Spreekbeurt over piranha

Over piranha’s gaan de wildste verhalen rond. Het zouden zeer vraatzuchtige vissen zijn, die niet alleen dieren maar ook mensen zouden aanvallen. Er zijn zelfs films gemaakt waarin bloeddorstige piranha’s mensen verslinden. In de praktijk valt dit reuze mee. Ze zijn minder agressief dan de meeste mensen denken. De inwoners van de gebieden waar de piranha leeft, gaan gewoon het water in om te vissen of te zwemmen.

Wat zijn de kenmerken van een piranha?

De piranha is een zoetwatervis, die ongeveer 15 tot 25 cm lang wordt. Er zijn ongeveer 50 verschillende soorten, in verschillende kleurschakeringen, zoals grijs, zwart, blauw, geel en rood. 

Alle soorten piranha hebben een gespierd lichaam dat bedekt is met kleine schubben en ze hebben een krachtige staart. Doordat hij zo gestroomlijnd is, is het een heel goede en snelle zwemmer.

Piranha’s leven in scholen en zijn vrijwel continu op zoek naar voedsel. Hierbij komen hun goede ogen en reuk uitstekend van pas. Een gezonde piranha kan 20 tot 25 jaar oud worden.

Wat eten piranha’s?

Een piranha heeft vlijmscherpe tanden waarmee ze in een beet een flink stuk vlees ter grootte van een golfbal kunnen afbijten en verorberen.

Piranha’s eten in de praktijk echter voornamelijk vissen, schaaldieren, kleine dieren, insecten en fruit, dat vanuit de bomen in het water is gevallen. Er zijn zelfs soorten die vegetarisch zijn.

Alleen in het droge seizoen bij een lage waterstand en als er weinig voedsel is, kunnen de piranha’s agressief worden. Ze kunnen dan werkelijk alles opvreten wat voor hun bek komt, ook grotere dieren. Ze eten dan zelfs soortgenoten op.

Aanvallen op mensen of grote dieren zijn echter zeer zeldzaam. Als dit gebeurt, is dit door rode piranha’s die echt dan uitgehongerd zijn.

Het wordt gevaarlijk als er bloed of wondvocht van een gewond, in water gevallen mens of dier met het water wordt vermengd. Op dat moment zal een school piranha’s hun slachtoffer vast en zeker aanvallen. Hoe meer het slachtoffer zich verzet, des te heftiger deze aanval wordt.

Voor zover bekend is er echter nog nooit een mens gedood door piranha’s. 

Waar leeft de Piranha?

De piranha komt in het wild alleen voor in Zuid-Amerika. Hier leven ze in de mangrove rivieren in het Amazonegebied maar ook in kleinere zij-rivieren en meren. De belangrijkste voorwaarde is dat er voldoende voedsel te vinden is.

De soorten die wij kennen leven hier al zo’n 2 miljoen jaar. Onderzoekers hebben echter ook fossielen gevonden, waaruit blijkt dat er al ruim 25 miljoen geleden piranha soorten in dit gebied leefden.

Wat zijn de vijanden van de piranha?

De piranha is een echte roofvis. Toch moet ze zelf ook uitkijken om niet te worden opgegeten door andere grotere roofvissen, rivierdolfijnen en kaaimannen. Daarnaast jagen ook vogels, otters en niet te vergeten de mens op de piranha.

Daarom leven ze in grote scholen van honderden, soms zelfs wel enkele duizenden vissen. Dit is dus niet, zoals vaak wel wordt gedacht, speciaal bedoeld om prooien aan te vallen, maar juist om zich te beschermen tegen hun vijanden.

Kun je piranha’s in een aquarium houden?

Alhoewel het niet de gemakkelijkste vis is, kun je piranha’s wel in een aquarium houden. In de dierenspeciaalzaak zijn er verschillende soorten verkrijgbaar.

Je moet altijd een groepje van minimaal vijf vissen nemen. Het aquarium moet ook groot genoeg zijn, minimaal 150 centimeter. De piranha’s kunnen namelijk redelijk groot worden. Je moet ook beseffen dat de vis vrij oud kan worden en dat je ze niet zo gemakkelijk kwijtraakt, als je er vanaf zou willen. Daarnaast zijn het veeleisende vissen. Niet zozeer vanwege de waterkwaliteit, maar wel voor wat betreft de verzorging en hun voedsel.

 

Comments are closed.