Spreekbeurten: Telefoonabonnementen

Bijna iedereen in Nederland heeft een mobiel abonnement. Iedereen in de klas heeft wel al een mobiele telefoon. Bij een nieuwe mobiele telefoon nemen veel volwassenen een telefoonabonnement, soms ook voor hun kinderen. Ze kunnen kiezen voor een mobiel telefoon abonnement met toestel of zonder toestel. In mijn spreekbeurt leg ik uit wat precies de voordelen en nadelen zijn.

Soorten mobiele abonnementen

Er zijn verschillende soorten mobiele abonnementen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mobiel abonnement met toestel. Dat betekent dat je één of twee jaar een mobiel abonnement hebt. Je krijgt er dan ook een nieuwe telefoon bij. Alleen volwassenen mogen een telefoonabonnement afsluiten, kinderen nog niet. Pas vanaf 18 jaar mag dat. Maar volwassenen nemen vaak voor hun kind een mobiel abonnement.

Mijn ouders kiezen voor het goedkoopste telefoonabonnement, om per maand zo weinig mogelijk te betalen. Daarom heb ik een mobiel abonnement zonder toestel. Dat noemen we sim only. Mijn telefoon heb ik gekregen van mijn vader. Hij heeft laatst voor zichzelf een nieuwe gekocht.

Je kunt ook kiezen voor een mobiel abonnement met toestel. Het toestel is dan goedkoper, maar vaak is het abonnement dan iets duurder.

Mobiel abonnement met toestel

Een mobiel abonnement met toestel betekent dat je een telefoon krijgt bij het afsluiten van een abonnement. Maar let op: de prijs van het toestel is verwerkt de prijs die je betaalt voor het abonnement. De toestelbundel noemen ze dat ook wel. Daardoor kun je bij elkaar zomaar 60 euro per maand betalen voor een mobiel abonnement en de nieuwe telefoon. Dat is een boel geld. Sommige grote providers zoals KPN, T-Mobile of Vodafone hebben daarom een toestelkorting. De provider zorgt voor het abonnement en dat je kunt bellen en internetten met je mobiele telefoon.

Dat betekent dat je minder hoeft te betalen voor een mobiel abonnement als je één of twee jaar klant blijft. En je mag ook het toestel in één keer betalen, zodat je ouders per maand minder hoeven te betalen.

Mobiel abonnement zonder toestel (sim only)

Mijn ouders vinden een mobiel abonnement met toestel te duur. Daarom heb ik een sim only toestel. Dat betekent dat je alleen een simkaartje krijgt. De telefoon moet je dan zelf kopen of krijg je van je vader of moeder. Dat is een stuk goedkoper. Soms mag je ook iedere maand opzeggen en naar een andere provider gaan als je dat wilt. Vooral de kleinere providers hebben deze mogelijkheid. Voorbeelden van kleine providers zijn bijvoorbeeld:

  • Simpel
  • HollandsNieuwe
  • Lebara
  • Ben
  • Simyo

De looptijd

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement moeten je ouders kiezen hoelang ze klant willen blijven. Dit noemen we de looptijd. Hoe langer je klant blijft, hoe goedkoper het wordt. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks klant blijven, een jaar of zelfs twee jaar.

Maandelijks

Alleen bij een mobiel abonnement zonder mobiele telefoon kun je maandelijks opzeggen. Voor een paar euro per maand extra ben je dus vrij om te doen wat je wilt, en kun je zo weer een nieuw abonnement nemen bij een andere provider. Als je bereik met bellen bijvoorbeeld slecht is, kun je volgende maand al naar een andere provider. Maar je krijgt meer korting als je langer blijft.

Een jaar

Kiezen je ouders voor een mobiel abonnement met toestel? Dan is de looptijd meestal één jaar of twee jaar. Als je kiest voor een eenjarig contract krijg je minder korting en moet je meer betalen. Maar als je daarna weer een nieuw toestel met een nieuw contract wilt, kan dat.

Twee jaar

Een tweejarig contract is het goedkoopst, omdat je langer klant blijft. Maar je mag dan niet zomaar wisselen en kunt ook niet ieder jaar een nieuwe telefoon kopen. Daarom is het goed om van tevoren na te denken wat je precies wilt.

Dit was mijn spreekbeurt. Wie heeft er vragen?

 

Comments are closed.