Spreekbeurt over de flamingo

De flamingo, zijn Latijnse naam is Phoenicopteridae, is een van de meest elegante vogelsoorten op aarde. De opvallende roze kleur geeft vooral een bijzonder effect, als de vogels in een grote groep bij elkaar in het water staan. Overigens hebben niet alle flamingo’s een roze verendek. Vaak laten ze ook hun kop op het lichaam rusten, om te voorkomen dat ze spierpijn in hun lange nek krijgen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de flamingo?

Flamingo’s zijn echte groepsdieren die in grote kolonies van wel enkele duizenden vogels leven. Ze doen werkelijk alles samen, of ze nu aan het eten zijn, rusten of wegvliegen als er gevaar dreigt. Heel opvallend is dat ze dit dan ook allemaal tegelijkertijd doen.

De flamingo is een grote vogel met een slank lijf en lange hals. Gemeten van staart tot snavel, is hij tussen de 140 en 175 centimeter lang. De mannetjes zijn net iets groter dan de vrouwtjes.

Met zijn lange poten en bijzondere snavel is de flamingo helemaal berekend op het leven in een waterrijke omgeving. De snavel houdt hij tijdens het eten ondersteboven in het water. Hierdoor loopt deze vol met water met daarin voedsel zoals algen, garnalen en kreeftjes.

Als de snavel wordt gesloten, loopt het water via lamellen naar buiten. Deze lamellen werken als een soort zeef en zorgen ervoor dat het voedsel in de snavel achterblijft zodat de flamingo het kan doorslikken.

Het belangrijkste kenmerk van de flamingo is natuurlijk zijn prachtige roze kleur.

Hoe komt het dat een flamingo roze is?

Een flamingo is van nature helemaal niet roze. Als kuiken is hij lichtgrijs van kleur en lijkt dus totaal niet op zijn ouders.

De flamingo staat vrijwel de gehele dag in het water te vissen naar algen, kreeftjes en garnaaltjes. Het zijn de algen die ervoor zorgen dat de flamingo de natuurlijke kleurstoffen binnen krijgt die ervoor zorgen dat hij in drie jaar tijd geleidelijk aan zijn mooie roze kleur krijgt.

Wanneer is een flamingo volwassen?

Een flamingo paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Ze bouwen samen een nest waarin het vrouwtje één ei legt, dat ze gezamenlijk uit broeden. Dit komt na een maand uit en een week later loopt het jong al rond.

Als het jong een maand oud is, kan het al eten verzamelen, zwemmen en rennen. Vliegen leert het jong als het twee maanden oud is. In het vijfde levensjaar wordt de flamingo volwassen.

Waardoor kan de flamingo zo lang in het water staan?

Dankzij de zwemvliezen tussen zijn tenen zakt een flamingo niet weg in de modder en kan hij zich gemakkelijk in het water verplaatsen. Ook kan hij hierdoor heel lang in het water stilstaan op één poot. Zo kan hij zijn andere poot onder zijn veren wegstoppen zodat deze warm blijft. Als de poot, die in het water staat, koud wordt, wisselt hij snel om naar de andere poot. Slim hé?

Wat is het leefgebied van de flamingo?

Flamingo’s komen op vrijwel alle continenten van de wereld voor. Er zijn zes verschillende soorten. In Afrika komen we in Tanzania de Kleine Flamingo tegen. Ook de Grote Flamingo vinden we in Afrika terug, maar ook in Azië en Zuid-Europa.

In Zuid-Amerika, in het Andesgebergte, leven drie soorten flamingo’s, te weten de James Flamingo, de Andesflamingo en Chileense Flamingo. Het Caribisch gebied is het leefgebied van de Cubaanse flamingo. Deze heeft de meest felroze kleur van allemaal. Daarentegen is de Grote Flamingo vrijwel helemaal wit.

Ze leven in gebieden waar weinig begroeiing is waar andere dieren van leven en hebben dus nauwelijks vijanden. Alleen op het land kunnen ze weleens door een katachtig roofdier zoals een jachtluipaard of leeuw worden gepakt.

 

Comments are closed.