5 x Leuke Onderwerpen Voor een Spreekbeurt

Misschien wel het lastigste onderdeel van je spreekbeurt: bedenken waar jouw spreekbeurt over moet gaan! Want er is zoveel te bedenken! Of misschien kan je juist helemaal niets bedenken. Geen paniek, wij helpen je graag een handje op weg, met deze toffe en interessante onderwerpen waar jij uit kunt kiezen.

Spreekbeurt over het heelal

Het blijft een wonderlijk idee. Dat wij op een grote bol in een (wellicht?) oneindige ruimte zweven. Het heelal is dan ook een onderwerp dat bijna iedereen wel interessant vindt. Je kunt je spreekbeurt over het heelal bovendien heel ingewikkeld maken, maar ook best eenvoudig houden. Bovendien is het heel makkelijk om je spreekbeurt interactief te maken, door ons sterrenstelsel met planeten na te maken. Op die manier heb je iets tastbaars om duidelijk te maken hoe het allemaal werkt.
Ook zijn er een heleboel prachtige plaatjes te vinden van het heelal, waarmee jij je spreekbeurt er mooi uit kunt laten zien. En wil je je publiek er echt bij betrekken? Kies dan kinderen uit je klas die een planeet ‘zijn’ en laat ze uitzoeken hoe ze op de juiste plek staan.

Spreekbeurt over dinosaurussen

Nog een onderwerp waar eigenlijk iedereen wel enthousiast over is: dino’s! Bij een spreekbeurt over dinosaurussen kun je lekker ver terug in de tijd gaan. Want de dinosauriërs leefden zo 230 miljoen jaar geleden. Je kunt de spreekbeurt lekker interactief maken door samen te discussiëren over hoe de dino’s uitgestorven zijn. En uiteraard kun je allerlei toffe dino’s uitlichten: de T-Rex, de Stegosaurus, en welke bij jou maar favoriet zijn.

Spreekbeurt over muziek

Wie het graag een beetje vrolijk en luchtig houdt, kan een spreekbeurt doen over muziek. Je kunt als thema muziek nemen, maar je kunt natuurlijk ook voor een klein onderdeeltje van de muziek kiezen. Zo kun je een bepaald muziekinstrument eruit pikken, vooral wanneer jij dat zelf bespeelt of wanneer je iemand kent die het bespeelt. Maar wat je ook kunt doen is een bepaald muziekgenre eruit pikken. Het leukste is dan natuurlijk ook om er iets uit te kiezen waar jij zelf fan van bent. Uiteraard mogen geluidsfragmenten dan niet ontbreken.

Spreekbeurt over iemand die je bewondert

Op deze aardbol lopen genoeg mensen rond die bijzondere dingen gedaan hebben. Of dat nou iemand is uit de geschiedenis die inmiddels niet meer leeft, of iemand die ook vandaag de dag nog actief is. Misschien ben jij wel fan van iemand! Dan weet je waarschijnlijk ook al veel over die persoon en kun je er makkelijker over vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een sporter zoals Max Verstappen of iemand uit de geschiedenis, zoals Anne Frank.

Een spreekbeurt over een origineel onderwerp

Er zijn natuurlijk onderwerpen die vrij voor de hand liggen. Dat betekent dat ze wel vaker gebruikt zijn als spreekbeurtonderwerp. Maar het is ook leuk om juist iets geks of heel origineels te bedenken om jouw spreekbeurt over te houden. Kies bijvoorbeeld een dier dat nou eens niet zo vaak in de spotlight staat, maar waar wel veel over te vertellen valt. Zoals de Capibara of de Naakte Molrat. Of kies in plaats van een persoon als Maarten Luther King eens voor iemand uit je eigen omgeving die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt.

 

 

Comments are closed.