Waar moet je op letten tijdens het geven van je spreekbeurt? 

Een spreekbeurt is een belangrijk moment en leuk moment om anderen wat je vertellen over een onderwerp die jij interessant vindt. Of je het nu over een populair onderwerp zoals paarden, voetbal en de tweede wereldoorlog gaat hebben, of over minder voorkomende onderwerpen zoals de geschiedenis van boxershorts, er zijn altijd een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het geven van je spreekbeurt. Hieronder zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er voor te zorgen dat je een goede spreekbeurt geeft.

Kies een onderwerp die je interessant vindt

Het is belangrijk om een onderwerp te kiezen die je interessant vindt. Als je een leuk onderwerp hebt, is de kans groter dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan en je spreekbeurt goed voor te bereiden. Ook ziet je klas dat je enthousiast bent tijdens je spreekbeurt en zal de klas waarschijnlijk beter opletten. Het maakt dan ook niet uit of je het over een onderwerp hebt die anderen niet zo interessant vinden, zoals pennen of heren ondergoed, zolang jij het maar een leuk onderwerp vindt!

Plan je tijd

Plan vooruit hoeveel tijd je nodig hebt voor je spreekbeurt. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om je spreekbeurt voor te bereiden. Daar hoort dus ook bij het doen van onderzoek naar je onderwerp, het maken van aantekeningen en het oefenen van je spreekbeurt. Houd ook rekening met de tijd die je nodig hebt om je spreekbeurt daadwerkelijk te geven, het beantwoorden van vragen en het krijgen van tips. Als je dit van te voren allemaal berekent, weet je beter hoe je spreekbeurt eruit moet komen te zien!

Maak een duidelijke presentatie

Zorg ervoor dat je spreekbeurt duidelijk en makkelijk te begrijpen is voor je klas. Gebruik duidelijke en korte zinnen, en gebruik geen moeilijke woorden. Niemand luistert graag naar een spreekbeurt waar niks van te begrijpen is, toch? Gebruik ook veel foto’s en filmpjes om je spreekbeurt leuk te maken.

Oefen je spreekbeurt

Oefen je spreekbeurt meerdere keren voordat je hem gaat geven. Hierdoor kun je wennen aan de spreekbeurt en voel je je zelfverzekerder tijdens de echte spreekbeurt. Oefen ook met het beantwoorden van vragen, zodat je voorbereid bent op eventuele vragen die je krijgt van de klas. Een goed geoefende spreekbeurt heeft minder fouten en verloopt soepeler dan een spreekbeurt die nauwelijks geoefend is.

Wees duidelijk en verstaanbaar

Het is belangrijk om duidelijk te spreken tijdens je spreekbeurt. Dit betekent dat anderen je goed en helder kunnen verstaan, waar ze ook zitten in de klas. Zorg ervoor dat je niet gaat mompelen, snel praten of te stilletjes praat. Dit maakt je minder goed verstaanbaar. Zorg er ook voor dat je pauzes neemt tussen zinnen, zodat de klas de tijd heeft om naar je te luisteren en na te denken over wat je net hebt gezegd.

Maak oogcontact

Het is ook belangrijk om goed oogcontact te maken met de klas tijdens het geven van je spreekbeurt. De klas krijgt dan echt het gevoel dat je tegen hen aan het praten bent. Hierdoor blijft de klas ook beter luisteren naar je spreekbeurt. Het laat ook zien dat je je spreekbeurt goed hebt voorbereid en dat je veel weet over het onderwerp.

 

Comments are closed.