Loodgieter

Inleiding

Bij ons thuis was er laatst een waterleiding stuk. In het plafond van de keuken zat een donkere plek. Precies daarboven zit de douche. De afvoer van de douche was lek. Sommige kleine klussen in huis voeren mijn ouders zelf uit, maar dit konden ze niet. Mijn ouders hebben daarom een loodgieter gebeld om dit te laten repareren. Het was een hele aardige meneer die me van alles vertelde over dingen die hij deed. Omdat dat erg interessant was, wil ik deze spreekbeurt over loodgieters houden.

 

Wat doet een loodgieter?

Een loodgieter is iemand die zich bezighoudt met riolering, waterleidingen, sanitair of de verwarmingsinstallatie zoals de cv-ketel. Het kan zowel gaan om aanleg van al deze zaken in nieuwe woningen of andere gebouwen, of het onderhoud ervan. Loodgieters worden het meest gebeld voor de verstopping van een gootsteen of afvoer, het opsporen en verhelpen van een lekkage (zoals bij ons), het plaatsen of vervangen van een kraan en een verstopte wc. Het onderhoud heeft overigens niet altijd direct met water te maken, maar ook steeds meer met computers. Ze voeren namelijk ook onderhoud aan cv-ketels uit, en verhelpen storingen in de cv of andere centrale verwarming.

 

Zo is het vak loodgieter ontstaan

In de twintigste eeuw waren er nog geen installaties met gas of water in gebouwen. Maar er waren toen we al loodgieters. Zij hielden zich bezig met het gieten van loden pijpen en stroken lood. Bijvoorbeeld om buizen waterdicht te maken, of om loden platen te maken die als dakbedekking dienden. In ouderen gebouwen waren er namelijk wel al daken van lood, koper en later ook zink. Later werden de huizen luxer en kwamen er waterleidingen en riolering. Toen werden er ook veel loden afvoer- en waterleidingen gebruikt. Loodgieters gingen zich hiermee bezighouden. Tegenwoordig gebruiken nog veel mensen het woord ‘loodgieter’, maar wordt het ook wel een installateur genoemd.

 

Dit kost een loodgieter

Hoeveel een loodgieter kost, hangt onder andere af van het werk dat hij of zij moet uitvoeren. Vaak worden prijzen gehanteerd van ongeveer 65 euro per uur. Mijn ouders hadden een loodgieter uit ons dorp laten komen. Als een loodgieter niet zo ver hoeft te rijden worden er meestal geen voorrijkosten berekend. Vaak is dat wel het geval als een loodgieter minimaal tien kilometer moet rijden. Als een loodgieter met spoed moet komen, betaal je ook een hoger bedrag.

Mensen met een koophuis moeten de kosten voor een loodgieter zelf betalen. Mensen die in een huurhuis wonen niet. Dan is de huurbaas of woningcorporatie waarschijnlijk verantwoordelijk.

 

Zo wordt je loodgieter

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen in Nederland die als zelfstandige werken. Er zijn ook veel loodgieters die als zelfstandige werken, maar je kunt ook bij een bedrijf werken.

Als je loodgieter wil worden, kun je daarvoor de opleiding voor allround loodgieter volgen. Dit wordt ook wel servicetechnicus installatietechniek genoemd. Het is een Mbo-opleiding niveau vier die meestal drie tot vier jaar duurt. Na deze opleiding kun je de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde gaan volgen, of je verder specialiseren door te kiezen voor een verdere vakopleiding binnen de installatietechniek.

 

Tekort aan loodgieters

Als je een loodgieter nodig hebt, moet je soms lang wachten totdat er iemand langs kan komen. Loodgieters hebben namelijk heel veel werk omdat er nu veel nieuwe huizen gebouwd worden en er altijd onderhoud gepleegd moet worden, en er is een tekort aan mensen. Het tekort zou nog groter kunnen worden als er in Nederland in de toekomst geen cv-ketels die water verwarmen door gas te verbranden meer mogen zijn, maar huizen bijvoorbeeld door middel van warmtepompen verwarmd moeten worden. Het tekort zou komen omdat het beroep als minderwaardig wordt gezien. Werk waarbij je met je handen dingen doet, wordt in Nederland vaak als minder gezien dan werk door hoger opgeleide mensen. Ook volgden de afgelopen jaren minder mensen de opleiding, omdat ze niet veel toekomst zagen in de vak. Door de economische crisis tien jaar geleden werden er veel minder nieuwbouwwoningen gebouwd, en lieten mensen minder vaak onderhoud uitvoeren.

 

Een gekwalificeerde loodgieter inhuren

Heb je een loodgieter nodig, dan kun je zelf met behulp van bijvoorbeeld Google zoeken of er een loodgieter in de buurt zit. Die kun je dan zelf bellen of mailen. Ook zijn er websites waar je een omschrijving geeft van het werk dat moet gebeuren, en dan kunnen loodgieters je als reactie een offerte sturen. Als je een loodgieter moet inhuren, wil je natuurlijk wel zeker weten dat hij of zij gekwalificeerd is. Als je wil weten dat de installateur en eventueel het installatiebedrijf kwaliteit levert, moet je kijken of ze lid zijn van de vereniging Techniek Nederland. Zij hanteren bepaalde kwaliteitseisen. Ook proberen ze meer jongeren enthousiast te maken om een opleiding te volgen tot installateur.

 

Vragen voor de klas

  • Is er wel eens een loodgieter bij jullie thuis geweest?
  • Lijkt het jullie leuk om loodgieter te worden?

 

Bronnen

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loodgieter

https://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/77703-wat-kost-een-loodgieter.html

https://www.mijnzzp.nl/Beroep/96-Loodgieter/Opleiding

 

 

Comments are closed.