Roken

Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het slecht is voor de gezondheid en wij willen vertellen waarom dit slecht is.

Inleiding

In restaurants,wijkcentra,kantines van sporthallen en op het werk roken veel mensen mee. De rook van sigaretten en andere tabakswaren kan niet-rokers veel overlast geven. Niet-rokers die meeroken lopen gezondheidsrisico’s! Daarom wordt steeds vaker actie ondernomen om hinder en schade van het passief roken te beperken. In alledaagse situaties vinden mensen vaak oplossingen voor rookoverlast. Op het werk,in thuissituaties en ook in de recreatieve sfeer spreken niet-rokers en rokers af het roken te laten op bepaalde plaatsen. De overheid heeft maatregelen genomen om de niet-rokers te beschermen. Zo werd in 1990 het roken in openbare gebouwen bij wet verboden. De overheid heeft de Nederlandse bevolking achter zich staan. Vier van de vijf Nederlanders zijn (zeer) positief over het rookverbod in openbare gebouwen.

Inhoud

 • Wat zit er precies in sigarettenrook?
 • Ziekten en kwalen
 • Roken als je in verwachting bent
 • Vermijd de rook van anderen
 • Niet roken is altijd beter
 • Waarom zou je er aan beginnen
 • Verslaving
 • Stoppen met roken

Wat zit er precies in sigarettenrook?

Er zijn drie hoofdbestanddelen in sigarettenrook die slecht zijn voor ons lichaam en die ziekten en kwalen kunnen veroorzaken. Dit zijn: nicotine, koolmonoxide en teer.

Nicotine

Als een roker de sigarettenrook inhaleert komt de rook in zijn of haar longen. De nicotine in de rook komt via de longen in het bloed gaat het hart sterker pompen en sneller slaan. Het hart moet harder werken dan nodig is.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een giftig gas dat ook in de uitlaatgassen van een auto zit. Bloed bevat meestal een heleboel zuurstof. In het bloed van rokers wordt een deel van die zuurstof vervangen door het giftige koolmonoxide. Dit maakt dat het bloed minder gezond is en kan er toe leiden dar de ader,die het bloed door ons lichaam vervoeren,verstopt raken.

Teer

Teer is het kleverige zwarte spul dat gebruikt wordt voor wegen en dat je soms op het strand ziet. Je kunt de teer in sigarettenrook niet zien,maar als je de rook inademt blijven kleine zwarte deeltjes teer achter in de longen. Dit veroorzaakt grote schade aan de longen. Hoe meer iemand rookt,hoe meer teer er in zijn longen terechtkomt.

Ziekten en kwalen

Roken maakt je niet alleen maar een beetje ongezonder dan iemand die niet rookt. Roken kan je dood zijn. Door roken moet je hart extra hard werken,vooral als je aderen verstopt raken.Een roker heeft ongeveer drie maal zo veel kans om te sterven aan hartziekten,zoals een hartinfarct,dan een niet-roker van dezelfde leeftijd. Dicht geslibde aderen kunnen nog andere problemen veroorzaken. Als een ader dicht geslibd raakt,kan het bloed niet meer ongehinderd naar dat deel van het lichaam stromen dat het van bloed moet voorzien. Soms lukt het het bloed om andere smallere aderen te vinden en die te gebruiken. Als dat niet lukt,kan het lichaamsdeel dat verstoken blijft van bloed,afsterven. Meer dan drie kwart van de gevallen van dood door longkanker wordt veroorzaakt door roken. Hoe meer sigaretten iemand rookt, hoe groter de kans wordt op longkanker. De meeste artsen en wetenschappers vermoeden dat de teer in sigaretten de oorzaak van de longkanker is. Roken veroorzaakt ook andere longziekten. Ongeveer drie kwart van de sterfgevallen veroorzaakt door longziekten als bronchitis en longemfyseem zijn het gevolg van roken. Dergelijke longziekten ontstaan doordat de rook de bekleding van de longen beschadigt. De meeste mensen die sterven aan ziekten die het gevolg zijn van roken zijn lange tijd ziek.Iemand die aan een hartkwaal lijdt is soms jarenlang al na enkele passen buiten adem. En iemand die aan bronchitis lijdt kan zelfs problemen hebben met ademhalen.Veel mensen die lijden aan ziektes die verband houden met roken brengen vele dagen,weken of zelfs jaren door in het ziekenhuis.

Roken als in verwachting bent

Als een vrouw in verwachting is de baby een stukje van haar zelf. Wanneer je rookt,komen schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxyde in je bloedsomloop. Op deze manier worden ze ook doorgegeven aan het bloed van de baby.

Wat doen deze schadelijke stoffen in je lichaam?

