De labrador retriever, kortweg labrador genoemd, is een heel populair hondenras. Het is een vrolijke, speelse en vriendelijke hond. Ze kunnen ook prima overweg met andere honden en vaak zelfs ook met katten. Labradors zijn van nature ook heel lief voor kinderen. Het is dan ook een ideale hond voor gezinnen.
Wat zijn de uiterlijke kenmerken van de labrador?
De labrador is een middelgrote, stevige hond met grote poten. De mannetjes zijn met een hoogte van tussen de 57 en 62 centimeter, net iets groter dan de vrouwtjes. Ook zijn ze iets zwaarder, namelijk zo’n 29 tot 36 kilogram.
De labrador heeft verder een vrij brede kop met hangende oren. Ook heeft hij vrij grote ogen. De dikke waterafstotende vacht is zwart, blond of bruin. Het is een uitstekende zwemmer, hierbij gebruikt hij zijn dikke staart.
Hoe is het ras labrador retriever ontstaan?
De labrador stamt af van de Sint-Johns hond. Dit hondenras kwam oorspronkelijk uit Newfoundland in Canada. Hij werd ingezet als werkhond voor de eendenjacht, maar vaak ook als hulphond voor vissers. Nadat hij in Engeland was geïmporteerd, werd hij gekruist met verschillende andere jachthonden rassen waaronder de spaniël.
Hoe oud kan een labrador worden?
Een labradorpup is vrij snel volwassen. Als hij tussen de 6 en 12 maanden oud is, bereikt hij al de schouderhoogte van een volwassen labrador. Na twee jaar is hij uitgegroeid. Een labrador wordt gemiddeld genomen tussen de 12 en 14 jaar oud.
Wat zijn veel voorkomende ziektes bij labradors?
Een labrador is een gemakkelijke hond. Toch zijn er ook specifieke klachten die bij dit ras kunnen voorkomen. De meest voorkomende zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit is een pijnlijke aandoening waarbij de heup of elleboog van de hond is vervormd.
Wat eet een labrador?
Een van de problemen met labradors is dat ze gevoelig zijn voor overgewicht. Het is dus belangrijk dat je ze goede brokken geeft, met weinig koolhydraten (maximaal 30 procent). Hoe minder, hoe beter, vooral als je al weet dat jouw hond aanleg heeft om dik te worden. Kies dan ook voor voer dat weinig granen bevat.
Wat voor een verzorging heeft de labrador nodig?
Labradors zijn graag onder de mensen. Volwassen labradors kunnen echter ook prima alleen blijven. Hiervoor moet je hem wel goed trainen.
Waar je vooral voor moet zorgen, is dat hij voldoende beweging krijgt. Zo raakt hij zijn tomeloze energie kwijt. Je moet hem op zijn minst vier keer per dag uitlaten, bij voorkeur op vaste tijdstippen.
Probeer hem daarbij los te laten lopen waar het kan. Hij speelt namelijk graag met andere honden. Daarnaast is het belangrijk dat je hem bezighoudt met bijvoorbeeld speeltjes en trucjes leren.
De vacht van de labrador is gemakkelijk te onderhouden. Eens per week de vacht een beetje schoon vegen en borstelen is normaliter voldoende. Als ze in de rui zijn, kun je dit wat vaker doen. Na het zwemmen, waar ze dol op zijn, kun je ze het best afspoelen met schoon water. Als ze echt vies zijn, kun je de vacht met een speciale hondenshampoo wassen.
Waar moet je letten als je een puppy koopt?
Er is niets schattiger dan een labrador puppy. Als je er een wilt kopen, moet je zorgen voor een goede voorbereiding, zodat hij zich snel thuis voelt. Geef hem vooral voldoende aandacht en ga op een hondencursus.
Koop de pup bij een goede en betrouwbare fokker. Hier krijg je niet alleen een stamboom, maar hij kan je ook goed informeren over de nodige verzorging. Hij zal er ook voor zorgen dat de pup is gechipt, alle noodzakelijke inentingen heeft gekregen en is gecontroleerd op bekende aandoeningen.
Comments are closed.