Presenteren kun je leren!

Sommige kinderen breekt het zweet al uit als ze alleen maar DENKEN aan het geven van een spreekbeurt of presentatie. En dat geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Toch is er maar een manier om over die angst heen te komen en om beter te worden in het spreken in het openbaar en het geven van een spreekbeurt. En dat is het gewoon DOEN! Ja, lekker makkelijk gezegd natuurlijk, vooral als je het eng vindt. Maar je kunt het jezelf makkelijker maken door de volgende tips op te volgen.

Accepteer dat je het eng vindt

Je kunt je enorm gaan verzetten tegen het moeten geven van een spreekbeurt. Je kunt er over mopperen, een huilbui hebben, stampvoetend de trap oplopen. Maar je zult het uiteindelijk toch moeten doen. Door te accepteren dat je het spannend vindt, haal je vaak al de helft van de spanning weg. Zeg gewoon tegen jezelf, ik vind dit eng en dat is helemaal niet erg. In plaats van te proberen om je over je zenuwen heen te zetten. Laat het er maar gewoon wezen en voel het maar. Dan zakt het vaak vanzelf een beetje af en zul je merken dat het echt wel lukt.

Kies een onderwerp waar je zelf blij van wordt

Het is een stuk lastiger om een spreekbeurt te geven over de Griekse Oudheid (of iets anders wat je saai vindt) dan over superhelden (of iets anders waar je enthousiast van wordt). Kies dan ook een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Wanneer jij vol passie ergens over vertelt, is de kans veel groter dat anderen ook graag naar je luisteren. En wanneer je ergens over moet spreken waar jij veel van weet en wat je leuk vindt, kun je het zelf vaak ook beter onthouden.

PowerPointPower!

Tijdens een spreekbeurt mag je vaak gebruik maken van allerlei audio- en visuele middelen, zoals dat genoemd wordt. Dat betekent dat je het digibord kunt gebruiken voor een mooie Powerpoint presentatie. Die PowerPoint is niet alleen een handige houvast voor jezelf, maar ook een hele goede manier om je spreekbeurt nog beter en interessanter te maken. Vul je PowerPoint met te gekke plaatjes of zelfs filmpjes en muziek, en probeer de tekst kort te houden. Bij elke dia vertel jij iets over je onderwerp. Zo heb je lekker wat afwisseling en blijft het leuk voor jou en voor de luisteraars.

RUSTAAGH!

Als je het spannend vindt om een spreekbeurt te geven, ga je vaak heel snel praten. Daardoor ben je vaak niet goed te volgen door je publiek, maar vaak voel je je daar zelf nog nerveuzer door. Probeer daarom heel rustig te praten. Als je merkt dat je gaat racen. Haal dan even een paar keer diep adem, en ga een versnelling lager. Het geeft ook helemaal niks als je het even niet meer weet, neem de tijd om de draad weer op te pakken.

Stel vragen aan je klasgenootjes

Jij geeft dan wel de spreekbeurt, maar dat betekent niet dat jij de hele tijd moet spreken! Geef vooral het woord ook eens aan je klasgenootjes. Betrek heb bij je spreekbeurt door ze dingen te vragen over je onderwerp. Daardoor gaan zij er echt over nadenken en ligt alle aandacht niet de hele tijd op jou.

Vergeet ook vooral niet om er een beetje plezier in te hebben. Dat is best moeilijk als je het echt heel erg spannend vindt, maar vier dan vooral dat je het hebt gedaan. En weet dat het de volgende keer al een stukje makkelijker zal zijn.

 

Comments are closed.