Wat is spreekangst en wat doe je eraan?

Spreekangst is de angst om te praten voor een groep mensen. Dit kan gebeuren tijdens een spreekbeurt of presentatie op school of zelfs als je de beurt krijgt en iets moet zeggen in de klas. Veel kinderen (en volwassenen!) hebben er last van. Dus als je spreekangst hebt, ben je helemaal niet gek of raar! Maar hoe komt het dat je zo bang bent om te spreken, en wat kun je doen om je angst om te praten voor mensen te overwinnen?

Wat is spreekangst?

Iemand die spreekangst heeft wordt ontzettend zenuwachtig, of zelfs angstig wanneer hij of zij moet praten voor een groep mensen, klein of groot. Als je spreekangst hebt, gebeurt er van alles in je lichaam op het moment, of zelfs al voordat je iets moet gaan vertellen, bijvoorbeeld in de klas. Je voelt je hart bonken in je borstkas, je krijgt zweethanden en gaat misschien zelfs wel bibberen en als je dan probeert te praten klinkt je stem gek en trillerig. Soms weet je zelfs helemaal niet meer wat je moet zeggen en komt er niets meer uit je mond!

Dit is natuurlijk heel akelig, maar weet je wat het goede nieuws is? Je bent niet de enige die dit voelt, want bijna alle mensen, groot en klein, voelen zich weleens zo.

Waarom hebben kinderen spreekangst?

Dat je (of je kind) het eng vindt om voor een groep te praten kan verschillende redenen hebben. Sommige kinderen zijn bang dat ze het verkeerde zeggen of een foutje maken. Of dat je iets raars zegt en dat iedereen je dan uitlacht. Misschien is dat ook weleens echt gebeurt en ben je bang dat dit weer gaat gebeuren. Soms vinden kinderen het ook spannend om voor een groep iets te vertellen omdat je nooit precies weet hoe erop gereageerd wordt. Daar kun je dan onzeker over worden.

Tips bij spreekangst

Het is helemaal niet fijn om je zo bang en zenuwachtig te voelen. Dus misschien wil je het liefst nooit meer spreken in het openbaar. Begrijpelijk, maar dat kan nu eenmaal niet. Het helpt je ook niet. Maar gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om je angst kleiner te maken, of zelfs helemaal te laten verdwijnen!

Oefenen, oefenen, oefenen

Toen je leerde fietsen deed je dat ook niet van de een op de andere dag. Eerst had je zijwieltjes, en daarna ging je oefenen zonder. Daarbij had je waarschijnlijk een helm op en misschien nog wel meer bescherming, en je bent vast ook wel een keer gevallen. Maar toen kon je het ineens en ging het heerlijk!

Met praten voor een groep gaat dat eigenlijk precies hetzelfde. Als je daar goed in wilt worden, moet je veel oefenen. Als je het eerst nog te spannend vindt om dat voor andere mensen te doen, dan oefen je gewoon met jezelf, voor de spiegel of door het op te nemen met een telefoon. Daarna kun je oefenen bij je moeder of je beste vriend of vriendin, en zo maak je het steeds wat groter. Je zult zien dat het al snel een stuk makkelijker gaat. Straks ga je het nog echt leuk vinden!

Gebruik je superkrachten!

Wist je wel dat jij superkrachten bezit? Je hebt namelijk de kracht om jezelf rustiger te maken. Enkel en alleen door je ademhaling goed te gebruiken. Door rustig diep in en uit te ademen bonkt je hart niet zo snel en word je zelf ook kalmer. Je kunt dit doen vlak voordat je iets moet vertellen, maar ook wanneer je merkt dat je tijdens het praten toch bang wordt. Een andere superkracht die je kunt inzetten is je brein! Want met je gedachten kun je hoe jij je voelt veranderen. Als je de hele tijd denkt; ik kan dit niet, ik kan dit niet, ik ben zo’n sufferd, dan voel je je ook zo. Maar gelukkig werkt dat andersom ook: ik kan het, ik kan het! Ik ben sterk en stoer. En ineens blijkt…dat ben je ook!

Je bent niet alleen

Het is ook belangrijk om te blijven bedenken dat jij niet de enige bent die het spannend en eng vindt. Er zijn nog veel meer kinderen en zelfs grote mensen, die het lastig vinden. Tuurlijk bestaan er pestkoppen op deze wereld, maar de meeste mensen zijn eigenlijk gewoon aardig en zullen je echt niet uitlachen. En wist je wel dat de meeste mensen, net als jij nu, vooral met zichzelf bezig zijn? Ze letten echt niet de hele tijd op je, alleen jij doet dat bij jezelf.

Lief foutje

Kinderen denken vaak dat een fout maken slecht is, nooit goed. Maar dat is helemaal niet waar! Een fout maken is de perfecte manier om te leren hoe iets moet. Eigenlijk helpt een fout jou dus! Wees dus niet zo streng voor jezelf als je iets fout doet, maar denk gewoon: lief foutje, jij helpt mij om te leren.

Door te delen wordt het kleiner

Als je bang bent om voor een groep te praten, maar je vertelt dat aan niemand, weet je wat er dan gebeurt? Dan wordt die angst steeds groter en groter van binnen. Als je een appel hebt en je deelt hem met iemand dan wordt jouw deel van de appel kleiner. Met angsten en zorgen werkt dat precies hetzelfde. Door jouw angst te delen met iemand, zoals je vader en moeder, je juf of meester of je beste vriend, wordt het kleiner! Want het lucht op om te praten over je zorgen, en misschien heeft iemand wel een goede tip voor je of willen ze je helpen.

Tips voor ouders

Een angst overwinnen is geen makkie. Wees daarom geduldig en toon begrip als je kind spreekangst heeft. Deel eventueel je eigen ervaringen: misschien was je zelf ook niet altijd heel zelfverzekerd wanneer je in het openbaar moest spreken? Hoe ging je daar mee om? Help je kind om te oefenen en een plan te maken om het aan te pakken. Gaat het goed? Dan zijn complimentjes wel op hun plaats. Leg de nadruk op een positieve ervaring en leer dat foutjes maken niet zo erg is.

 

Comments are closed.