De adelaar

Spreekbeurt over de adelaar

De adelaar is een grote roofvogel. Er leven wereldwijd veel verschillende soorten. Een andere naam voor de adelaar die je heel veel tegenkomt, is arend. De naam adelaar stamt uit vroegere tijden. De arend kreeg deze naam onder andere omdat hij zo snel vliegt en heel moedig en krachtig is. Hij wordt dan ook wel de koning van de vogels genoemd. De adelaar heeft een imposant uiterlijk. Vooral als hij zijn vleugels uitslaat. Door zijn snelheid, vliegkunst, uitstekende ogen en scherpe klauwen is hij een echte jager.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de adelaar?

Zoals we al zeiden, is de adelaar een grote vogel. Dit geldt voor alle soorten. De kleinste adelaar is de kleine rivierarend, die toch nog altijd zo’n 60 centimeter lang is. De steenarend is de grootste soort en wordt soms wel 100 centimeter lang.

De spanwijdte, hiermee bedoelen we de afstand tussen de twee vleugeluiteinden als de vogel aan het vliegen is, loopt afhankelijk van de soort uiteen van 125 tot bijna 225 centimeter.

De kleuren van de veren verschillen per soort. De meeste adelaars hebben echter een bruine of grijsachtige kleur met enkele witte vlekken. De roofvogel valt verder op door zijn grote scherpe klauwen en kromme snavel. Deze zijn helemaal afgestemd op het vangen en doden van de prooidieren.

Wat is het leefgebied van de adelaar?

De adelaar komt in vrijwel alle werelddelen voor, behalve op Antarctica. De roofvogel nestelt het liefst in berg- of heuvelachtige gebieden, waar hij goed kan rondvliegen en jagen. Hij bouwt vrijwel altijd een stevig en groot nest, bij voorkeur op een klif of boven in hoge bomen. Vanaf hier heeft hij een goed zicht op zijn omgeving.

Het noorden van Amerika is het leefgebied van vooral de zeearend, steenarend en goudarend. In Azië en Europa zien we vooral de keizerarend en steenarend. In Afrika leven veel verschillende soorten, waaronder de zeearend, de steppearend, visarend en dwergarend.

Ook in Nederland komen we verschillende soorten van de adelaar tegen. Zo broeden de zeearend en visarend onder andere in het natuurgebied de Biesbosch. Ook de slangenarend zien we hier in de zomermaanden regelmatig vliegen.

Wat eet een adelaar?

Adelaars kunnen enorm goed zien. Ze hebben grote ogen met een gezichtsveld tot maar liefst 340 graden. Zo kunnen ze dus perfect zien wat er allemaal om hen heen gebeurt. Als het zicht goed is, kunnen ze een prooidier op een afstand van wel twee kilometer opmerken.

De prooidieren waar ze op jagen, verschillen per soort maar ook het gebied waarin ze leven. De adelaar jaagt over het algemeen genomen op kleinere prooidieren zoals eekhoorns, konijnen of hamsters maar ook vissen, slangen en kleinere vogels. De grotere soorten adelaars vallen een enkele keer ook wel grotere dieren zoals apen of herten aan.

Hoe oud kan een adelaar worden?

Een adelaar kan best oud worden. Het verschilt per soort maar gemiddeld wordt hij zo’n 20 tot 25 jaar oud. In gevangenschap kan hij nog veel ouder worden, tot wel 60 jaar.

Natuurlijke vijanden heeft de roofvogel niet. Zijn enige vijand is eigenlijk de mens.

Op veel plaatsen wordt de adelaar dan ook met uitsterven bedreigd. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Zo dreigt zijn leefgebied steeds kleiner te worden, waardoor hij onvoldoende territorium heeft om te kunnen jagen, maar ook stropers en milieuvervuiling dragen hieraan bij.

Hoe kunnen we de adelaar beschermen?

Om uitsterving te voorkomen, is het dus van groot belang dat we de adelaar beschermen. Veel landen zijn hier al mee bezig. Dit doen ze door natuurreservaten aan te leggen, waar de adelaar in alle rust kan broeden en leven.

 

Comments are closed.