Spreekbeurt over huisdieren

Een huisdier is een dier dat niet in de vrije natuur leeft, maar door mensen verzorgd in of nabij hun huis. We maken onderscheid naar twee soorten huisdieren. Allereerst zijn er de gezelschapsdieren, denk hierbij aan katten, honden, cavia’s en konijnen. Daarnaast zijn er zogenaamde landbouwhuisdieren, die door mensen worden gehouden om voedsel, goederen of diensten te kunnen leveren. Zo worden koeien gehouden voor de melk en voor het vlees. Wij gaan het hier vooral over de gezelschapsdieren hebben.

Welke soorten gezelschapsdieren zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten gezelschapsdieren die je ook weer in allerlei soorten en rassen kunt onderverdelen.

Allereerst heb je de zogenaamde huiskamer dieren. Dit zijn dieren die je gemakkelijk binnen kunt houden. Denk daarbij aan honden, katten, cavia’s, en konijnen.

Je hebt ook huisdieren die je echt buiten moet houden, zoals een pony, alpaca, hangbuikzwijn, en pouw. Hiermee bedoelen we dus niet de landbouwhuisdieren die je voor onder meer het voedsel houdt.

Een andere categorie zijn de vogels die je in een kooi of volière kunt houden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een papegaai, kanarie of parkiet.

Geheel andere categorieën huisdieren zijn de vissen, reptielen en hagedissen. Vissen houd je in een aquarium. Dit kan een zoetwater aquarium zijn of een zeeaquarium. Het laatstgenoemde is niet heel eenvoudig en vrij kostbaar. Je kunt natuurlijk ook gewoon een goudvis nemen in een vissenkom.

Reptielen, amfibieën en hagedissen moet je huisvesten in een terrarium. Dit lijkt op een aquarium, maar dan zonder water. Ook hier is er enorm veel keuze zoals slangen, gekko’s, kameleons, kikkers, en schildpadden.

Waar moet je op letten als je een huisdier wilt?

Als je hebt besloten om een huisdier te nemen moet je dit natuurlijk ook met je familie bespreken. Niet iedereen van het gezin zal waarschijnlijk even blij zijn met jouw keuze.

Daarnaast kost een huisdier tijd. Het ene dier veel meer dan het andere. Een goudvis kost je bijvoorbeeld maar heel weinig tijd. Je hoeft alleen zo nu en dan de kom te verschonen en de vis iedere dag een klein beetje voer geven.

Wil je een hond, dan moet die dagelijks meerdere malen worden uitgelaten. Een hond moet je ook opvoeden, want anders gaat hij een loopje met je nemen. Bijzondere rassen zoals de Husky hebben vaak nog extra aandacht nodig.

Je zult je dus goed moeten verdiepen in het soort huisdier wat je zou willen aanschaffen. Hoeveel ruimte heeft het dier nodig? Welke verzorging is er nodig? Welke kosten zijn daar mee gemoeid?

Waar kun je het best een huisdier kopen?

Als je weet wat voor huisdier je wilt hebben, moet je op onderzoek uitgaan waar je deze het best kunt aanschaffen.

Wil je een hond aanschaffen, kun je kiezen voor een vuilnisbakkenras of een rashond. De eerstgenoemde kun je bijvoorbeeld bij een dierenasiel halen. Rashonden koop je meestal bij een fokker. Voor katten geldt in feite hetzelfde verhaal.

Waar je hierbij op moet letten is dat je geen dieren uit het buitenland haalt. Ga je naar een fokker, kijk dan hoe de dieren zijn gehuisvest en vraag of je de ouders van de pup mag zien. Let ook op het gedrag van de dieren, of ze er gezond uitzien en alle inentingen hebben gehad.

Kleine huisdieren zoals cavia’s, konijnen maar ook vissen en terrariumdieren, kun je het best bij een dierenspeciaalzaak kopen. Kijk ook daar weer hoe het is gesteld met de huisvesting, hun gedrag et cetera.

Kijk ook altijd op internet of er recensies te vinden zijn over de fokker of winkel waar je jouw nieuwe huisdier wilt gaan halen.

De belangrijkste regel die je moet onthouden, is dat je bij twijfel nooit tot aankoop moet overgaan.

 

Comments are closed.