Spreekbeurt Roofvissen

In totaal leven er zo’n 34.000 vissoorten op aarde. Een enorm aantal, zelfs meer dan alle soorten zoogdieren, reptielen, amfibieën en vogels bij elkaar.  Vissen kunnen we op verschillende manieren indelen. Zo wordt er onderscheid gemaakt naar zoet-, zout- en brakwatervissen. Zoetwatervissen leven in de sloten, beken, kanalen, rivieren en meren. De zoutwatervissen vinden we in de zeeën en oceanen. Brakwatervissen vind je in de overgang van zoet naar zout water Een bijzondere categorie die we zowel bij de zoet- als zoutwatervissen terugzien, zijn de roofvissen.

Wat zijn roofvissen?

We spreken van een roofvis als deze hoofdzakelijk leeft van andere dieren. Dit kunnen verschillende soorten vissen zijn, maar ook andere diersoorten als zoogdieren en amfibieën.

Welke soorten zoetwater roofvissen zijn er?

Zoetwater roofvissen vinden we op vrijwel alle continenten. Een van de bekendste roofvissen is de piranha, die we voornamelijk in het Amazonegebied in Zuid-Amerika tegenkomen. Hierover gaan de meest wilde geruchten. Zo zouden ze zelfs mensen aanvallen. Dit gebeurt echter slechts sporadisch en er is nog nooit een mens gedood door piranha’s.

Een bijzondere roofvis die in het zuiden van de Verenigde Staten voorkomt, is de Alligator gar. Deze lijkt op een kruising tussen een snoek en een alligator. Er zijn fossielen van deze vissoort gevonden die zo’n 215 miljoen jaar oud zijn. Hij kan een lengte van zo’n 3 meter bereiken.

In Europa, ook in Nederland, leven verschillende soorten roofvissen. De bekendste zijn de snoek, de snoekbaars, de baars, de forel, de roofblei en de Europese meerval.

De laatstgenoemde is de grootste roofvis van ons land. Hij leeft in de grotere rivieren en wordt hier maximaal 180 centimeter lang, maar in andere Europese landen kan hij een lengte van wel 270 centimeter bereiken.

Welke zoutwater roofvissen zijn er?

In de zeeën en oceanen leven vele soorten roofvissen. Eentje steekt er bovenuit, dat is de witte haai, de grootste roofvis die er bestaat. Hij komt in vrijwel alle wereldzeeën voor, met uitzondering van de wateren rond de noord- en zuidpool. Daarnaast zijn er nog wel 500 andere haaiensoorten waarvan er ook enkele in de Noordzee leven.

Haaien eten van alles, maar vooral vissen, waaronder andere haaien, zeehonden en vogels. Om zijn prooi op te sporen, gebruikt hij zijn neus. Wist je dat een haai op een afstand van 1.500 kilometer kan ruiken als er één druppel bloed in het water valt?

Haaiensoorten zoals de witte haai, tijgerhaai en stierhaai kunnen gevaarlijk voor mensen zijn. Ieder jaar worden er zo’n 100 mensen aangevallen. Besef je wel dat de mens echter veel gevaarlijker is voor de haai. Veel haaiensoorten worden door overbevissing met uitsterven bedreigd.

Andere bekende roofvissen zijn de verschillende roggensoorten, de tonijn, de zwaardvis en de beruchte barracuda. Deze soorten leven vooral in de wat warmere zeeën en oceanen.

In de Noordzee leven er ook verschillende roofvissen. De belangrijkste zijn de kabeljauw, de schelvis en de zeebaars, maar er leven ook enkele haaien- en roggensoorten.

Waarom zijn roofvissen belangrijk?

Roofvissen zijn een belangrijke schakel in de voedselketen in deze zeeën en oceanen. Onder aan deze voedselketen staat plantaardig plankton, dat wordt gegeten door dierlijk plankton. Het dierlijk plankton wordt weer gegeten door de kleinere vissoorten, die op hun beurt weer worden opgegeten door de roofvissen. Aan de top van de keten staan de grotere soorten roofvissen, maar ook zoogdieren zoals zeehonden, dolfijnen en…de mens.

Restanten van dode dieren en planten worden vervolgens weer opgegeten door de zogenaamde aaseters zoals garnalen, zeesterren en krabben, maar ook schimmels en bacteriën. Deze laatste twee soorten zijn de opruimers die de restanten weer omzetten tot voedingsstoffen voor het plantaardige plankton. Zo is de keten weer rond. Als een van de schakels wegvalt, kan dit tot verstoring van de hele voedselketen leiden.

 

 

Comments are closed.