Beugel

Inleiding

Omdat ik zelf een beugel moet gaan dragen houd ik mijn spreekbeurt over de beugel zodat ik hier zelf ook iets van te weten kom.

Een beugel is een ding wat aan je tanden en kiezen trekt zodat deze na een lange tijd recht komen te staan. Ook kan een beugel de stand van je kaken veranderen en daar vertel ik straks ook nog iets meer over. Als je elk jaar bij de tandarts komt dan zal die al gauw zien of je een beugel nodig hebt of niet. Dit ziet hij aan je tanden en kiezen of aan je kaken hoe deze groeien.

Wanneer moet je een beugel?

Je moet een beugel als:

 1. Je tanden scheef groeien want dan kun je last krijgen met kauwen
 2. Als je tanden te ver uit elkaar staan want dan kan er veel eten tussen je tanden gaan zitten waardoor je tandvlees gaat ontsteken
 3. Als je voortanden niet recht boven elkaar staan dan moet je kaak op een andere plek gezet worden anders kun je er niet goed mee kauwen of ga je er van slissen

De orthodontist

Als je dan een beugel moet dan moet je een afspraak maken bij een orthodontist dat is een soort beugeltandarts. Dit is een moeilijk beroep want je moet eerst voor tandarts leren en daarna moet je nog vier jaar leren om orthodontist te kunnen worden.

Als je voor het eerst bij de orthodontist komt dan wordt er eerst een röntgenfoto van je tanden en kiezen gemaakt. Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van je mond waar je ook de wortels van je tanden en kiezen kunt zien. Daarna wordt er een afdruk van je gebit gemaakt dat doen ze met spul wat op kauwgom lijkt Dat doe je in je mond en dat wordt dan hard zodat ze precies een zelfde gebit hebben als die van jezelf. Met deze afdruk gaat de orthodontist dan een beugel maken die hij dan later weer op je tanden en kiezen vast gaat maken. Dit is wel makkelijk want anders zou je wel een paar uur bij de orthodontist in de stoel moeten liggen met je mond open. Op deze afdruk wordt dus de beugel precies op maat gemaakt en kunnen ze ook zien welke soort beugel je moet gaan dragen.

Soorten beugels

Er zijn vijf soorten beugels en dat zijn: De buitenboordbeugel, de activator, de plaatbeugel, de vaste beugel en de retentiebeugel.

 • De buitenboordbeugel is van ijzerdraad en zit met een band om je hoofd heen vast en zit met een ringetje aan je kiezen vast. Deze beugel houdt je bovenkaak vast zodat deze niet verder naar voren kan groeien. Je onderkaak kan dan wel gewoon doorgroeien zodat hij netjes onder je bovenkaak komt te staan. Je hoeft deze beugel niet altijd om te houden want met slapen en bijvoorbeeld sporten is het maar een lastig ding.
 • De activator bestaat uit twee dunne plaatjes die aan elkaar vast zitten. Het ene stuk komt tegen de bovenkant en het andere stuk komt tegen de onderkant in je mond. Deze beugel zorgt dat je onderkaak beter groeit of hij trekt de kaak iets naar voren. Dit is ook een losse beugel die je zelf uit kunt doen bijvoorbeeld om iets te eten. Andere namen voor deze beugel zijn BLOKBEUGEL en DUBBELDEKKER.
 • De plaatbeugel of plaatje heb je misschien wel eens gezien. Dit is een plaat je dat tegen je gehemelte komt te zitten waar ijzerdraad aan zit dat om je tanden en kiezen heen komt te zitten waardoor je tanden rechter gaan staan. Bij sommige kinderen staan de tanden en kiezen ook wel eens naar voren en dit wordt door deze beugel ook in een betere stand gezet. Nadat je een poosje een van deze beugels hebt gedragen krijg je een vaste beugel.
 • De Vaste beugel. Op elke kies en tand wordt er dan een stukje ijzer gelijmd. Dit stukje ijzer wordt ook wel het slotje genoemd maar heet eigenlijk een bracket. Door de slotjes heen wordt dan een ijzerdraadje getrokken. Ook komen er kleine elastiekjes aan deze slotjes te zitten Deze trekken je gebit netjes langs het ijzerdraadje. Als je dan steeds terugkomt bij de orthodontist dan verplaatst hij het elastiekje of hij trekt het ijzerdraadje wat strakker. Als dan na lange tijd alles op zijn plek zit dan krijg je de laatste beugel en deze heet de retentiebeugel.
 • De retentiebeugel. Van deze beugel heb je weinig last want je hoeft hem alleen nog maar ’s nachts in te doen. Ook zit deze niet zo rot in je mond want hij trekt of duwt niet tegen je gebit. Hij zit allen maar als steuntje tegen je gebit aan zodat de tanden en kiezen nog een poosje op hun nieuwe plek kunnen vastgroeien.

Het dragen van een beugel duurt ongeveer twee tot drie jaar en het is belangrijk dat je goed poetst als je een beugel hebt want tussen al die ijzertjes kan veel vuil blijven zitten. Er zijn voor beugels ook speciale borsteltjes zodat je ook goed tussen de slotjes en de ijzerdraadjes door kunt poetsen. De eerste dagen is het een vreemd gevoel om een beugel in te hebben maar na een tijdje wen je er wel aan. Soms kan het dat het weer een rot gevoel geeft als de orthodontist de beugel weer bijgesteld heeft, maar ook hier voel je na een tijdje niks meer van. Het is niet mogelijk om met een beugel in je mond alles te eten. Bijvoorbeeld drop en kauwgom zullen niet makkelijk zijn om tussen je slotjes uit te peuteren en ook draadjesvlees blijft ertussen hangen.