Nicotine vernauwt de bloedvaten en de koolmonoxyde verdringt bij de zwangere en het ongeboren kind de zuurstof. Dit betekent dat er minder bloed,waar dus minder zuurstof in zit bij het ongeboren kind komt. De overheid verplicht niet voor niets de tabaksindustrie om op pakjes sigaretten en shag de tekst te plaatsen:

Brengt de gezondheid ernstige schade toe Roken tijdens de zwangerschap kan de gezondheid aan het kind schaden.

Kinderen van niet rokers hebben een beter hart,kinderen van de moeders die in de zwangerschap gerookt hebben,blijven gemiddeld nog jaren naar hun geboorte achter in de groei. Baby ’s en jonge kinderen van rokende ouders hebben vaker en meer last van aandoeningen aan de luchtwegen:meer verkoudheid,meer middenoorontstekingen,meer bronchitis en meer longontsteking. Iets meer dan de helft van alle jonge kinderen heeft één of meer rokers in huis Omdat jonge kinderen zeker in de wintermaanden,weinig buiten komen,is het belangrijk het binnen in huis rookvrij te houden. De wereldgezondheidsorganisatie heeft in 1988 dan ook gezegd dat ieder kind recht heeft om rookvrij op te groeien.

Vermijd de rook van anderen!

Rook van anderen ook wel passief roken genoemd. Passief rokenkan verschillende invloeden op je lichaam hebben. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of beginnen te hosten in een rokerige ruimte,anderen worden duizelig,beginnen te niezen of krijgen branderige ogen. Weer anderen krijgen problemen met hun ademhaling. Heel veel mensen die zelf niet roken voelen zich in een rokerige ruimte niet prettig,en als ze thuis komen ontdekken ze ook nog eens dat hun kleding stinkt,haar en huid stinken naar sigaretten van een anderen. Iemand die veel tijd doorbrengt in rokerige ruimtes kan zelfs dezelfde ziektes krijgen als een roker. Jaarlijks sterven zo’n 200 mensen aan ziektes die zij gekregen hebben door passief roken. Er wordt tegenwoordig gelukkig heel veel aan gedaan door veel ruimtes rookvrij te houden!!!!

Niet roken is altijd beter

Wie niet rookt,leeft gezonder en voelt zich lekkerder. Wie niet rookt,heeft een betere conditie. Wie niet rookt,heeft in de omgang met anderen een streepje voor. En zo is er voor niet roken nog veel meer te zeggen,zeker als je cara hebt. Als je cara hebt moet je zeker niet gaan roken. Cara is een aandoening van de longen. Als je dus gaat roken als je cara hebt tast je nog meer het long weefsel aan.

Waarom zou je er aan beginnen?

Sommigen beginnen te roken omdat ze het stoer en volwassen vinden staan. Maar iets doen dat je minder fit maakt en waaraan je dood kan gaan is niet stoer en geen volwassen beslissing. Het is pas volwassen en cool als je niet rookt!!!!! De geur van oude vieze rook is niet cool,en is je buitenkant belangrijker dan je binnenkant????……de longen van een roker zien er niet bepaald cool uit. Anderen roken omdat ze zich daardoor minder nerveus of gespannen voelen,maar roken is daarvoor niet de oplossing zodra de sigaret op is voel je je weer net zo gespannen en nerveus. Veel mensen die beginnen met roken en een of twee sigaretten per week roken merken al gauw dat ze steeds vaker en meer gaan roken en tenslotte dagelijks enkele sigaretten roken. Dit wordt veroorzaakt doordat de nicotine een van de bestanddelen in sigaretten die verslavend is. Als iemand eenmaal begonnen is met het gebruik van nicotine raakt zijn of haar lichaam daaraan gewend. Als je lichaam steeds weer vraagt om een bepaalde stof en je kunt niet meer zonder leven,dan wordt dat verslaving genoemd. Als een roker een poosje geen sigaretten heeft,kan hij rusteloos worden of een slecht humeur krijgen. Een roker die het gevoel heeft dat hij of zij opvliegend wordt of zich niet meer kan ontspannen heeft maar een verlangen:een sigaret En zo gaat het steeds maar door. Het ergste van verslaafd zijn aan sigaretten is dat je niet langer de baas bent over je eigen lichaam,de sigaretten hebben de controle overgenomen.

