Joe Biden

Joe Biden is sinds 20 januari 2021 de president van Amerika. De verkiezingen waren toentertijd een groot spektakel, omdat het tussen hem en Donald Trump ging. Er waren heel veel mensen die Donald Trump weg wilden hebben en alles werd op de voet gevolgd. Uiteindelijk heeft Joe Biden gewonnen, dus ik vond het leuk om een spreekbeurt over hem te maken.

Wie is Joe Biden?

Joe Biden heet voluit Joseph Robinette Biden jr en hij is de 46ste president van de Verenigde Staten. Joe Biden is geboren op 20 november 1942 in Pennsylvania en is op dit moment 79 jaar. Hij is getrouwd, heeft 4 kinderen en 7 kleinkinderen

Joe Biden is in 1968 afgestudeerd aan University of Delaware en haalde toen zijn rechtendiploma. Hij werd in 1970 verkozen tot raadslid in de New Castle Country en hij werd daarmee de 6de jongste senator uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij zat een lange tijd in de Amerikaanse Senaatcommissie voor Buitenlandse Zaken en werd uiteindelijk de voorzitter. Hij hield zich in deze tijd bezig met oorlogen in andere landen. Joe Biden was tussen 1987 en 1995 ook nog voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Justitie. Hier werkte hij aan het drugsbeleid, voorkomen van criminaliteit en burgerlijke vrijheden.

Joe Biden werd zes keer verkozen en was daarmee de vierde langstzittende senator. In 2009 nam hij ontslag om als vicepresident voor Barack Obama te gaan werken, nadat Barack Obama de verkiezingen had gewonnen. In zijn tijd als vicepresident heeft hij meerdere onderhandelingen gevoerd met de Republikeinen in het Amerikaans Congres wat leidde tot een goedkeurig van een nieuwe wetgeving over de belastingen. Na een schietpartij in 2012, leidde Joe een taskforce tegen wapengeweld. Joe Biden kreeg in 2017 de onderscheiding Presidential Medal Of Freedom.

In april 2019 kondigde Joe Biden aan dat hij mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen van 2020. In juni had hij voldoende steun om de Democratische nominatie binnen te halen en in november 2020 gaf hij aan dat hij Kamala Harris had gekozen als vicepresident. Zij is de 49ste vicepresident van de Verenigde Staten. Daarnaast is zij de eerste Afro-Amerikaanse, de eerste Aziatisch-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident ooit. Dat is best een prestatie!

Familie en gezin

De ouders van Joe Biden waren Catherine Eugenia ‘Jean’ Biden en en Joseph Robinette Biden sr. Zijn vader is in 2002 overleden en zijn moeder in 2010. Naast Joe, was er nog 3 kinderen in het gezin. Hij heeft een zus en twee broers.

Joe Biden is op 27 augustus 1966 met Neilia Hunter getrouwd. Zij was een Amerikaanse lerares. Zij kregen samen drie kinderen: Joseph R. Beau Biden III, Robert Hunter Biden en Naomi Christine Amy Biden.

Zijn vrouw Neilia overleed samen met hun eenjarige dochter in 1972 tijdens een auto ongeluk. Hun andere twee kinderen overleefden het ongeluk.

Joe Biden leerde in 1975 zijn tweede vrouw kennen, Jill Tracy Jacobs. Ze trouwden op 17 juni 1977 in New York. Zij kregen samen nog een dochter: Ashley Blazer. In 2015 overleed zijn oudste zoon Beau Biden aan een hersentumor.

Sinds Joe Biden de president van de Verenigde Staten is, is zijn vrouw Jill de first lady van de Verenigde Staten. Zij was van 2009 tot 2017 al de second lady, toen haar toenmalige echtgenoot de vicepresident was van Amerika.

Joe Biden als president

De verkiezingen waren op 3 november, maar door de corona crisis duurde het in veel staten een aantal dagen voordat de uitslagen binnen waren. Dit kwam omdat veel stemmers per post stemden, waardoor de stemmen pas na de verkiezingen verwerkt en geteld konden worden. Uiteindelijk bleek dat Joe Biden de meeste stemmen had gekregen.

Joe Biden werd in de begin periode van zijn presidentschap heel erg tegengewerkt door Donald Trump. Donald bleef roepen dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen. Op 23 november 2020 kreeg Joe eindelijk de middelen die een president hoort te krijgen. Op 6 januari werd het Capitool bestormd door aanhangers van Trump, maar daarna is Biden officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Joe Biden vond dat het beleid tegen de pandemie niet goed was aangepakt en in reactie daarop heeft een COVID-19-taskforce opgericht. Op 11 november benoemde hij Ron Klain als stafchef van Het Witte Huis en ook in de maanden daarna kondigde hij nominaties van andere belangrijke ministers en medewerkers aan. Zijn kabinet wordt het meest divers in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Met een aantal mensen die erbovenuit steken, zoals een openlijk homoseksuele minister, de eerste indiaanse minister en de eerste vrouw als minister van financiën.

 

Comments are closed.