Spreekbeurt reuzenpanda

De panda, officieel is het de reuzenpanda, wordt ook wel de bamboebeer genoemd. Panda betekent bamboe-eter, en is een directe verwijzing naar zijn eetgedrag. Hij leeft namelijk in de bamboebossen en hij eet voornamelijk bamboe. In het verleden is er veel gediscussieerd over de diersoort waartoe de reuzenpanda nu behoort. Biologen zijn het er nu over eens dat de reuzenpanda tot de beren behoort.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de reuzenpanda

Je herkent de reuzenpanda direct aan zijn zwart-witte vacht. Hij heeft een brede ronde witte kop met grote zwarte vlekken rond de ogen. Ook zijn oren en neus zijn altijd zwart. Het lijf van de reuzenpanda is wit. Over de schouders loopt een zwarte band, die overloopt zijn zwarte voorpoten. Zijn achterpoten zijn ook zwart. Verder heeft hij een vrij korte staart.

De reuzenpanda heeft een dichte vacht die doorloopt tot onder zijn voeten. Daardoor kan hij uitstekend tegen de kou. De reuzenpanda heeft vier poten. De achterpoten zijn het langst. Hier kan hij niet hard mee rennen maar wel heel goed klimmen.

Door zijn hoge gewicht kan de reuzenpanda zich niet met zijn voorpoten ophijsen. Hij heeft wel een extra soort vinger. Dit is een uitsteeksel dat hij gebruikt als een soort duim. Hierdoor kan hij met één hand een bamboestengel vasthouden en zich vastankeren. Met zijn achterpoten duwt hij zich vervolgens omhoog.

De schouderhoogte van een volwassen reuzenpanda ligt tussen de 65 en 70 centimeter. De lichaamslengte is 150 tot 190 centimeter. Ze wegen zo’n 70 tot 120 kilogram. De mannetjes zijn wat zwaarder en groter dan de vrouwtjes. Ze worden ongeveer 20 jaar oud.

Wat is het leefgebied van de reuzenpanda?

De reuzenpanda is een zeer zeldzaam dier. In het wild leeft hij alleen nog maar in de bamboebossen van het centrale deel van China in de provincies Gansu, Sichuan en Shaanxi. Hier leeft hij in de bergachtige gebieden op hoogtes tussen de 1.500 en 3.000 meter.

Wat eet de reuzenpanda?

Ooit was de reuzenpanda, net als de overige berensoorten een alleseter. Zo’n 2 miljoen jaar geleden is hij zijn voedselpatroon gaan aanpassen. Het voedsel van de reuzenpanda bestaat nu voor 99 procent uit bamboe.

Zo kunnen tot wel 40 kilogram bamboe per dag eten. Ze eten niet alleen de bamboe bladeren, maar ook de stengels en scheuten van de plant. Midden op de dag slaap de reuzenpanda meestal, in verband met de warmte.

Bamboe is erg taai, maar de tanden en kiezen van de reuzenpanda zijn hier helemaal op berekend. Met zijn kiezen kan hij de bamboe vermalen, ook heeft hij heel sterke kauwspieren.

Zijn ingewanden zijn minder goed berekend op de taaie bamboe. Daardoor kunnen veel delen niet goed worden verteerd en moet de reuzenpanda enorm veel poepen. Dit doet hij wel 100 keer per dag, zodat ze weer door kunnen eten.

Wat is het verschil tussen een reuzenpanda en rode panda?

De reuzenpanda is veel groter dan een rode panda. Ze delen slechts hun naam, maar zijn geen familie van elkaar. De rode panda, die een roodbruine vacht heeft, behoort tot de wasberen.

Is de reuzenpanda een beschermd dier?

De reuzenpanda is een zeer bedreigde diersoort. In het wild leven er nog maar 1.850 reuzenpanda’s. Dit komt doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt door ontbossing ten behoeve van de landbouw en woonruimte voor de mens, maar ook door stroperij.

Daarnaast plant de reuzenpanda zich ook heel moeilijk voort, omdat ze alleen en erg ver uit elkaar leven. De kans dat een mannetje en vrouwtje elkaar tegenkomen, is maar klein. Daarnaast krijgen ze  maar 1 of 2 jongen.

Om de reuzenpanda niet uit te laten sterven, doet men er alles aan om hun leefgebied te beschermen. Ook zijn er speciale fokprogramma’s opgezet.

 

Comments are closed.