Barack Obama

 

 • Hoofdstuk 3. Obama als president

  Barack Obama kreeg op dinsdag 20 januari 2009 om 12.05 uur in Washington DC de titel: president van Amerika. Hij is de 44e president van de Verenigde Staten. De eed werd afgenomen door opperrechter Roberts. In de eerste dagen als president besloot hij om de Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken. Hij hief ook het verbod op van federale financiering van buitenlandse organisaties die abortus provocatus mogelijk kon maken.

  Obama werd president terwijl de economische crisis – ook bekend als de kredietcrisis – op z’n hoogtepunt was. Obama ondertekende op 17 februari de American Recovery and Reinvestment Act van 2009. Dit was een economisch pakket maatregelen ter waarde van 787 miljard dollar dat bestond uit verschillende maatregelen met tot onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en verschillende belastingvoordelen. Het was bedoeld om de Amerikaanse economie, die zich op een dieptepunt bevond, te stimuleren. In juni 2009 kregen de Amerikaanse autobedrijven General Motors en Chrysler geld van de overheid en gingen daardoor niet failliet. Dat was dankzij zijn partij.

  Op 23 maart 2010 ondertekende hij Patient Protection and Affordable Care Act dat is een Amerikaanse federale wet. Deze wet zorgt ervoor dat de gezondheidsverzekeringen in de Verenigde Staten veranderen.

  In 2009 ontving Obama de Nobelprijs voor de Vrede hij kreeg de prijs omdat hij zich bijzonder heeft ingezet voor het stimuleren van de samenwerking tussen verschillende landen en mensen. Er waren verschillende reacties op de keuze van de jury. Dat komt omdat Obama als president nog weinig bereikt zou hebben. Wat Obama zelf zei is dat hij niet het gevoel had dat hij thuishoorde in de groep van mensen die de prijs al eerder hebben gewonnen.

  In 1995 verscheen zijn boek: Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance. In december 2004 ondertekende hij een contract voor 1,9 miljoen dollar voor het schrijven van nog drie boeken, waaronder een kinderboek. De eerste van de drie boeken was Audacity of Hope die verscheen op 17 oktober 2006. In september 2008 bracht Obama het boek Change we can believe in uit. De Nederlandse vertaling hiervan verscheen in januari 2009.

  Barack Obama is al een tijdje president en daarom heeft hij genoeg tijd gehad om zijn beloften van de verkiezing waar te maken. Belangrijke punten in zijn tijd waren: het stoppen van de oorlog in Irak en het verbeteren van de Amerikaanse zorgverzekering. Dit moest tegelijkertijd gebeuren met het redden van de Amerikaanse economie.
  Geen van die grote politieke doelen is bereikt ook al lijkt een oplossing voor de gezondheidsverzekering dichtbij en is in de oorlog in Irak vooruitgang geboekt. Er is ook een economische vooruitgang. De Amerikaanse economie is in 2009 met 2.5% gedaald, maar in 2010 is het met 3% verhoogd. Iedereen snapt dat in 2009 de overheidsschulden omhoog moesten gaan om de Economie te steunen maar nu de zaken zich weer beter ontwikkelen, moeten er ook plannen komen om de schuld weer omlaag te halen. Die plannen heeft Obama nog niet.

   

  18 Responses to “Barack Obama”

  1. anoniempjee

   ik vind dit een hele goede spreekbeurt! Er staat veel informatie in! Maar het is jammer dat er niks instaat over het witte huis

   Beantwoorden
  2. Stefan Gijsbertse

   in het hoofdstuk weetjes staat kadootjes maar dat moet cadeautjes zijn maar dat is de enigste fout die ik tegen kwam dus van mij een 9
   het werkstuk is goed

   Cijfer: 9

   Beantwoorden

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *