Wat is een ezelsbruggetje?

Soms moet je iets onthouden en lukt het voor geen meter! Het lijkt wel of er steeds weer informatie uit je hoofd valt en je krijgt het niet voor elkaar. Een ezelsbruggetje kan je dan helpen. Want een ezelsbruggetje is namelijk een trucje, een makkelijke manier om dingen te onthouden.

Een ezelsbruggetje?

Een ezelsbruggetje is dus een manier om iets makkelijker te kunnen onthouden. Waar dat woord precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Mensen denken dat het woord komt van het Latijnse: ons asinorum, wat ‘brug van de ezels’ betekent. Het schijnt namelijk dat ezels bang zijn voor water en daarom altijd over een bruggetje moesten. Zo kwamen ze sneller op hun bestemming. Maar van ezels wordt ook altijd gezegd dat ze zich nooit twee keer aan dezelfde steen stoten. Wat zoiets betekent als een heel goed geheugen hebben.

Voorbeeld van een ezelsbruggetje

Sommige dingen zijn lastig te onthouden. Gelukkig vonden andere mensen dat ook en bestaan er al ontzettend veel ezelsbruggetjes om je te helpen om dingen te onthouden. Een bekend voorbeeld is Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord. Inmiddels is dit ezelsbruggetje alweer verouderd omdat de rekenvolgorde is aangevuld en nu is het Hare Majesteit Wenst Vandaag de Open Auto. Hiermee kun je de volgorde onthouden waarmee je een rekensom moet oplossen. Wat tussen de HAAKJES staat moet eerst, gevolgd door Machtsverheffen, Worteltrekken, Vermenigvuldigen, Delen, Optellen en Aftrekken. Zo zijn er ontzettend veel handige ezelsbruggetjes te vinden.

Zelf een ezelsbruggetje bedenken

Als jij je spreekbeurt gaat geven kan het best lastig zijn om alle informatie te onthouden. Of om te onthouden in welke volgorde je het ook alweer wilt vertellen. Een ezelsbruggetje kan daar dan goed bij helpen. Maar hoe maak je nu zo’n ezelsbruggetje? En hoe zorg je ervoor dat het werkt?

Allereerst is het goed om te onthouden dat het ezelsbruggetje zelf gemakkelijk moet zijn om te onthouden. Anders heb je er nog niets aan. Hou het dus simpel!

Verreweg de meeste ezelsbruggetjes bestaan uit de eerste letters van woorden. Dus, stel je voor dat jij je spreekbeurt doet over het heelal en je moet de volgorde van de planeten onthouden. Dan kun je daar Mensen Vergeten Altijd Maar Jullie Slim Uitgekozen Namen voor gebruiken. Je kunt op die manier zelf voor van alles een ezelsbruggetje bedenken.

Vind je het lastig om de letters te onthouden, dan is het ook nog een idee om wat je moet onthouden als een liedtekst of een rap te gebruiken. Doe even net alsof jij een dj, rapper of muzikant bent en bedenk je eigen melodie en gebruik de woorden die je moet onthouden. Zo hebben heel veel kinderen de tafels van vermenigvuldiging geleerd. Let bij deze methode wel op dat je ondertussen wel begrijpt hoe de rekensom werkt, of dat je wel snapt wat je onthoudt. Anders heeft het alsnog niet zoveel zin. Probeer je ezelsbruggetje altijd zo persoonlijk mogelijk te maken, want dat maakt het nog makkelijker om het te onthouden.

 

 

Comments are closed.