Tips om je spreekbeurt goed te oefenen

Word jij al zenuwachtig wanneer je het woord spreekbeurt hoort? Niet nodig. Met onderstaande tips komt het helemaal goed met je spreekbeurt.

  1. Kies een onderwerp dat je interesseert

Voordat je begint te oefenen is het onderwerp wat je kiest heel belangrijk. Het is namelijk een stuk makkelijker om een spreekbeurt voor te bereiden over iets wat jezelf heel leuk vindt. Zorg ervoor dat je alles over het onderwerp weet en begrijpt. Dit helpt om vol vertrouwen te spreken. Ook is het dan niet zo moeilijk om de vragen van je klasgenoten te beantwoorden.

  1. Maak een goede presentatie 

Ook is het fijn als je hulpmiddelen hebt die je kan gebruiken als je gaat spreken. Maak bijvoorbeeld een Power Point presentatie of een leuke poster die jouw spreekbeurt interessanter maakt. Hierdoor is het voor jezelf makkelijker om je verhaal te doen en voor je klasgenoten wordt de spreekbeurt een stuk boeiender. Zet niet teveel informatie in je Power Point of op je poster, dan blijft het voor iedereen duidelijk en leidt het niet teveel af.

  1. Oefen je spreekbeurt hardop

Oefen je spreekbeurt een aantal keren hardop. Hierdoor kom je erachter of de zinnen die je hebt opgeschreven goed gaan als je gaat spreken. Je kan zinnen waarover je struikelt veranderen. Het is handig om geen hele moeilijke woorden te gebruiken. Neem af en toe een pauze tijdens je spreekbeurt. Zo kan je even op adem komen. Het helpt je om rustig te blijven praten.

  1. Vraag anderen om feedback 

Oefen je spreekbeurt voor vrienden, familie of zelfs meesters of juffen en vraag hun om verbeteringen. Luister naar wat zij zeggen en pas je spreekbeurt aan. Het is een goede manier om er achter te komen of je alles weet over je onderwerp en vaak wordt je er minder zenuwachtig van.

  1. Denk na over vragen

Bedenk van te voren wat voor vragen je klasgenoten kunnen stellen en schrijf daarvan de antwoorden op. Natuurlijk kan er altijd een vraag komen waar je je niet op hebt voorbereid, maar door je goed voor te bereiden is de kans groot dat je alle antwoorden weet.

  1. Zorg voor een goed eindje van je spreekbeurt

Zorg dat je aan het einde van je spreekbeurt nog eens vertelt wat het belangrijkste is van wat je hebt gezegd. Vraag dan aan je klasgenoten of ze nog vragen hebben. Geef ze op het einde iets wat tastbaar is, zoals een kleurplaat of een kaartje met informatie. Zo kunnen ze thuis nog eens nalezen wat je hebt verteld. En dan onthouden ze je onderwerp beter.  Door dit te doen, laat je zien dat je goed hebt nagedacht over hoe je je boodschap kunt vertellen, zodat anderen het goed kunnen begrijpen en onthouden. Dit helpt je om een goede spreker te worden.

  1. Blijf positief 

Fouten maken is helemaal niet erg. Je spreekbeurt hoeft echt niet helemaal perfect te gaan. Wees trots op jezelf, want het is niet niks om voor de klas te spreken. En met elke spreekbeurt die je doet wordt je beter. Je krijgt meer ervaring en zelfvertrouwen. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om een spreekbeurt te houden.

 

Comments are closed.