Spreekbeurt over de Koala

De koala is een bijzonder dier, dat van nature alleen in Australië voorkomt. Het is een zogenaamd buideldier. Wat dit betekent, kun je verderop lezen. De koala is niet zo groot en ziet er op het oog heel schattig uit. Pas wel op, je kunt hem beter niet aaien. Ze kunnen namelijk fel zijn en flink bijten en krabben.

Wat zijn de kenmerken van de koala?

Er zijn drie soorten koala’s: de Queensland Koala, de Victoria Koala en de New South Wales Koala. Hun naam is afgeleid van de streek waar ze leven. De verschillen zijn minimaal. De soorten in het noorden van Australië zijn wel iets kleiner.

Hun dikke vacht is grotendeels grijs, maar de romp, kin en voorpoten zijn wit. Koala’s worden tussen de 65 en 75 centimeter lang en wegen tussen de 8 en 12 kilogram.  De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes. Ze maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren.

De koala leeft voornamelijk in de bomen. Hij heeft krachtige spieren en scherpe klauwen, zodat hij zich heel goed aan de boomtakken kan vasthouden. Om zichzelf af te koelen, kruipen ze heel dicht tegen een koel stuk boomstronk aan.

Het leven van een koala bestaat uit eten en vooral slapen. Ze eten ongeveer 4 uur per dag. De rest van de dag zijn ze aan het luieren of slapen in de bomen. Dit doen ze omdat ze een langzame stofwisseling hebben. De bladeren die ze eten zijn stug zijn en bevatten gifstoffen. Het kost veel energie om deze te verteren. Door veel te slapen kunnen ze vrijwel al hun energie hiervoor gebruiken.

Wat is een buideldier?

Zoals gezegd, is de koala een buideldier. Dit zijn zoogdieren die een buidel hebben waarin hun jongen verscholen zitten. Een van de bekendste buideldieren is de kangoeroe.  Ze leven vooral in Australië en Nieuw-Zeeland.

De buidel is een plooiing van de huid. Als de jongen zijn geboren komen ze in de buidel terecht. Ze zijn dan nog piepklein en nauwelijks ontwikkeld. Het jong gaat direct op zoek naar een tepel van de moeder zodat hij moedermelk kan gaan drinken en op een heel veilige plaats verder kan groeien.

Een koala jong, in Australië noemen ze dit een ‘joey’, blijft ongeveer 6 maanden in de buidel van zijn moeder. Daarna lift het nog eens 6 maanden mee op de rug van hun moeder. Als ze een jaar oud zijn, kunnen ze zonder hun moeder. In het wild kan een koala zo’n 13 jaar oud worden.

Wat is het leefgebied van de koala?

De koala komt alleen maar voor in Australië. Je vindt hem voornamelijk in (sub)tropische bossen in het oostelijk en zuidoostelijk deel van Australië.

Wat eet een koala?

Een koala eet eigenlijk alleen maar bladeren, tussen de 500 en 1.000 gram per dag, van bepaalde soorten van de eucalyptusboom.

Hij eet alleen de oudere bladeren, want in de jonge zit veel giftig blauwzuur, welke dit zijn, kan hij ruiken. In het eucalyptusblad zit ook heel veel vocht, waardoor de koala dus bijna nooit hoeft te drinken.

Waarom is de koala een bedreigde diersoort?

Vroeger leefden er miljoenen koala’s in Australië. Ze worden echter al langere tijd zeer ernstig bedreigd. De afgelopen 20 jaar is het aantal koala’s in Australië met maar liefst 95 procent afgenomen.

Dit komt doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt door de enorme boskap in Australië. Een andere belangrijke oorzaak is de klimaatverandering. Door de enorme droogte in bepaalde gebieden, zit er steeds minder water in de eucalyptusbladeren die ze eten.

Ook ontstaan er steeds vaker bosbranden die ook steeds heviger worden. Daardoor worden ook de kiemen van de bomen gedood zodat er ook bijna geen nieuwe bomen meer terugkomen.

 

Comments are closed.