De gorilla’s zijn een geslacht van Afrikaanse mensapen die tot de orde van primaten behoren. Primaten vormen een bepaalde orde van zoogdieren waartoe alle halfapen en apen inclusief de mens behoren. Gorilla’s en mensen delen ruim 98 procent van hun DNA met elkaar. De gorilla’s zijn de grootste van de nog levende primaten.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de gorilla?
Er zijn twee soorten gorilla’s en twee ondersoorten, te weten de westerse gorilla en de oostelijke gorilla.
Het verschil zit hem vooral in de vacht. Die oostelijke gorilla is, in tegenstelling tot de westelijke, langharig. Daarnaast is hij ook een stuk zwaarder dan de westelijke gorilla.
Bij beide soorten zijn de vrouwtjes kleiner dan de mannetjes. Een andere overeenkomst is dat de leider van de groep een zilverkleurige rug heeft.
Afhankelijk van de soort, weegt een gorilla mannetje tussen de 180 en 200 kilogram. De vrouwtjes wegen veel lichter, namelijk tussen de 70 en 110 kilogram. Een gorilla kan ongeveer 220 centimeter lang worden. Ze worden ook vrij oud, namelijk zo’n 30 jaar.
De meeste kracht heeft een gorilla in zijn armen. Jonge gorilla’s klimmen dan ook graag in de bomen. Volwassen gorilla’s kunnen dit niet meer doordat ze veel te zwaar zijn.
Wat is het leefgebied van de gorilla?
De gorilla leeft in het dichtbegroeide vochtige regenwoud, in het centrale deel van Afrika. Zoals de namen van de ondersoorten al aangeven, is dit in het oostelijke en westelijke deel van dit gebied.
Wat eet een gorilla?
In tegenstelling tot de meeste andere apensoorten, zijn gorilla’s vegetarisch. Ze eten geen eieren, insecten of vlees maar voornamelijk vruchten, boomschors, stengels, wortels en bladeren. Drinken doen ze niet. Al het nodige vocht komt uit hun voedsel.
Hoe leven de gorilla’s?
Gorilla’s leven in groepen van vijf tot 30 dieren. De absolute leider van een groep is de zogenaamde ‘zilverrugman’. Zodra een mannetje ongeveer twaalf jaar wordt, is hij volwassen en kan hij uitgroeien tot een leider. Het haar op zijn rug wordt dat langzaamaan steeds grijzer te worden. Als hij echt de baas is, heeft hij een prachtige zilverkleurige vacht.
Daarnaast bestaat de groep uit wat jongere mannetjes, die ook wel zwartruggen worden genoemd, volwassen vrouwtjes en jonge gorilla’s. De vrouwtjes die jongen hebben, hebben meer aanzien dan de vrouwtjes zonder jongen. Maar er is er maar één de baas, en dat is de zilverrugman. De andere volwassen mannetjes verlaten de groep en proberen om hun eigen vrouwen te veroveren.
Jonge gorilla’s kunnen het hele jaar door worden geboren. Een moeder gorilla is ongeveer 8 maanden zwanger. Een baby gorilla kan vrijwel niets en de moeder draagt het meen een arm tegen haar borst. Als het jong drie maanden is, weet het inmiddels hoe het zich op de rug van zijn moeder kan laten meedragen. Dit blijven ze doen tot ze bijna 4 jaar zijn.
Gorilla’s hebben geen territorium maar zwerven rond in een gebied van zo’n 30 vierkante kilometer. Soms komen ze een andere groep tegen, maar dit levert zelden problemen op.
In de middag doen de gorilla’s meestal een middagdutje. De mannetjes slapen op de grond, terwijl de vrouwtjes voor henzelf en de jongen een nest in de bomen maken. De mannetjes zijn daar veel te zwaar voor. Voor de nachtrust hebben de gorilla’s hetzelfde ritueel.
Is de gorilla een bedreigde diersoort?
Gorilla’s hebben in feite geen natuurlijke vijanden. Net als bij heel veel andere diersoorten, zoals olifanten, neushoorns, leeuwen en zelfs de flamingo, is de mens de enige vijand van de gorilla. De gorilla wordt al jarenlang met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat de mens jacht op hen maakt en de bossen kapt waarin ze leven. Daarom is het belangrijk dat de bossen beschermd worden, zodat kan worden voorkomen dat dit prachtige dier op den duur zal uitsterven.
Comments are closed.