Astma

Inhoud

 • Hoofdstuk 1: Inleiding
 • Hoofdstuk 2: wat is Astma?
 • Hoofdstuk 3: wanneer krijg je Astma?
 • Hoofdstuk 4: wat kun je tegen Astma doen
 • Hoofdstuk 5: Is Astma dodelijk?
 • Hoofdstuk 6: Astma op school
 • Hoofdstuk 7: Prikkels en stoffen
 • Hoofdstuk 8: Slot

Hoofdstuk 1 Inleiding

Hallo jongens en meisjes. Ik doe mijn spreekbeurt over astma. Omdat ik het een leuk onderwerp vind en nog niemand het heeft gedaan, en het lijkt mij heel leuk om zo’n spreekbeurt te maken, en omdat ik zelf astma heb. Ik hoop dat jullie er veel van leren. Veel plezier.

 

Hoofdstuk 2: Wat is Astma?

Astma is een ziekte. Dan zijn je luchtwegen ontstoken. Dat kunnen dokters nog niet genezen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk adem halen: zij worden kortademig ze moeten ’piepen’ of hoesten. De lucht komt binnen door je neus en mond en gaat door een grote buis en kleinere buisjes naar je longen. Die grote buis noemen we de luchtpijp. Hier zie je alle buizen aan elkaar. Dat noemen we samen je luchtwegen.

Als je astma hebt, dan worden een hoop van de kleine buisjes in je longen een beetje dichtgetrokken. Er kan dan te weinig lucht doorheen. Daardoor krijg je het benauwd. Maar hoe komt het nou dat die buisjes dicht worden getrokken? Die buisjes doen dat om prikkelende stofjes zoals sigarettenrook, parfum, mist of huidschilfers van B.V. katten en konijnen buiten te houden. We gaan nu een proef met rietjes. Jullie moeten de rietjes in je mond stoppen en je neus dicht doen en dan door het rietje ademen. Doe mij maar na.
En doe dat maar een minuut. Dat gaat best zwaar. Zo voelt een astmakind zich ook bij een astma aanval.


Rietjes test

Hoofdstuk 3: Wanneer krijg je Astma?

Astma heeft niet iedereen. En als je het hebt dan heb je het al vanaf je geboorte. En er zijn toch best veel mensen die astma hebben in Nederland 1op de 5 en het zelf niet eens weten wat Astma is. Dat komt om dat je dan niet zo’n hele erge ontsteking hebt in je luchtpijp. Maar soms heb je het heel warm dan ben je in aanraking geweest met iets waar je allergisch voor bent. En vaak als je astma hebt ben je allergisch voor huisstofmijt. Een huisstofmijt is een piepklein beestje dat een beetje op soort spinnetje lijkt. Je kunt hem niet zien met blote oog, hij is wel 5 keer kleiner dan een luis. Veel kinderen met astma zijn ook allergisch voor hooikoorts. Hooikoorts is dat je eigenlijk allergisch bent voor stuifmeel en stuifmeel is weer zoon prikkelstofje. Ook in de vacht van huisdieren zit huisstofmijt want het is daar lekker warm. Het zijn net luizen. Maar als je heel hart rent dan krijg je het ook benauwt. Dat krijgt iedereen. Dan heb je geen astma hoor.


Huisstofmijt

Hoofdstuk 4: Wat kun je tegen Astma doen?

Astma is een ziekte die dokters nog niet kunnen genezen. Maar dokters hebben wel medicijnen die er voor zorgen dat het niet erger wordt. B.v. inhalators. Ik heb er drie. 2 voor de luchtpijp wijder te maken maar daar ben ik meteen mee gestopt. Omdat ik daar misselijk van werd. En die 2 waar ik nu nog mee moet zijn er ook in allerlei soorten. Deze is om de luchtpijp wijder te maken en daar kan ik ook een buis omheen doen dat is deze buis dat is voor kleine kinderen dan krijg je beter het medicijn in je longen. Maar die gebruik ik niet meer. En deze is voor het slijm in je luchtpijp. Die lost het slijm op. In dit apparaat zit een schijf met poeder er in. Ik maak even zo’n schijf open en ik doe wat poeder in dit glas en ik kom even langs met het glas. Dit poeder adem je in en het lost het slijm op. Maar je hebt ook tabletten. Die doen precies het zelfde. Alleen die zijn voor oudere mensen. Je hebt wel een hele kast vol met dingen voor astma.


inhaler

Hoofdstuk 5: Is Astma dodelijk?

Ja, astma is dodelijk. Maar dat is als je het echt heel zwaar hebt. Vaak als je een jaar of 80 bent dan wordt het allemaal wat ouder en dan gaat alles veel zwaarder. Daar door komt het ook dat heel veel opa’s en oma’s niet meer zo hard kunnen lopen. Sommige mensen die stikken erdoor. Dan zit de luchtpijp vol met slijm. Maar dat gebeurt bijna nooit. Veel dokters kunnen wel iets doen tegen Astma. Maar dokters kunnen astma nog niet volledig genezen dat vind ik eigenlijk wel jammer.


