Spreekbeurt over de jachtluipaard (cheeta)

De jachtluipaard is een katachtig roofdier dat ook wel cheeta wordt genoemd. In het Hindi, een van de talen die in India wordt gesproken, betekent dit gevlekte, dat verwijst naar zijn vacht. In het Engels wordt cheetah met een ‘h’ aan het einde geschreven. Het is een bijzondere diersoort die helaas wel in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de jachtluipaard?

Je herkent de jachtluipaard direct aan zijn slanke en gespierde lichaam, de heel grote borst en lange staart. Verder heeft hij vrij lange poten en een kleine kop met kleine oren en oranjekleurige ogen.

Zijn vacht zorgt voor een goede camouflage. Deze is aan de boven- en zijkant geel en aan de onderzijde en op de borst vrijwel helemaal wit. Hij is bedekt met ronde zwarte vlekken. Opvallend is de zwarte streep onder de ogen van het jachtluipaard.

Een volwassen jachtluipaard is, zonder zijn staart, tussen de 120 en 150 centimeter lang en 60 tot 80 centimeter hoog. Ze wegen 40 tot 65 kilogram. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes.

Opvallend is dat de jachtluipaard niet, zoals alle andere katachtigen, hun nagels kunnen intrekken. Ze kunnen ook niet brullen zoals een leeuw maar maken een soort miauwend geluid, of sissende geluiden als ze bang zijn.

Wat is het verschil tussen de jachtluipaard en luipaard?

De jachtluipaard moet je niet verwarren met de luipaard. De twee katachtigen lijken veel op elkaar, maar zijn overduidelijk twee verschillende diersoorten.

De luipaard is wat grover gebouwd dan de jachtluipaard. Daarnaast zijn de vlekken op de vacht van de luipaard zwart met bruin, bij de jachtluipaard zijn ze geheel zwart. De luipaard leeft alleen en vooral in de nacht, terwijl de  jachtluipaard voornamelijk overdag leeft, alleen of in kleine groepjes.

Wat is het leefgebied van de jachtluipaard?

De jachtluipaard leeft vooral op de open savannes waar hij goed uitzicht heeft en goed kan jagen. De meeste jachtluipaarden leven in Afrika, en dan voornamelijk in het oostelijk en zuidelijk deel daarvan. Ook in Azië leven er jachtluipaarden, maar tegenwoordig is dit nog maar een heel klein aantal, voornamelijk in Iran.

Wat eet de jachtluipaard?

De jachtluipaard jaagt overdag, in de morgen of namiddag. Doordat hij zo slank en gespierd is, kan hij een enorme snelheid ontwikkelen tot wel 110 kilometer per uur.  Het is dan ook het snelste landdier op aarde. Hij maakt daarbij sprongen van wel 7 tot 8 meter. Hij kan dit echter maar een minuut volhouden. Hij moet er dus voor zorgen dat hij snel zijn prooi vangt. Dit doet hij vaak door de prooi te laten struikelen en vervolgens de keel dicht te bijten waardoor deze stikt.

Een jachtluipaard eet wel 3 kilogram vlees per dag. Zijn prooi bestaat vooral uit middelgrote zoogdieren zoals gazellen en impala’s maar soms ook wel kleinere dieren.

Hoeveel welpjes krijgt een jachtluipaardmoeder?

Een jachtluipaardmoeder krijgt tussen de twee en vijf jongen, die welpjes worden genoemd. De moeder verzorgt de welpjes in haar eentje. Veel van hen worden niet ouder dan drie maanden omdat ze worden opgegeten door leeuwen.

Ze moet ze daarom goed verstoppen in het gras en steeds weer naar een andere plek brengen. Dankzij de grijsachtige, wollige vacht op hun rug, die meestal na een half jaar wel is verdwenen, vallen ze daar minder op.

Waarom is de jachtluipaard een bedreigde diersoort?

Dit komt doordat het leefgebied van de jachtluipaard steeds kleiner wordt. Er komen steeds meer landbouwgebieden, waardoor hij moet uitwijken naar de bossen. Hier kan hij minder goed jagen en veel moeilijker een partner vinden om zich voort te planten. In landbouwgebieden wordt hij bedreigd door de mens, die het vee en zichzelf wil beschermen.

 

Comments are closed.