Peter Rudolph de Vries was een Nederlandse televisiemaker en misdaadverslaggever. Hij werd bekend met zijn zelfbedachte televisieprogramma: Peter R de Vries, misdaadverslaggever. Dat programma is 17 jaar op de televisie geweest en stopte uiteindelijk in 2012. Daarna hield hij zich voornamelijk bezig met cold cases en was hij vaak te gast in praat programma’s op de televisie om zijn kijk op bepaalde zaken te delen. Een cold case is een misdrijf of ongeluk die de politie goed heeft onderzocht, maar waarbij het niet is gelukt om deze op te lossen. Peter beet zich in dit soort zaken en vaak lukte het hem om de waarheid boven water te krijgen.
Over Peter R de Vries
Peter is geboren op 14 november 1956 in Aalsmeer. Zijn vader, Wouter de Vries, was de directeur van de kruitfabriek Muiden Chemie. Hun gezin bestond uit 6 kinderen, Peter ging naar de havo in Amsterdam-Buitenveldert. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht van 1976 tot 1977 en was toen ook bestuurslid van de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen.
In maart 1978 begon Peter als leerling verslaggever bij het dagblad de Telegraaf. Dit was op de redactie in Den Haag op de algemene verslaggeverij. Na een jaar ging hij naar de redactie in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in de misdaadverslaggeving.
In 1982 gebeurde er iets spannends, Peter werd namelijk ontvoerd door twee mannen die 2 miljoen gulden van de Telegraaf wilden lospeuteren. Hij werd een nacht vastgehouden in een dichtgetimmerde schuur in Emmen. De volgende dag werd Peter alweer terug gebracht naar de zelfde plek waar hij werd ontvoerd, om vrijgelaten te worden. En vanaf dit stuk lijkt het net een grappig tekenfilmpje. De bestuurder had namelijk de koffie met slaapmiddelen opgedronken, deze was eigenlijk voor Peter bedoeld. Peter reed het laatste stukje dus zelf en leverde meteen de boef af bij het politiebureau.
In 1987 nam Peter R. de Vries ontslag bij de Telegraaf. Hij ging toen werken bij het weekblad de Aktueel en maakte er een misdaadtijdschrift van.
In 1991 ging Peter voor zichzelf werken als misdaadverslaggever. Hij schreef voor meerdere dagbladen, maar werd vooral bekend door zijn eigen televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Met dit programma vertelde hij over misdaad gerelateerde zaken en ging met een verborgen camera op zoek naar de daders. Ook is het hem op deze manier gelukt om onschuldige mensen vrij te pleiten en de waarheid van bepaalde gebeurtenissen te achterhalen. In 2003 werd hij uitgeroepen tot Nederlands Omroepman van het Jaar.
Bekende zaken
Ontvoering van Freddy Heineken. Peter volgde de ontvoering die in 1983 plaatsvond op de voet. Hij woonde processen bij en zorgde ervoor dat hij soms in hetzelfde hotel zat als waar de ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder hotelarrest hadden. In 1987 schreef Peter het boek ‘De ontvoering van Alfred Heineken’ vanuit het gezichtspunt van Cor van Hout. In 1994 heeft Peter de nog voortvluchtige ontvoerder Frans Meijer in Paraguay opgespoord.
Natalee Holloway. Peter maakte in November 2006 een televisieprogramma over Joran van der Sloot, waar hij Joran ervan beschuldigde van medeplichtigheid bij de verdwijning van Natalee. In een aflevering op 3 februari liet Peter een aantal fragmenten zien waar Joran opmerkelijke uitspraken doet. Dit was opgenomen met een verborgen camera. Deze uitzending werd door meer dan zeven miljoen mensen bekeken. Hij was daarna in meerdere grote praatprogramma’s in de VS te zien, zo ook bij Fox News Channel. Deze uitzending werd door meer dan twaalf miljoen mensen bekeken. Peter kreeg op 22 september 2008 een International Emmy Award voor deze uitzending.
Door dit soort zaken maakte Peter zich niet populair in het criminele circuit. Helaas is het ergste wat kon gebeuren dus ook gebeurd. Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam. Peter was zwaargewond en werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleed 9 dagen later op 64 jarige leeftijd. Er zijn daarna twee verdachten aangehouden door de politie.
Op 21 juli werd in het Koninklijk Theater Carré een afscheid gehouden voor Peter. Er waren ongeveer 7500 mensen aanwezig die afscheid hebben genomen. Om 11:00 stonden er al rijen vol met mensen. Er zijn ook veel mensen naar de plek gegaan waar het gebeurde en hebben daar bloemen neergelegd. Na deze publieke herdenking werd in besloten kring afscheid van hem genomen.
Zijn familie
Peter is 35 jaar getrouwd geweest en kreeg tijdens dit huwelijk twee kinderen; een dochter en een zoon. Zij zijn in 2013 gescheiden en vanaf 2015 tot aan zijn overlijden in 2021 had hij een relatie met Tahmina Ahkefi.
Comments are closed.