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft vele voordelen,mensen die gestopt zijn hebben meer geld tot hun beschikking,en voelen zich meestal snel veel fitter. Bovendien hebben ze niet die vieze geur bij zich. En, het allerbelangrijkste,als ze gestopt zijn voordat ze een ziekte hebben gekregen die veroorzaakt wordt door het roken,wordt de kans om een ziekte te krijgen steeds kleiner naarmate ze langer niet roken. Stoppen is niet altijd gemakkelijk,het is voor de meeste mensen heel moeilijk om niet te roken op tijden en plaatsen waar ze altijd gerookt hebben. Hun lichaam is gewend geraakt aan de nicotine. Diegene die het erg moeilijk vinden om te stoppen kunnen hulp krijgen. Er is veel te lezen over stoppen met roken en er zijn zelfs cursussen. Ook zijn er bepaalde producten die via de huisarts verkrijgbaar zijn en die nicotine bevatten. Door deze producten kunnen rokers hun lichaam laten wennen aan steeds minder nicotine in plaats van er plotseling mee te stoppen.

Maar als je nooit begint met roken, kun je met deze problemen niet te maken krijgen.!!!!

Stoppen met roken kan op vele manieren. Met name vanaf 2015 zijn de elektrische sigaretten populair. De populariteit neemt toe omdat steeds meer onderzoeken aantonen dat de e-sigaret minder schadelijk is dan echte tabak. Volgens onderzoekers uit Engeland die aangesteld zijn door de overheid van Engeland blijkt dat de elektrische sigaret maar liefst 95% minder schadelijk is dan tabak sigaretten. Daar komt bij dat de huidige generatie elektrische sigaretten zorgen voor veel ‘rook’ en smaak. Echter, is er geen sprake van rook maar damp. Immers, er vindt een verdamping plaats en geen verbranding. Uiteindelijk kun je dampen zonder nicotine en zal de beleving hetzelfde zijn als de echte sigaret maar dan zonder de verslavende stof nicotine. Bovendien is het vele malen goedkoper omdat er geen accijns geheven wordt. Kort en goed, de elektronische sigaret zorgt voor veel smaak, damp, minder schadelijk dan tabak en ook nog eens veel goedkoper!

 

Vragen en antwoorden:

 • Waarom is roken zo slecht voor de gezondheid? Je kunt er allerlei vervelende ziektes van krijgen zoals hart en vaatziekten, longziektes.
 • Wat zit er in een sigaretrook? Nicotine, Teer, Koolmonoxide
 • Wat is passief roken en wat is daar het nadeel van? Je rookt mee en krijgt dus ook vele schadelijke stoffen binnen wat je eigenlijk helemaal niet wilt.
 • Stoppen met roken heeft vele voordelen welke zijn dit? Je houdt geld over , je leeft veel gezonder en hebt daardoor minder kans op hart en vaatziektes en longkanker.
 • Waarom begint de jeugd met het roken? Ze vinden het cool en voelen zich stoer ze willen er bij horen.
 • Welke stof in een sigaret is verslavend? De nicotine.
 

24 Responses to “Roken”

 1. dit is super ik heb een 9 en een half op mijn werkstuk bedankt

 2. Nuttige informatie, kleine puntjes:
  – Begin met waarom iemand zou beginnen met roken. ‘omdat mensen zich stoer voelen’ is geen geweldig argument, er steekt meer achter. Dat is enkel wat je ouders je wijs maken. Het is namelijk ook voor een deel bescherming: om jezelf een houding te kunnen geven ten opzichte van de mensen om je geen steek je een sigaret op, zo heb je nog wel van die dingen.
  – Als je stop met roken kun je met deze problemen niet te maken krijgen? Klopt niet. Mensen die niet roken kunnen ook longkanker krijgen, ook al is de kans kleiner
  – wie niet rookt, heeft in de omgang met anderen een streepje voor? Volgens mij is dit een eigen mening en geen feit. Daarnaast klopt het volgens mij simpelweg niet
  – Is dit een objectief werkstuk of een stop-met-roken campagne?
  – Je vergeet te vermelden dat er naast de 3 hoofdbestanddelen nog tientallen andere schadelijke stoffen in mindere mate aanwezig zijn

  Verder niks aan te merken

 3. roken is heel slecht men oom is daarvan dood gegaan dus niet roken

  • love my friends

   belangrijk hoofdstuk
   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. nooit roken intressant onderwerp ik heb een 9.5 gehaald

 5. yoolowww

  Ik heb een 9 en een half gekregen voor mijn spreekbeurt

 6. ik haat roken en niemand luisterd naar dat je niet mag roken heel erg jammetr ik wou dat het stopte

 7. manal

  ik hoop dat ik goed krijg van de spreukbeurt

 8. yesmin

  dit onderwerp is vet gaaf !!!!!!!!!!!!!!
  ik ga het ook doen!!!!!!!!!
  wens me veel geluk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. jennifer

  ik hou me spreekbeurt over roken ben nu al super zenuwachtig.

 10. ik heb hier veel steun aan gehad. ik heb veel tips kunnen toepassen in mijn spreekbeurt .

  dankjewel.