Zo help je je kind met een spreekbeurt

Er komt een dag dat jouw kind thuis komt en vertelt dat het een spreekbeurt moet houden. De eerste spreekbeurt is natuurlijk best wel spannend. Voor je kind is het misschien ook wel even zoeken hoe je dat nou aanpakt. Als ouder wil je je kind graag tips en tools geven om van deze eerste spreekbeurt een daverend succes te maken, want dan is de volgende alleen maar makkelijker. Maar hoe doe je dat?

Help je kind het juiste onderwerp te kiezen

Het succes van een spreekbeurt staat of valt met het kiezen van een passend onderwerp. Maar wat is dat eigenlijk? Dat hangt een beetje af van de leeftijd van je kind. Het moet een onderwerp zijn dat niet te ingewikkeld is, maar ook niet te simpel. Maar het belangrijkste is, dat jouw kind er enthousiast van wordt. Want dat maakt het een stuk makkelijker om erover te vertellen. Als het iets is dat je kind leuk vindt, is de kans ook groot dat je kind er al veel vanaf weet.

Misschien heeft je kind wel gelijk een onderwerp in gedachten, maar als het worstelt met het vinden van een onderwerp dan kun je denken aan hobby’s of een favoriete sport, wat je kind later wil worden of een lievelingsdier.

Informatie zoeken

Een van de belangrijkste leerdoelen die gekoppeld zijn aan het geven van een spreekbeurt, is dat kinderen leren hoe ze relevante informatie over hun onderwerp moeten verzamelen, sorteren en gebruiken. Tijdens dit proces leren ze bovendien van alles over hun onderwerp.

Als ouder kun je je kind in de juiste richting wijzen, door ze online te laten zoeken, in de bieb, of in een museum. Laat je kind eerst zoveel mogelijk informatie en materiaal verzamelen. De volgende stap is om dan te sorteren wat er is en hoe dat gebruikt kan worden. Daarvoor is het belangrijk om een opbouw te maken van de spreekbeurt. Jonge kinderen vinden het vaak lastig om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden en zijn daardoor geneigd om alles wat ze vinden te willen gebruiken. Probeer je kind daarom te laten nadenken over waarom bepaalde informatie of materiaal onmisbaar is voor de spreekbeurt.

De opbouw

Ok, het materiaal en de info is binnen. Maar hoe komt de spreekbeurt er precies uit te zien? De meeste spreekbeurten hebben eenzelfde soort opbouw. Het begint met een inleiding waarin duidelijk wordt waar de spreekbeurt over gaat. Een goed begin is het halve werk, dus het is slim om samen met je kind iets te bedenken waardoor iedereen meteen aandachtig luistert.

Dat kan door een grapje of een ijsbreker, een ludieke actie of iets interactiefs waarbij je de klasgenootjes betrekt. Voorbeeldje: als je het over archeologie doet, neem dan een fossiel mee en laat de klas raden wat het is.

Dan komt het middenstuk van de spreekbeurt, hier wordt de informatie over het onderwerp gedeeld met de klas. Dit kun je het beste opdelen in handige blokjes. Daardoor is het makkelijker te onthouden, maar ook makkelijker om naar te luisteren. Misschien kun je een stukje vertellen opbreken met een filmpje en een quiz. Vraag je kind zelf te bepalen wat een logische volgorde is. Schrijf of teken het desnoods even in een kort zinnetje of plaatje uit, en leg het op een rijtje.

Zorg dat je kind een goed einde bedenkt en dat je kind goed voorbereid is op eventuele vragen die nog komen.

Een houding

Het is niet alleen de inhoud van het verhaal maar ook de manier waarop je het brengt dat belangrijk is. Je kunt dit aan je kind duidelijk maken door kort een rollenspel te doen, waarbij jij degene bent die een spreekbeurt geeft. Doe dat eerst heel nerveus en onverstaanbaar en daarna zelfverzekerd en goed verstaanbaar. Je kind zal dan gelijk het verschil opmerken.

Een goede tip wanneer je kind het spannend vindt en eerder introvert is dan extravert, is om je in te beelden dat je een rol speelt. Doe je spreekbeurt bijvoorbeeld eens alsof je Freek Vonk bent? Of Ron Boszhard. Door de spreekbeurt een aantal keer te oefenen zal het ook steeds makkelijker gaan.

Het is niet jouw spreekbeurt!

Hoe verleidelijk het ook mag zijn om je kind bij alles te helpen; laat je kind vooral zelf beslissingen maken. Ga ook niet zelf zitten knippen en plakken, want hoe meer het jouw project is, hoe minder enthousiast en betrokken je kind erbij zal zijn.

Het is een goed idee om je kind van tevoren te vragen wanneer het zelf vindt dat de spreekbeurt een succes is en wat je kind er lastig aan vindt. Daar kun je dan samen aan werken.

Of het nu wel of niet vlekkeloos verlopen is, prijs je kind dat het zijn best gedaan heeft en dat het de volgende keer alleen nog maar beter en makkelijker zal gaan.

 

 

Comments are closed.