Wat is een kozijn?

Een kozijn is een soort frame dat om een deur of raam zit. Het frame zorgt ervoor dat de deuren en ramen stevig op de plek blijven zitten. Daarnaast zorgen de kozijnen ervoor dat alles goed waterdicht is. Alle naden en kieren worden dichtgemaakt. Dit draagt tegelijkertijd bij aan de isolatie van de woning. Hoe goed de isolatie precies is, is afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit van de kozijnen en van het type glas van de raamkozijnen.

Houten kozijnen

Vroeger waren bijna alle kozijnen van hout. Hout met een hoge duurzaamheidsklasse (dus van goede kwaliteit) gaat erg lang mee, maar heeft wel veel onderhoud nodig. Hout kan door verschillende weersinvloeden zoals vocht namelijk gaan rotten. Ook moet het hout regelmatig opnieuw worden geverfd om het weer een frisse uitstraling te geven. Een voordeel van houten kozijnen is de sfeervolle, authentieke en warme uitstraling. Het nadeel is dat dit materiaal veel onderhoud nodig heeft.

Kunststof kozijnen

Tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor kunststof kozijnen. Dit materiaal is super sterk, isoleert beter dan houten kozijnen en is makkelijk in onderhoud. Je kunt kunststof eenvoudig schoonmaken en het kan niet gaan rotten. Daarnaast zijn kozijnen van kunststof verkrijgbaar in veel stijlen en kleuren. Je kunt zelfs kiezen voor een kunststof kozijn met houtlook. Dit lijkt sprekend op echt hout.

Aluminium kozijnen

Er zijn ook raamkozijnen en deurkozijnen te koop van aluminium. Aluminium neemt geen vocht op en kan hierdoor niet gaan roesten. Net als kunststof is het heel makkelijk schoon te maken. Een nadeel is dat aluminium niet in zoveel verschillende stijlen en kleuren verkrijgbaar is als kunststof kozijnen. Ook kan het voorkomen dat je de kozijnen na een aantal jaar opnieuw moet laten stellen door een specialist. De schroeven worden dan weer stevig aangedraaid en de sluitingen worden onderhouden voor een langere levensduur.

Raamkozijn met isolatieglas

Het is belangrijk om een huis goed te isoleren. Een goed geïsoleerde woning houdt in de winter de warmte van de verwarming langer binnen. En in de zomer blijft het juist veel langer koel. Kunststof kozijnen hebben de beste isolatiewaarde. Om de isolatiewaarde nog meer te verhogen, wordt er vaak isolatieglas in de kunststof kozijnen geplaatst. Deze ramen heten ook wel dubbel glas (HR++) of triple glas (HR+++). Natuurlijk kunnen deze isolerende ramen ook worden geplaatst in houten of aluminium kozijnen.

Vraag: Als jij de kozijnen voor een nieuw huis mag uitkiezen, voor welk materiaal kies je dan? Hout, kunststof of aluminium?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *