Android TV-box

Wat kun je met een Android TV-box?

Ze worden steeds populairder én steeds beter: Android TV-boxen. Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien nog nooit. Een TV-box dient ervoor om je televisie extra smart te maken: waar je normaal alleen digitale en analoge tv kunt kijken, kun je met een Android-box allerlei extra functies toevoegen. Net zoals met de populaire Chromecast- en Apple TV-apparaten kun je bijvoorbeeld video en audio streamen naar het grote scherm, maar de Android-box biedt nog veel meer mogelijkheden dan dat. Dat komt omdat het eigenlijk een minicomputer is die op Android draait, en dus gebruikt kan worden voor bijna alle Android-apps. Misschien klinkt dat nog een beetje vaag, dus we leggen je in deze blog uit wat je allemaal kan met zo’n box, en waarom het een heel goed idee is om eens na te denken over het aanschaffen van een Android TV-box.

Streamen en tv kijken

Als je houdt van films en series, heb je misschien ook wel een abonnement op Netflix of Videoland. Je wil dan natuurlijk wel op een lekker groot scherm kijken, maar met een gewone tv is dat vaak nog best wel een klus. Je moet je laptop of computer op de televisie aansluiten, hem opstarten, overschakelen van het digitale tv-kastje naar een van de ingangen… De Android TV-box maakt daar meteen een einde aan: het is het laatste kastje dat je ooit nodig zal hebben. Met één afstandsbediening kun je apps zoals Netflix, Videoland en YouTube op het grote scherm kijken, én draadloos tv kijken, bijvoorbeeld via de app van jouw televisieprovider. Als je een netwerkkabel in de Android-box plugt, merk je er niets van dat je aan het streamen bent en niet “gewoon” tv kijkt – dan heb je een superstabiele verbinding, voor de allerbeste thuisbioscoopervaring. Heb je meer zin in muziek? Ook bekende muziekstreaming-apps zoals Spotify en Deezer kun je installeren.

Jouw bestanden bekijken

Sla jij jouw vakantiefoto’s en -filmpjes al in de cloud op? En heb je zin om ze op groot scherm te bekijken? Met een Android TV-box kun je moeiteloos al je favoriete herinneren ophalen. Als je inlogt, bijvoorbeeld op je Google Photos-account, krijg je toegang tot al je albums en video’s. Zet je ze eigenlijk altijd op je computer? Geen probleem, in de Google Play Store vind je talloze gratis mediaserver-apps waarmee je ook bestanden van je computer naar je tv kunt overzetten. Zo kun je genieten van al je bestanden, zonder ook maar op te staan uit je luie stoel. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om al je foto’s, video’s en andere bestanden te bekijken. Bijna alles dat je op je telefoon kunt doen, kan nu vanaf de bank in je woonkamer.

In contact blijven

Omdat de Android TV-box op het mobiele besturingssysteem Android gebaseerd is, kun je ook in contact blijven met al je vrienden en familie. WhatsApp en Facebook Messenger werken gewoon op de box, maar het allerleukste is toch echt beeldbellen op je grote scherm via Skype. Daarvoor moet je wel een webcam aanschaffen, maar dan kun je je gesprekspartner ook haarscherp en duidelijk zien. Ook het chatten gaat niet zo makkelijk met de afstandsbediening, maar gelukkig kun je zelfs een muis en toetsenbord aansluiten. Dit is vooral een aanrader als je er gek van wordt dat je de hele dag naar dat kleine schermpje van je telefoon moet turen. Met de Android-box regel je dat gewoon op je televisie.

Games spelen

Houd jij wel van een spelletje? Ook dan biedt de Android TV-box uitkomst. In de Play Store staan enorm veel games die je prima op het grote scherm kunt spelen. Van racespellen zoals Asphalt tot sportspel NBA Jam en megahit Minecraft, je kunt ze allemaal gewoon downloaden op je Android-box. Het is dan wel aan te raden om een draadloze controller aan te schaffen die werkt met het Android-besturingssysteem. Het speelt natuurlijk niet zo lekker met alleen een afstandsbediening. Door de snelle processors die je in sommige Android-boxen vindt lopen games heerlijk soepel. Met een controller en de goede games die je in de Play Store vindt, is het bijna alsof je op een echte spelcomputer aan het spelen bent. Als je van plan bent veel te gaan gamen op je box, is het misschien wel verstandig om even na te gaan welke boxen het beste werken met games.

Surfen en meer

Omdat je op een Android TV-box bijna alles kunt installeren wat je ook op een Android-telefoon of -tablet kunt installeren, behoort een webbrowser ook tot de mogelijkheden. Als je achter de tv zit en snel wat wil opzoeken, kan dat gewoon met je box. En wat dacht je van social media-apps? Het kan allemaal: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het enige dat je hoeft te doen is een Android TV-box kopen, hem met een HDMI-kabel in je tv of computerscherm steken en een korte installatie doorlopen. Daarna ben je vrij om alle mogelijkheden te verkennen – je tv was nog nooit zo smart.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *