Wat is een VPN

Wat is een VPN en hoe werkt dit nu eigenlijk?

Anno 2020 kan je eigenlijk niet meer internetten zónder: een VPN-verbinding. Dit stelt je in staat om anoniem en een stuk veiliger te internetten. Maar wat is VPN eigenlijk precies en hoe werkt dit? Lees er hier meer over.

Wat is een VPN eigenlijk?

VPN staat voor Virtual Private Network. Via een VPN-verbinding surf je versleuteld en beveiligd. Jouw persoonlijke, unieke ip-adres blijft onzichtbaar en je laat geen digitale sporen achter. Als je een VPN inschakelt, maakt je computer verbinding met een van de servers van jouw VPN-aanbieder. Hierdoor gebruik je het ip-adres van die server, in plaats van je eigen persoonlijke ip-adres.

VPN: hoe werkt het?

Na installatie kun je de VPN automatisch laten inschakelen zodra je jouw device start. Of je gebruikt hem alleen bij bepaalde online activiteiten, zoals downloaden. Een VPN maakt internetten om meerdere redenen veiliger én prettiger:

  • Websites kunnen jouw gegevens gebruiken voor onder andere commerciële doeleinden. Vaak gebeurt dit zonder dat de gebruiker het doorheeft. Schakel je de VPN in, dan kan niemand jouw online activiteiten koppelen aan je persoonlijke ip-adres.
  • Dankzij een VPN kun je zorgeloos downloaden, streamen en van torrents gebruikmaken – je bent immers niet traceerbaar.
  • Wil je in China tóch op Facebook? Of altijd al het veel uitgebreidere aanbod van de Amerikaanse Netflix willen doorspitten? Via de VPN kun je instellen met welke serverlocatie je verbinding maakt. Zo lijkt het alsof je je in een compleet ander land bevindt, en kun je daar de vruchten van plukken.
  • Een VPN maakt het gebruiken van openbare wifi-netwerken een stuk veiliger.

Welke VPN kies ik?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende uitstekende VPN  services op de markt. Voor enkele euro’s per maand kun je al over prima VPN-software beschikken die je meer dan voldoende bewapent. Een paar bekende aanbieders die goede beoordelingen krijgen:

  • ExpressVPN
  • SurfShark
  • NordVPN
  • Cyberghost

De meeste aanbieders leveren nagenoeg vergelijkbare kwaliteit. Ze kunnen echter verschillen in de mate van snelheidsverlies, gebruiksgemak, beveiligingsniveau en prijs. Voor de doorsnee internetgebruiker zullen alle bovenstaande aanbieders prima zijn. Heb je specifieke eisen, dan loont het om rond te kijken op de markt van VPN-aanbieders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *