Waterpijp

 

De meeste mensen die roken, nemen een sigaretje. Toch zijn er ook andere manieren om te roken, bijvoorbeeld door een waterpijp te gebruiken. In deze spreekbeurt lees je wat een waterpijp precies is, hoe deze pijp gebruikt wordt en wat de geschiedenis is van de waterpijp. Ook lees je wat meer over de effecten van het roken van een waterpijp en over de regels die we in dit land hebben als het om het roken van de waterpijp gaat.

Wat is een waterpijp en hoe werkt deze pijp?

Een waterpijp is een groot soort pijp die je gebruikt om een speciaal soort tabak te roken. De pijp bestaat uit vijf delen, namelijk het tabakskommetje, een metalen schacht, een glazen reservoir, een slang en een bokaal. Het tabakskommetje wordt gebruikt om de tabak in te leggen, de metalen schacht loopt van onder het tabakskommetje tot in het glazen reservoir en het glazen reservoir wordt gevuld met een bepaalde hoeveelheid water. De slang die aan de pijp zit, eindigt in een mondstuk. Dit mondstuk doe je in je mond om de pijp te roken. De bokaal zorgt er tot slot voor dat er lucht bij de pijp komt, zodat deze kan branden en je daadwerkelijk tabak kunt roken. Verder zijn er nog enkele kleine onderdelen die vaak bij een waterpijp geleverd worden of die je apart kunt kopen, zoals een schoonmaakborstel en een kolentang.

Om waterpijp te roken, vul je eerst het glazen reservoir met water. Heb je dit gedaan, dan zet je de metalen schacht op het reservoir. In het tabakskommetje doe je een beetje tabak en hier doe je vervolgens aluminiumfolie overheen. Je prikt wat gaatjes in de folie en je steekt een kooltje aan. Heb je het kooltje aangestoken, dan leg je deze op het aluminiumfolie. Zuig je nu aan het mondstuk dat op de slang zit, dan rook je de waterpijp.

Je hebt ook waterpijpen die twee, drie of zelfs vier slangen hebben. Deze waterpijpen zijn iets groter en zijn te gebruiken door meerdere personen, zodat je samen kunt roken. Je ziet dit soort waterpijpen vaak in de shisha lounge staan: een café waar je de waterpijp kunt roken.

De geschiedenis van de waterpijp

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India, maar toen zag de pijp er nog niet zo uit zoals de waterpijp die we nu kennen. De waterpijp die vroeger in India gerookt werd, werd namelijk gemaakt van een kokosnoot en zag er een stuk minder mooi uit dan de waterpijpen van nu. Waterpijp roken is vooral erg populair in het Midden-Oosten, waar de pijpen al meer dan 900 jaar gebruikt worden. In landen in het Midden-Oosten rook je de waterpijp niet alleen thuis, maar ook in cafés en restaurants.

De waterpijp wordt ook steeds populairder in Nederland en dit komt omdat veel mensen uit het Midden-Oosten door de jaren heen naar Nederland zijn verhuisd. Je vindt hier niet alleen steeds meer winkels waar je de waterpijp kunt kopen, maar komt in de grote steden ook steeds vaker shisha cafés tegen.

De effecten van het roken van een waterpijp

Veel mensen denken dat het roken van een waterpijp minder ongezond is dan het roken van een sigaret, maar dit is niet het geval. Rook je een waterpijp met standaard tabak, dan krijg je ook koolmonoxide, teer, nicotine en andere schadelijke stoffen binnen. Het is lastig om te achterhalen hoe ongezond het roken van een waterpijp precies is, want hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan. De hoeveelheid rook die je binnen krijgt als je een waterpijp rookt staat gelijk aan de hoeveelheid rook van 100 tot 200 sigaretten, maar het is niet bekend of de rook van de waterpijp net zo schadelijk is als de rook van sigaretten.

Hoe ongezond een waterpijp precies is, is dus een beetje lastig om te achterhalen. Wel is het belangrijk om te weten dat een waterpijp zeker niet gezond is, simpelweg omdat er in het tabak voor een waterpijp ook schadelijke stoffen zitten.

Mensen die waterpijp willen roken en de schadelijke stoffen van tabak niet binnen willen krijgen, kunnen tabaksvervangers in hun waterpijp gebruiken. Een goed voorbeeld van een tabaksvervanger voor de waterpijp, is het waterpijpsteentje. Dit steentje is gemaakt van speciale kiezelsteentjes die vloeistoffen kunnen absorberen. Doe je meerdere van deze steentjes in de waterpijp, dan hoef je geen tabak te gebruiken en dit betekent dat je geen schadelijke stoffen als teer en nicotine binnen krijgt.

De regels voor het roken van een waterpijp

In een waterpijp doe je ander tabak dan de tabak die je in een sigaret vindt, maar dit betekent niet dat je de waterpijp zomaar altijd en overal mag roken. Net zoals bij het roken van sigaretten het geval is, zitten er ook regels verbonden aan het roken van een waterpijp. Zo mag je de waterpijp niet gebruiken in openbare ruimtes als stations, restaurants en cafés tenzij je in de rookruimte gaat zitten. Veel shisha cafés hebben een groot deel van hun caféruimte daarom omgebouwd tot rookruimte, maar niet het hele oppervlak mag rookruimte zijn. Zo moet iedere shisha bar ook een niet-rookruimte hebben, waar eigenlijk nooit iemand zit. Mensen die naar een shisha bar gaan, doen dit namelijk om de waterpijp te roken en dit mag enkel in de rookruimte. Kortom: het roken van de waterpijp mag wel, maar niet overal en zelfs niet overal in shisha bars.

Bronnen

http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/
http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/wetgeving/
http://premium-hookahs.nl/waterpijp-informatie/wetgeving-shisha-lounges/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *