De jerboa, in het Nederlands woestijnspringmuis genoemd, is een bijzonder en klein zoogdier dat behoort tot de knaagdieren. Het dier is familie van de muizen en ratten. Er zijn verschillende soorten jerboa’s die je in verschillende delen van de wereld kunt tegenkomen.
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de jerboa?
Er zijn verschillende soorten jerboa’s, zoals de kleine en grote jerboa, de Egyptische jerboa, de pygmee jerboa en de vierteenrenmuis.
Jerboa’s hebben een bijzonder uiterlijk. Zo ziet hun kop als die van gewone muizen maar ze hebben heel lange achterpoten, die wel vier keer zo lang zijn als de voorpoten.
Ze lijken daardoor een beetje op kangoeroes, maar dan veel kleiner natuurlijk. Net als de kangoeroe beweegt de jerboa zich voort door met zijn achterpoten te springen. Meestal zijn dit kleine sprongetjes. Zijn ze echter in gevaar, dan kunnen ze sprongen van wel twee meter ver en één meter hoog maken. Hierbij gebruiken ze hun staart om hun evenwicht te bewaren. Met hun voorpoten pakken ze hun voedsel vast.
Afhankelijk van de soort, worden jerboa’s tussen de 10 en 16 centimeter lang. Hierbij is de staart niet meegerekend. Deze is vrij kaal met een plukje haar aan het einde en die is zo’n 15 centimeter lang. Jerboa’s zijn lichtbruin of grijs van kleur en hebben een witte buik.
Het zijn nachtdieren, dat betekent dat ze zich overdag schuilhouden. Zodra het donker wordt, komen ze tevoorschijn. Jerboa’s zijn helemaal ingesteld op het leven in het donker. Zo zijn de ogen en oren vrij groot, zodat ze in het donker goed kunnen zien en horen. Vooral hun gehoor is goed, maar ze kunnen ook goed ruiken en hebben een snor waarmee ze kunnen voelen.
Wat is het leefgebied van de jerboa?
De Jerboa leeft vooral in droge gebieden, zoals woestijnen of woestijnachtige gebieden en steppes. Je vindt ze in het noorden en oosten van Afrika, in delen van Azië maar ook in Noord-Amerika en zelfs in Europa.
Ze leven in holen die wel 3 tot 4 meter diep kunnen zijn. Daar zijn ze goed beschermd tegen de hitte maar ook de kou. Met hun voorpoten graven ze lange gangen om in geval van nood te kunnen ontsnappen.
Wat eet een jerboa?
Jerboa’s eten voornamelijk de groene delen van planten, allerlei verschillende zaden maar ook insecten. De meeste soorten eten dit allemaal, afhankelijk van wat ze kunnen vinden. Er zijn ook soorten zoals de grootoorspringmuis, die alleen maar insecten eet.
Wat zijn de grootste vijanden van een jerboa?
De natuurlijke vijanden zijn in feite alle roofdieren die in hun leefgebied jagen. Denk hierbij aan vossen, woestijnvossen, slangen en roofvogels zoals uilen. Als de jerboa in gevaar is kan hij enorme sprongen maken en een snelheid van wel 25 kilometer per uur bereiken. Door zigzaggend heen en weer te springen, probeert hij zijn achtervolgers in de war te brengen.
Daarnaast is de mens een heel grote vijand. Jerboa’s worden gevangen omdat ze geliefd zijn als huisdier. Ook wordt hun leefgebied steeds kleiner. Enkele soorten worden dan ook met uitsterven bedreigd.
Hoeveel jongen krijgt een jerboa?
De vrouwtjes kunnen twee keer per jaar jongen krijgen. Dit is meestal in de zomerperiode. Ze krijgen 2 tot 6 jongen. Ze groeien niet heel snel. Zo beginnen hun achterpoten pas na 2 maanden te groeien. Na 3,5 maanden zijn ze volwassen. Gemiddeld worden ze 5 tot 6 jaar oud.
Kun je een jerboa houden als huisdier?
Er zijn in ons land enkele soorten jerboa’s te koop, die je als huisdier kunt houden. Dit zijn vooral de kleine en grote jerboa en de vierteenrenmuizen. Het zijn geen gemakkelijke huisdieren die speciale zorg en een heel groot dierenverblijf nodig hebben.
Comments are closed.