Zo wordt het geven van een spreekbeurt wel leuk!

Schrijfster Francine Oomen zou eigenlijk een boek moeten schrijven getiteld “Hoe overleef ik mijn spreekbeurt”. Want voor veel kinderen is het geven van een spreekbeurt best wel eng en daardoor niet altijd leuk. Hartstikke zonde eigenlijk! Want als je het goed aanpakt, kan het geven van een spreekbeurt juist heel leuk zijn en een goede manier om je angsten te overwinnen. In dit blog ontdek je hoe jij plezier krijgt in het voorbereiden en geven van je spreekbeurt.

Kies een onderwerp waar jij blij van wordt

Als je helemaal zelf mag weten waar jij je spreekbeurt over gaat houden, kies dan iets uit waar jij zelf heel enthousiast over bent! Misschien heb je wel een bepaald lievelingsdier, weet je superveel over het heelal of ben jij fan van een bepaalde sport? Je zult merken dat het een stuk makkelijker is om te vertellen over iets wat jij zelf heel leuk vindt. Dat heb je immers ook al veel vaker gedaan! Gewoon, voor de lol. Je zult merken dat tijdens je spreekbeurt de woorden ook heel gemakkelijk je mond uit rollen.

Maak een super toffe spreekbeurt poster

Het voelt misschien een beetje kaal als jij alleen staat te praten voor de klas. Op zich is dat helemaal niet erg, vooral niet als je een goed verhaal hebt. Maar het kan wel helpen als je wat goede visuele hulpmiddelen hebt. Zo noem je alle dingen die jij gebruikt tijdens je spreekbeurt, waar je klasgenoten naar kunnen kijken. Een spreekbeurtposter is daar een mooi voorbeeld van. Met een kleurrijke, vrolijke poster kun jij je spreekbeurt nog aantrekkelijker en interessanter maken. Maak hem alleen, of samen met je ouders, plak er foto’s, tekeningen of plaatjes op die passen bij jouw onderwerp. Het voordeel is dat je tijdens het maken van je poster de informatie over je onderwerp ook makkelijker onthoudt en met zo’n toffe poster voel jij je een stuk zelfverzekerder. Tip: Haal je plaatjes van Canva.com!

Dress to impress!

Wanneer jij je spreekbeurt geeft ben je een expert over jouw gekozen onderwerp. Een hele goede reden om je dus ook als een expert te kleden! Heeft jouw onderwerp een wetenschappelijk tintje? Trek dan gerust een laboratoriumjas aan met een grote nerdy bril! Of wat dacht je van een jungle outfit bij een dierenonderwerp of een sportoutfit als het over sporten gaat? De mogelijkheden zijn eindeloos! Door je te verkleden voelt het ook een beetje alsof jij een rol speelt, waardoor het geven van je spreekbeurt minder eng wordt.

Oefenen met mensen die je lief vindt

Het voelt misschien een beetje gek en eerst wordt je er wellicht een beetje melig van, maar het is een heel goed idee om je spreekbeurt te oefenen met je familie of vrienden. Op die manier loop je alles van tevoren even goed door, en jouw mensen kunnen je goede tips geven, geruststellen en aanmoedigen. Zo wen je al een beetje om te spreken voor publiek.

Laat anderen ook praten

Je kunt je spreekbeurt leuker maken voor jezelf en anderen, door je spreekbeurt interactief te maken. Dat betekent dat je niet alleen voor de klas staat en je verhaal vertelt. Maar dat je ook vragen stelt aan je klasgenoten of ze laat raden naar het juiste antwoord op een stelling. Door anderen bij je spreekbeurt te betrekken is het gelijk minder saai, en heb je zelf even de kans om op adem te komen!

Een foutje is geen ramp!

Voor je spreekbeurt ben je misschien zenuwachtig en bang om fouten te maken of even stil te vallen. Onthoud vooral dat dit helemaal niet uitmaakt. Niemand is perfect en ook jouw spreekbeurt hoeft niet perfect te gaan. De kans is zelfs groot dat anderen het niet eens doorhebben als iets niet helemaal gaat zoals jij het gepland had! Dus maak je er vooral niet te druk over. En maak je een foutje, blijf dan gewoon rustig en ga lekker verder alsof er niks aan de hand is.

Veel succes en dus voor veel plezier met je spreekbeurt!

 

Comments are closed.