Kunststof kozijnen

Steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen in plaats van houten kozijnen. Dat komt omdat kunststof kozijnen een aantal voordelen hebben ten opzichte van houten kozijnen. Daar vertellen we je hieronder meer over. Allereerst vertellen we je iets meer over de kunststof kozijnen zelf. Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (polyvinylchloride). Veel mensen denken dat PVC slecht is voor het milieu, maar sinds 2006 zijn de regels veel strenger geworden, waardoor kunststof kozijnen tegenwoordig zelfs een milieuvriendelijke keuze zijn.

Waarom zijn kunststof kozijnen duurzaam?

Kunststof kozijnen zijn een duurzame keuze. Dat wil zeggen dat de productie ervan het milieu niet te veel belast, het product lang meegaat (50-75 jaar) en recyclebaar is. De materialen waar kunststof kozijnen van gemaakt worden, zijn zelfs tot 10 keer recyclebaar zonder kwaliteitsverlies! De kunststof kozijnen waar dit voor geldt, krijgen daarvoor een keurmerk (VKG). Bovendien is er voor kunststof geen houtkap nodig, en voor houten kozijnen wel. Ontbossing draagt bij aan de opwarming van de aarde, met alle negatieve gevolgen van dien zoals het ontregelen van ecosystemen en het verdwijnen van bepaalde dieren en planten.

Kunststof kozijnen hebben daarnaast een lagere U-waarde dan houten kozijnen. De U-waarde geeft aan hoe goed de kozijnen isoleren. Hoe lager de waarde, hoe beter ze isoleren. En hoe beter ze isoleren, hoe minder hoog de verwarming binnen gezet hoeft te worden omdat de warmte dan beter binnen blijft. Daardoor wordt er minder energie verbruikt en minder CO2 uitgestoten, wat weer goed is voor het milieu!

De voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een aantal belangrijke voordelen. We noemden hierboven al dat kunststof kozijnen een duurzame keuze zijn en zeer goed isoleren. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Kunststof kozijnen hebben geen onderhoud nodig. Houten kozijnen moeten ongeveer iedere 5 jaar opnieuw geschilderd worden om te voorkomen dat ze gaan rotten. Bij kunststof kozijnen hoeft dat niet. Ook dat is beter voor het milieu. De productie van verf zorgt namelijk voor onnodige milieubelasting. En je bespaart er tijd en geld mee!
  • Door de speciale constructie van kunststof kozijnen zijn ze minder gemakkelijk open te krijgen door inbrekers dan houten kozijnen. Ze hebben een sterk binnenwerk en zijn op meerdere plekken vergrendeld. Houten kozijnen zijn gemakkelijker open te breken, zeker als ze verouderd zijn.
  • Kunststof kozijnen zijn weersbestendig. Vocht en warmte hebben geen invloed op de kozijnen. Ze zullen dus niet net als houten kozijnen gaan uitzetten of kieren bij vocht of warmte.

 

Na het lezen van bovenstaande voordelen begrijp je vast beter waarom kunststof kozijnen en een dakkapel van kunststof steeds populairder worden! Ze zijn ook nog eens in vele kleuren te koop. En als je hout echt het mooiste vindt, koop je gewoon kunststof kozijnen met een houtlook!

 

 

 

Comments are closed.