Spreekbeurt over het dwergkonijn

Het dwergkonijn is een zoogdier dat leeft in Noord-Amerika. Het is de kleinste haasachtige die je op dit continent kunt tegenkomen. Het dier behoort tot de familie van de hazen en konijnen die we over vrijwel de hele wereld tegenkomen en vaak ook als huisdier worden gehouden. Hiervan zijn er enorm veel varianten. Het dwergkonijn dat in Noord-Amerika in het wild leeft, is echter een unieke soort die duidelijk afwijkt van zijn andere familieleden.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van het dwergkonijn?

De wilde variant van het dwergkonijn is een heel dier dan de dwergkonijnen die we in ons land als huisdieren houden. Deze komen namelijk voort uit allerlei fokprogramma’s en zijn er in verschillende afmetingen en kleuren.

Het dwergkonijn dat in Noord-Amerika in het wild leeft, is aanmerkelijk kleiner dan de rest van de hazen en konijnen familie. Je herkent het diertje aan het kleine postuur, de vrij kleine achterpoten en de opvallend korte oren.

Een volwassen dwergkonijn wordt 23 tot 30 centimeter lang. In tegenstelling tot bij veel andere diersoorten, is het vrouwtje meestal iets groter dan het mannetje. Hun staart is 1,5 tot 2,5 centimeter lang. Het gewicht van een dwergkonijn ligt tussen de 375 en 500 gram.

Hun vacht is in de zomer bruin. In de winterperiode krijgen ze echter een vrij lange grijsachtige vacht op de rug. Zo zijn ze tegen de kou beschermd. De buik van het dwergkonijn is vrij wit.

Veel mensen denken dat het dwergkonijn een knaagdier is. Dit is echter niet waar. Net als de overige konijn soorten is het een haasachtige.

Het verschil tussen knaagdieren en haasachtigen zien we terug in het gebit. Haasachtigen hebben namelijk achter hun bovenste snijtanden twee extra kleine tandjes staan. We noemen dit ook wel de stifttanden. De snijtanden van het ondergebit slijten hiertegen af.

Veel mensen verwarren het konijn ook nog weleens met een haas. Tussen deze twee diersoorten zijn er toch wel een aantal duidelijke verschillen. Een haas is niet alleen een stuk groter en zwaarder dan een konijn maar hij heeft ook langere oren met zwarte tippen.

Wat is het leefgebied van het dwergkonijn?

Het dwergkonijn leeft voornamelijk in het westelijk deel van Noord-Amerika. Je vindt ze vooral in de droge gebieden van het Grote Bekken dat wordt omringd door de Sierra Nevada, Rocky Mountains en het Cascadegebergte.

Dwergkonijnen zijn helemaal ingesteld op de slechte leefomstandigheden in dit gebied. Het zijn, in tegenstelling tot gewone konijnen, in principe solitaire dieren. Dit wil zeggen dat ze alleen leven, met uitzondering van de paartijd. Ze leven in een heel groot ondergronds gangenstelsel, waar ze wel soortgenoten tegen kunnen komen.

Wat eet een dwergkonijn?

Konijnen zijn echte planteneters. Het dwergkonijn eet vooral alsem, een plantensoort die vooral in rotsachtige gebieden groeit, maar ook andere soortgelijke begroeiing.

Wat zijn de grootste vijanden van een dwergkonijn?

Net als van de gewone konijnen zijn roofdieren zoals vossen en wezels, maar ook roofvogels en uiteraard de mens, de belangrijkste natuurlijke vijand van het dwergkonijn. Gewone konijnen roffelen met hun achterpoten op de grond als er gevaar is. De dwergkonijnen waarschuwen elkaar voor roofdieren of ander gevaar door naar elkaar te fluiten.

Hoeveel jongen krijgt een dwergkonijn?

Een dwergkonijn kan wel tot drie keer per jaar jongen krijgen. De draagtijd is ongeveer 30 dagen. Er kunnen daarna tussen de 4 en 12 jongen worden geboren.

Is het dwergkonijn een bedreigde diersoort?

Het dwergkonijn staat wel op de lijst van bedreigde diersoorten, maar wel vrij laag. Met name in het Columbia Basin dreigen bepaalde groepen die vrij afgezonderd leven, uit te sterven. Daarom zijn er in verschillende staten van Noord-Amerika fokprogramma’s opgezet.

 

Comments are closed.