2 dokters

Hoofdstuk 6: Astma op school

Er zijn heel veel scholen die niet goed zijn voor kinderen met astma. Ze zijn vaak oud en vol met stof. Het is niet goed voor kinderen met astma om in een school te leren vol met stof. Daardoor krijg je het benauwd en dan kun je hoofdpijn krijgen. En dat is niet zo leuk. Maar gelukkig is deze school heel schoon omdat hij net nieuw is en er wordt heel vaak schoongemaakt wel een keer per week. En het hoeft eigenlijk maar 1 keer in de 2 weken. Op veel scholen komt ook de luchtbus die legt uit wat astma is en wat wel is en niet goed is voor astma. Groep 6 is al in de luchtbus geweest die weten al hoe de luchtbus eruit ziet. De bus komt bijna overal in Nederland. Op heel veel scholen.


De luchtbus

Hoofdstuk 7: Prikkels en stoffen

Er zijn verschillende stoffen en prikkels waar je astma erger van kan worden zoals:

1. Prikkelstoffen van dieren en planten
Als je daar gevoelig voor bent noemen we dat allergie. Enkele voorbeelden daarvan zijn: huisstofmijt, huidschilfers van dieren, stuifmeel van grassoorten en schimmels.

2. Prikkelstoffen uit de natuur
Die noemen we ook wel fysische prikkelstoffen, voorbeelden daarvan zijn: temperatuurwisseling, mist, regen, damp en vochtigheid.

3. Chemische prikkels
Deze heeft geen andere naam. Enkele voorbeelden zijn: industrie, het verkeer (uitlaatgassen), schoonmaakmiddelen, parfum en tabaksrook.

Maar er zijn nog wel meer soorten en prikkels en stoffen maar deze drie zijn het belangrijkst.

Hoofdstuk 8: Slot

Ik hoop dat jullie heel veel van mijn spreekbeurt hebben geleerd. En ik hoop ook dat jullie er heel veel van hebben genoten. En ik heb nog wat vragen voor jullie.

 • Vraag 1: hoe heet dit ding?
  Antwoord: inhaler
 • Vraag 2: is astma dodelijk?
  Antwoord: ja
 • Vraag 3: noem eens vier voorbeelden van prikkelstoffen van planten en dieren Antwoord: huismijt, huidschilfers van dieren, stuifmeel van grassoorten en schimmels.
 • Vraag 4: wat is ook wel een andere naam voor prikkelstoffen uit de natuur? Antwoord: fysische prikkelstoffen.
 • Vraag 5: hoe heet een piep klein beestje dat op een spinnetje lijkt?
  Antwoord: huismijt.

En jullie krijgen nog een folder van het Nederlands astmafonds. En voor de klas heb ik ook nog informatie. Dat mag hier blijven. En jullie mogen komen kijken wat ik mee heb genomen.

 

23 Responses to “Astma”

 1. ik heb zelf ook astma en ik vind dit heel goed uitgelegd.

 2. TheKingIsYT

  ja ik vind het ook goed uitgelegd en ik heb het ook

 3. nurevsan

  ik heb ook astma en me zus had astma ik heb nog steets astma ik vind het erg!

 4. Ik vind het een leuke spreekbeurt met goed informatie!!

 5. Het is echt handig. zelf heb ik geen astma maar ik hou mijn spreekbeurt er wel over.

 6. Goed uitgelegt!

  Hoelang duurt deze spreekbeurt trouwens?

 7. ik hou mijn spreekbeurt ook over astma en vind dit goede uitleg aaleen heb ik nog nooit gehoord van de lucht bus

 8. mohammed

  vet cool ik heb astma en ik hou mijn spreekbeurt erover

 9. damian

  ik hou mijn werkstuk er over dus eiglijk is het ook handig voor je werkstuk

 10. XmariskaX

  Dankjewel wie je ook bent xD je hebt het goed uitgelegd perfect :**

 11. ik vind het heel goed uitgelegd. ik heb zelf ook astma. en ik weet zeker dat ik een tien ga halen. dankjewel!!!1

 12. Als ik een spreekbeurt moet doen haal ik het hier het meeste uit.

 13. Danisha

  Ik heb ook astma en ik doe mijn spreekbeurt erover.

 14. Safira

  Ik vind het echt heel goed uitgelecht ik snap alles zelf heb ik ook astma

 15. ik heb zelf ook astma dus ik vond het lijkt me leuk om er een spreekbeurt over te houden

 16. heb zelf ook astma goed uitgelegt doe mijne er ook over volgende week dinsdag