Petten en caps

Inleiding

Ik draag vaak een pet omdat ik dat fijn vind zitten en het cool vind staan. Ik heb best veel petten in verschillende kleuren, omdat ik het leuk vind als mijn pet bij de kleuren van mijn kleding past. Omdat ik meer wilde weten erover, houd ik deze spreekbeurt over petten.

 

Wat is een pet of cap?

Een pet of cap is bepaald type hoofddeksel. Alleen aan de voorkant heeft hij een klep. Dit in tegenstelling tot een hoed met rand rondom, of een muts die geen klep heeft. De klep aan de voorkant zorgt ervoor dat je hoofd beschermd is, en er geen regen of zon in je ogen komt. Aan petten kunnen ook nek- en oorbescherming zitten die naar beneden kunt klappen. Dit is voor petten die je in de winter draagt als het koud is of als het regent of sneeuwt. Je nek en oren blijven warm en droog.

 

Geschiedenis van petten en caps

Petten werden oorspronkelijk vooral door boeren en arbeiders gedragen. Het ging om wat kleinere petten met een kleine klep. Engelse boeren droegen vaak een geruite pet, terwijl het bij Nederlandse boeren vaak om een zwarte pet ging. Die zag je vooral als onderdeel van ouderwetse klederdracht.

De petten die ik draag en tegenwoordig populair zijn, zijn gebaseerd op baseballcaps of honkbalpetten. Dit type petten werd in 1860 voor het eerst gedragen door een Amerikaans honkbalteam, de Brooklyn Excelsiors. De caps waren niet meer gemaakt uit een stuk stof, maar hadden vijf of zes panelen om goed strak rond het hoofd te passen. Deze caps waren wel nog erg slap. Vanaf 1940 werd er vaker latexrubber aan de binnenkant van de pet gedaan om deze steviger te maken. Toen zagen de petten er meer uit zoals ze er tegenwoordig uitzien. Sporters droegen vooral een pet om gemakkelijk mee aan te geven bij welk team ze hoorden. Daarom werd er een logo, mascotte of de initialen van de sportclub op de voorkant geplaatst. Ook werden de specifieke kleuren van het team in de pet verwerkt. Ook sporters en fans van andere sporten zoals american football, ijshockey en basketbal gingen de caps dragen.

 

Pet of cap als modeaccessoire

De baseballcaps zijn pas echt populair geworden als modeaccessoire vanaf 1990. Toen gingen bekende rappers in de VS de caps dragen. Niet meer om aan te geven voor welk sportteam ze waren, maar meer uit welke stad of buurt ze kwamen. Nog steeds worden petten of caps gedragen om aan te geven bij welke groep je hoort, of waar je fan van bent. Tegenwoordig kun je petten of caps kopen met allerlei verschillende logo’s of teksten erop. Ze zijn een belangrijk onderdeel van merchandise, artikelen die van een populair iets worden verkocht. Hierbij kun je denken aan bekende films of sportteams zoals Formule 1-teams of voetbalteams. Ook kun je online petjes laten bedrukken. Je kunt dan zelf een kleur pet kiezen, en er een tekst of afbeelding op laten drukken. Mijn moeder heeft een keer een cap laten bedrukken voor mij, omdat het me heel cool leek om een pet te hebben met mijn eigen naam erop.

 

Verschillende soorten populaire caps

De populaire baseballcaps zijn over het algemeen in te delen in twee verschillende soorten. Ten eerste heb je de fitted caps. Dit zijn caps die gemaakt worden in verschillende maten. Je kunt de pet niet verstellen, en moet dus goed op de maat letten als je er een koopt. Het andere soort is een snapback met een wijde klep. Dit type cap heeft aan de achterkant rubberen bandje of drukknopen waarmee je de pet kunt verstellen. Hij hoeft dus maar in een maat gemaakt te worden, en de drager kan de maat zelf aanpassen aan de grootte van zijn of haar hoofd.

 

Beroepen waarbij petten worden gedragen

Petten werden vroeger in de sport vooral gedragen om aan te geven bij welk team je hoorde. Dit principe is uitgebreid naar beroepen. Zo weten mensen gemakkelijker mensen in een bepaald beroep te herkennen. De pet is hierbij vaak onderdeel van een uniform. Bijvoorbeeld bij het leger of de politie, vroegere postbezorgers, piloten, scheepskapiteins of mensen die bij de ANWB werken.

 

Waar zijn petten of caps te koop?

Je kunt dus online petten kopen of laten bedrukken, maar ze zijn ook te koop in kledingwinkels. Omdat er zoveel verschillende soorten petten zijn, zijn er zelfs speciale winkels voor. Vroeger had je hoedenwinkels, maar nu verkopen deze ook heel vaak andere hoofddeksels zoals caps.

 

Spreekwoorden

Er zijn een aantal spreekwoorden waarin petten voorkomen.

  • Jan met de pet – arbeiders, gewone mensen
  • Met de pet rondgaan – geld vragen (deden straatartiesten oorspronkelijk)
  • Iets onder de pet houden – iets verborgen houden
  • Ergens met de pet naar gooien – iets niet serieus nemen of maar half doen

 

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pet_(hoofddeksel)

https://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_cap

https://www.kidcaps.nl/Blog

Petten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *