Spreekbeurt over de geschiedenis van Tanzania

Ken je Tanzania al? Dit Afrikaanse land wordt steeds populairder onder Nederlandse toeristen, onder meer vanwege de safari’s in Tanzania die je kunt boeken via https://tanzaniaspecialist.com/tanzania-safari/. Ben je geïnteresseerd in dit land? Geef er dan een spreekbeurt over, waarbij je deze blog kunt gebruiken voor inspiratie. We leggen hieronder namelijk de geschiedenis van Tanzania uit.

Geschiedenis van Tanzania

De eerste mensen in Tanzania leefden van het jagen op dieren en het verzamelen van planten. De landbouw in Tanzania begon waarschijnlijk rond 1000 voor Christus, maar de boeren maakten nog steeds houten en stenen werktuigen. Tegen de 4e eeuw na Christus begonnen de Bantu-mensen echter naar Tanzania te migreren. Ze brachten ijzeren gereedschappen en wapens mee.

Ondertussen hadden mensen aan de oostkust van Afrika contact met de mediterrane beschavingen. De Perzen en later de Romeinen voeren tot aan Tanzania. Later, tegen de 8e eeuw, zeilden Arabische kooplieden naar het gebied. De Arabieren brachten de islam en sindsdien zijn veel Tanzanianen moslim. Veel Arabieren vestigden zich langs de kust en uiteindelijk kwamen er handelaren uit zelfs India. In de 11e eeuw na Christus begonnen de voorouders van de Masai vanuit Zuid-Soedan naar Tanzania te migreren. De meesten van hen arriveerden tussen de 15e en de 18e eeuw.

Ontdekking

De eerste Europeaan die Tanzania bereikte, was een Portugese ontdekkingsreiziger genaamd Vasco Da Gama die in 1498 aankwam. De Portugese heerschappij strekte zich echter niet landinwaarts uit. Aanvankelijk waren de Portugezen vreedzaam, maar niet voor lang. In 1503 kwam een ​​schip onder bevel van Rui Lourenco Ravasco naar het eiland Unguja. De Portugezen veroverden 20 dhows (Arabische zeilschepen) en doodden ongeveer 35 mensen. De heerser van Zanzibar, de Mwinyi Mkuu, werd gedwongen zich te onderwerpen. Hij moest de Portugezen toegang verlenen tot Zanzibar en hij moest ermee instemmen Portugese schepen van voedsel en water te voorzien. Hij moest ook hulde brengen aan Portugal.

 

In 1505 veroverden de Portugezen Mombassa en in 1056 veroverden ze het eiland Pemba. In 1510 kwamen de mensen van Unguja Island en Pemba Island in opstand, maar ze werden verpletterd door de Portugezen. In de 16e eeuw namen de Portugezen de controle over de kust over en bouwden forten. In 1560 stichtten ze de stad Zanzibar. De Portugezen introduceerden ook 2 planten uit Brazilië, cassave en cashewnoten.

Arabische overwinning van Tanzania

De Portugezen beheersten echter alleen de kust van Tanzania en werden in de 17e eeuw door Arabieren uit Oman verdreven. De Arabieren veroverden Unguja in 1652. De laatste Portugezen werden in 1695 uit Pemba verdreven. Ten slotte werd in 1698 het laatste Portugese bolwerk in Tanzania, Fort Jesus in Mombasa, ingenomen. De Arabische overwinning zorgde ervoor dat Tanzania geen Portugese kolonie werd zoals Mozambique. In plaats daarvan waren de Arabieren vanaf het einde van de 17e eeuw de dominante macht in de regio.

 

In de 18e en 19e eeuw namen Arabische slavenhandelaren enorme aantallen slaven mee uit Tanzania en exporteerden ze vanuit Tanzania. De slaven werden verkocht aan Arabieren of aan Europese koloniën in de Indische Oceaan. In 1812 introduceerde een man genaamd Saleh bin Haramil kruidnagel op Zanzibar. Al snel werd kruidnagel een belangrijk exportproduct. De kruidnagelplantages werden bewerkt door Afrikaanse slaven.

Binnenland

In de 19e eeuw begonnen andere Europeanen het binnenland van Tanzania te verkennen. In de jaren 1840 bereikten twee Duitsers, Johann Ludwig Krapf en Johannes Rebmann, de Kilimanjaro. In 1857 bereikte het sleeptouw van Britten, Richard Burton en John Speke, het Tanganyikameer. In de jaren 1860 arriveerden missionarissen in Tanzania.

 

In 1885 begonnen de Duitsers de regio over te nemen. De Duitsers werden geleid door Karl Peters. Hij vormde een bedrijf genaamd de Duitse Oost-Afrikaanse Compagnie (Deutsch-Ostafrikanische Gesellschaft). Peters haalde Afrikaanse leiders over om verdragen te sluiten met zijn compagnie. Juridisch handelde Peters onafhankelijk van de Duitse regering. Niettemin keurde zijn regering zijn acties goed.

 

Ondertussen hadden de Britten de controle over het eiland Zanzibar overgenomen. In 1890 tekenden Groot-Brittannië en Duitsland een verdrag dat het gebied tussen hen verdeelde. Groot-Brittannië nam Zanzibar in en Duitsland nam het vasteland van Tanzania in. Vervolgens nam de Duitse regering in januari 1891 de directe controle over Tanzania over.

Verzet

Vanaf het begin stuitten de Duitsers echter op verzet in Tanzania. De eerste opstand was de Abushiri-opstand van 1888. De mensen aan de kust van Tanzania hadden een hekel aan Duitse inmenging en kwamen in opstand onder leiding van een man genaamd Abushiri bin Salim al-Harth. De Duitsers sloegen uiteindelijk de opstand neer.

 

In 1905-1907 kwam de Maji Maji-opstand. Afrikanen werden gedwongen op katoenplantages te werken en uiteindelijk kwam Zuid-Tanzania in opstand. De opstand werd neergeslagen nadat de Duitsers een beleid van ‘verschroeide aarde’ hadden ingevoerd. Minstens 100.000 mensen stierven zowel als gevolg van de gevechten en als gevolg van de hongerdood.

 

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. In Tanzania werd een kleine Duitse troepenmacht geleid door kolonel Paul von Lettow-Vorbeck. Hij was een zeer bekwaam man. Toen een Britse troepenmacht in november 1914 in Tanga landde, werd het verslagen en vluchtte het, waardoor veel wapens in Duitse handen bleven. In 1916 vielen de Britten opnieuw binnen, maar ze waren niet in staat de Duitsers te verslaan. In 1917 hadden de Duitsers in Tanzania echter bijna geen voedsel en munitie meer, dus wendden ze zich tot guerrillaoorlogvoering. Ze bleven vechten totdat Duitsland zich in november 1918 overgaf.

Britten

Na de oorlog werd Tanzania overgedragen aan de Britten. Het heette Tanganyika. In 1925 werd Sir Donald Cameron de eerste gouverneur. In 1926 kwam een ​​wetgevende raad bijeen. Onder Britse heerschappij exporteerde Tanzania marktgewassen zoals katoen. Veel werd verbouwd op plantages in Europese handen. Sommige werden echter ook door Afrikanen verbouwd.

Onafhankelijkheid Tanzania

In 1953 werd Julius Nyerere gekozen tot voorzitter van de Tanganyika African Association. In 1954 werd het omgedoopt tot Tanzania African National Union. Het voerde campagne voor onafhankelijkheid met de slogan Vrijheid en Eenheid (Uhuru Na Umoja). De Nationale Unie deed mee aan de verkiezingen voor de wetgevende raad in 1958 en 1959. Tweederde van de zetels was echter gereserveerd voor niet-Afrikanen. In 1960 werd die beperking opgeheven en bij verkiezingen won TANU bijna alle zetels. De beweging naar onafhankelijkheid was nu niet meer te stoppen en Tanzania werd onafhankelijk op 9 december 1961 met Nyerere als premier. Op 9 december 1962 werd Tanzania een republiek en werd Nyerere president.

 

 

Comments are closed.