 

 

45 Responses to “Beugel”

 1. marit

  hoi ik moet ook een beugel maar ik denk dat het me niet staat en dat iedereeen mij een beugelbekkie gaat noemen en ik denk dat niemand me ziet staan en dat ik door die beugel lelijk word!!!!

  • Maak je daar niet te druk over ik heb ook een beugel. En vind het ook lastig ik heb speciale blokjes die je niet op je tanden ziet. en als je een slotjes beugel krijgt zoek dan elke keer mooie kleuren uit.

  • Nee je moet denken iedereen vindt het mooi eerste keer kijken ze van heeft ze een beugel alleen dan kijken ze er niet meer naar om.
   Je word er alleen maar mooier van je krijgt mooie tanden

 2. sanae

  ik heb een beugel en hij doet altijd pijn en ik moet elke keer weer een afspraak maken

  • Ai, dat is vervelend. Misschien kun je even vragen aan de tandarts of de orthodontist wat er aan de hand is. Hopelijk helpt het! :)

 3. Iemand uit mijn klas moet een buiteboord beugel en ik moet ook een beugel

  • Beugel bekkie

   ik heb zelf een blokjes beugel met een dubbel draatje boven en heb scheve elastiekjes van achter en dan onder naar boven.

   • eigenlijk zijn het blokjes met bepaalde kleuren (i em paars) die je zelf kan kiezen! en later krijg je elastiekjes!
    nu genoeg informatie?!

 4. Ik hoef geen beugel maar wil er wel een nou meschien kans over 3 of 4 jaar

  • Hm, dat is niet helemaal waar, Janne. Een beugel staat superleuk! Het zorgt bovendien voor mooie tanden. Maak je geen zorgen. Vraag even aan de orthodontist of je tandarts of je er eentje moet of niet. En het ligt er ook aan hoe oud je bent. Ben je in de groei, dan moet je niet wachten met een beugel!

  • BLOKKIE

   Luister, Isabelle.

   Een beugel mag je best willen. Maar geloof het of niet maar 1 beugel kost al minimaal 500 euro. Dusssssss!

 5. gaat je niks aan

  Ik heb ook een beugel een buitenboord beugel en een sllotjes beugel ik ben sexy met dat iedereen wil verkering met mij

 6. Ik heb ook een buitenboord beugel ik had een spin en ik krijg nog een twingblok en een blokjes

 7. ik heb een plaatje en een buitenboord en een mooie blauwe band met witte sterren

 8. danielle

  ik had een buitenboord beugel en nu een blokkjesbeugel.

 9. Ik had een aktivator die zat echt super vervelend ik moest hem dag en nacht in op een gegeven moment vergat ik hem steeds en nu krijg ik een slotjes beugel

 10. Er is nog een beugel die ik heb die heet de heraxbeugel want ik krijg een blokje beugel en het was te smal dus moest ik er een 5 maanden ik had het nog bij niemand gezien en toen zag ik het bij iedereen nu krijg ik de blokje beugel

  • Mijn zus heeft ook een beugel gehad (blokjes) ik krijg er ook een Maar ik denk dat het heel erg pijn doet heeft iemand een idee wat je dan kan eten en hoelang moet je uitrusten

 11. BLOKKIE

  Ik heb een blokbeugel! HOE SLAAP IK DAAR IN HEMELSNAAM MEE?!

  • hii ik ook met glitters alleen hij is irri als je moet slapen

 12. Ik heb 2 beugels maar ik vind het niet zo erg ik vind het wel leuk :) alleen eentje doet soms wel pijn

 13. ik heb ook een beugel ik heb een buiten boord beygel en in het begin is het pijn maar daarna niet meer zo

 14. zangeresje

  Ik krijg volgende week een activator ben super zenuwachtig doet ie pijn?? Daarna krijg ik nog een slootjes daar ben ik echt best bang voor!!

 15. Mijn vriendin heeft gisteren een beugel gekregen en die kost 398 euro dat is echt veel.

 16. hoi ik ben Marit en ik heb een hele iritante beugel wat moet ik nu doen

 17. teletubbie

  ik heb zelf ook een beugel heel irritant maar het is voor een goed doel.

  hierbij wil ik de klas wat meer over de beugel laten weten.

 18. zefanja

  ik ben zo blij dat ik eindelijk begrijp wat je allemaal moet doen om een beugel aan te doen

  !

 19. ik vind het geen slecht onderwerp voor mijn werkstuk het wordt erg streng aangepakt bij ons op school

 20. fatoumata

  ik moet mijn spreekbeurt over beugels houden ik vind het spande ik ben benieuwd naar mijn cijfer

 21. ik heb sinds kort een buiten boord beugel.
  de eerste nacht had ik zo veel last dat ik een parsete mol moest.
  de volgende nacht had ik bijna niet in de gaten dat ik een beugel had zo snel wende ik eraan.
  voor de andere die een beugel moeten succes.

  PS. ik hou mijn werkstuk over beugels ik hoop dat ik een goed cijfer haal!