Pasjans

Inleiding

Hallo jongens en meisjes, ik wil mijn spreekbeurt graag houden over pasjans. Voor degene die niet weten wat dat is, wil ik graag eerst een korte inleiding geven. Pasjans is een kaartspel dat al honderden jaren overal in de wereld wordt gespeeld. Het spel wordt vooral gespeeld door 1 persoon, maar kan ook gespeeld worden tegen meerdere personen. Denk je dat dit een saai spel is? Napoleon dacht hier anders over. Hij vond dit een erg leuk spel en speelde het erg vaak. Hopelijk heb ik je na mijn spreekbeurt van gedachten doen veranderen en kunnen we binnenkort een potje spelen tegen elkaar.

Inhoud

Tijdens mijn spreekbeurt komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. De geschiedenis
  2. De spelregels
  3. Durft iemand een potje tegen mij te spelen?
  4. Conclusie

 

De geschiedenis

Men gaat ervan uit dat het al in de 18e en 19e eeuw gespeeld werd. Het kaartspel was razend populair bij de Franse keizer. Hij speelde het spel regelmatig. Door een potje te kaarten trainde hij zijn hersenen wat hij weer goed kon gebruiken bij zijn veldslagen.

Hieronder zie je Napoleon op zijn witte paard:

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon

Toen de eerste computers eind jaren 90 verschenen, kon je pasjans ook voor de eerste keer digitaal spelen. Vaak was het spel al geïnstalleerd en kon je het dus gratis spelen. De computer schudt de kaarten, wat je erg veel tijd bespaart waardoor je meerdere potjes kon spelen.

Vandaag de dag is het spel wat minder populair en wordt het vooral gespeeld op familiedagen. Het spel is populairder bij de oudere generatie en wat minder populair bij de jongere generatie. Een reden dat het spel minder populair is bij jongeren is de tijd van het internet. Het internet brengt namelijk veel meer en leukere dingen met zich mee. Dit is jammer, want het is gewoon een heel leuk kaartspel voor jong en oud.

De spelregels

Het is een vrij makkelijk kaartspel om te leren, maar je moet wel eerst een paar keer oefenen voordat je het allemaal onder de knie hebt. Hieronder wil ik jullie graag stap voor stap uitleggen hoe het spel gespeeld dient te worden.

Er dienen 7 stapels met kaarten gemaakt te worden.

Stapel 1: 1 kaart
Stapel 2: 2 kaarten
Stapel 3: 3 kaarten
Stapel 4: 4 kaarten
Stapel 5: 5 kaarten
Stapel 6: 6 kaarten
Stapel 7: 7 kaarten

De bovenste kaart van iedere stapel dient zichtbaar te zijn, de anderen niet. Het doel van het spel is om alle asen te verleggen om vervolgens een straatje te leggen naar een koning.

Als je geen zichtbare aas hebt of je kunt geen kaarten spelen, dan dien je een kaart van de stapel te pakken.

Ik kan mee heel erg goed voorstellen dat het op het moment nog niet helemaal duidelijk is voor jullie. Dit is dan ook de reden dat ik het spel dadelijk speel met een echt pakje kaarten. Mocht iemand het spel al kennen, dan wil ik met alle plezier tegen hem of haar spelen. Hopelijk is het dan allemaal wat duidelijker.

Durft iemand een potje tegen mij te spelen?

Ik wil jullie graag meenemen en een potje spelen. Als er niemand een potje tegen mij wil spelen, dan speel ik in mijn eentje. Ik zal jullie stap voor stap uitleggen hoe pasjans gespeeld dient te worden en welke zetten er mogelijk of juist niet mogelijk zijn en waarom. Als je vragen hebt tijdens het spelen, laat het mij eventjes weten en ik zal proberen het jullie zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Conclusie

Het kost wat tijd om het spel te leren, maar het is een erg leuke bezigheid. Vooral als je eventjes alleen bent en genoeg hebt van je computer of mobiel. Je traint je hersenen en komt tot rust. Hopelijk heb ik jullie enthousiast kunnen maken en kunnen we binnenkort een keertje samen een potje spelen.

 

Comments are closed.