Zo wordt jouw spreekbeurt over een bekend persoon een groot succes!

Je hebt besloten dat je spreekbeurt over een bekend persoon moet gaan. Of misschien moet je van je juf of meester een beroemdheid of een bekend persoon uit de geschiedenis kiezen om je spreekbeurt over te doen. Dat kan best even lastig zijn. Want hoe pak je dat aan en voor wie kies je? Wij geven je graag tips om jouw spreekbeurt over een celeb of bekend persoon uit de geschiedenis tot een groot succes te maken.

Kies iemand waar jij zelf over wilt vertellen

Eigenlijk geldt dit voor iedere spreekbeurt of presentatie. Het belangrijkste is dat jij de persoon waar je over gaat vertellen, zelf interessant vindt. Misschien ben je wel fan van iemand of is er iemand waar jij heel veel over weet. Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om erover te vertellen. Maar misschien vind je het ook juist leuk om iemand te kiezen waar jij nog niet zoveel over weet, maar waar je juist meer over wilt leren. Tijdens de voorbereiding van je spreekbeurt kun je dan onderzoek doen naar deze persoon.

Wie?

Er zijn zo’n 7 miljard mensen op aarde. Genoeg boeiende types om uit te kiezen lijkt ons. Maar doordat er zoveel mensen zijn, is de keuze misschien juist moeilijker, want wie kies je dan? Dat kan ook echt van alles en nog wat zijn. Het kan gaan over een echt mens, die echt bestaan heeft maar nu niet meer leeft en die in het verleden iets belangrijks of opvallends heeft gedaan. Zoals Anne Frank, die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat en in haar dagboek schreef, dat wereldberoemd is geworden.

Maar het kan ook gaan over iemand die nog wel leeft en die ergens bekend van is. Zoals Max Verstappen, de autocoureur, of André Kuipers, de Nederlandse astronaut. En het kan zelfs gaan over een fictief persoon. Fictief betekent verzonnen, niet echt bestaand. Zoals Donald Duck of Dolfje Weerwolfje.

Doe een ontdekkingstocht

Nu je iemand gekozen hebt is het tijd om van alles over die persoon te leren! Je gaat dus op onderzoek uit. Waar moet je beginnen? Nou, wat dacht je van bij het begin? Verzamel zoveel mogelijk informatie over jouw persoon zoals: Waar en wanneer is iemand geboren? Hoe groeiden ze op? Waar is de persoon bekend van? Hoe heeft de persoon die bekendheid bereikt? Wat hebben ze gedaan? Of wat hebben ze meegemaakt?

Je kunt deze informatie vinden door te zoeken op internet. Bijvoorbeeld naar interviews met de persoon of nieuws. Maar je kunt ook naar de bieb gaan om een boek over de persoon te lenen. Als het iemand is die nog leeft kun je ook proberen om zelf met diegene in contact te komen om je vragen te stellen. Dat is helemaal gaaf, want dan kun je zelf een interview doen en de antwoorden gebruiken in je spreekbeurt.

Zet alles op een rijtje

Nu je allemaal informatie hebt verzameld over jouw bekende persoon is het tijd om alles op een rijtje te zetten, zodat jij straks precies weet wanneer je wat moet vertellen. Een goed begin is daarbij het halve werk. Begin daarom met een goede binnenkomer. Misschien heeft jouw persoon wel iets heel bijzonders gedaan en heb je daar plaatjes of een kort filmpje van. Dan is het leuk om daarmee gelijk de aandacht van je publiek te pakken. Daarna leg je in het kort uit over wie jij je spreekbeurt gaat doen en waarom. Dit beginstukje wordt ook wel de inleiding genoemd.

Daarna ga je alles wat jij belangrijk vindt om te vertellen over de persoon vertellen aan je klasgenoten. Let op, je kunt natuurlijk niet in een korte spreekbeurt iemands hele levensverhaal vertellen. Je zult echt de belangrijkste zaken eruit moeten pikken en daar kort iets over moeten zeggen. Het is mooi als je er een PowerPoint presentatie bij maakt zodat je verhaal versterkt wordt door beelden.

Sluit je spreekbeurt af met een korte samenvatting van wat je hebt verteld en waarom jij denkt dat het belangrijk is dat we over deze persoon leren. Vergeet niet te vragen of er nog vragen zijn!

Handige hulpjes

Zoals we net al noemden kan een PowerPoint presentatie een heel handig hulpje zijn om je presentatie interessanter te maken. Het is voor jezelf dan ook makkelijker om te onthouden wat je wilde vertellen. Gebruik dus plaatjes en video en uitspraken van jouw beroemde persoon om die persoon helemaal tot leven te wekken.

Probeer ook leuke, grappige weetjes toe te voegen of maak daar een quiz van. Dan is het voor je klasgenootjes ook leuker om naar te luisteren. Wil je geen quiz doen, stel dan wel af en toe een vraag aan je publiek. Zo blijft iedereen wakker en zijn je klasgenoten meer betrokken bij jouw spreekbeurt. Je zet ze bovendien aan het denken en ze onthouden sneller wat jij ze vertelt.

Van proberen kun je leren

Voor je je spreekbeurt gaat doen is het een slim idee om eerst eens goed te oefenen. Dat kun je in je eentje doen, voor de spiegel of met je telefoon. Maar je kunt ook je vader, moeder, broer, zus of vriend(in) vragen om je oefenpubliek te zijn. Op die manier merk je al gauw of je alles goed in je hoofd hebt en voorkom je dat je straks als je het echt gaat doen iets vergeet, of het heel eng vindt. Je hebt het immers al een paar keer gedaan!

 

Comments are closed.