Bijles, een slimme keuze

Het is voor jou als ouder misschien lastig in te schatten of je kind nu wel of geen bijles nodig heeft. Vaak wordt er voor gekozen om de situatie nog een tijdje aan te kijken, om vervolgens alsnog te kiezen voor extra ondersteuning.

Door deze keuze uit te stellen is voor je kind de nood aan hulp ondertussen alleen maar groter geworden. Het is voor een leerling heel moeilijk om een opgelopen achterstand op eigen kracht weer weg te werken. Twijfel jij ook (al een tijdje) of je kind misschien bijles nodig heeft? We laten je zien waarom het een slimme keuze is door de voordelen hieronder voor je op een rijtje te zetten.

Bijles is zeer geschikt voor kinderen met een leerachterstand.

Het is daarentegen een misvatting dat extra ondersteuning alleen geschikt of nodig is voor kinderen die waarschijnlijk zullen blijven zitten. Ook leerlingen die problemen ervaren met studievaardigheden hebben baat bij bijles, net als kinderen die hun cijfers willen verbeteren, hun kennis willen vergroten en/of hun zelfvertrouwen een boost willen geven.

Effectieve begeleiding

Onderzoek wijst uit dat het effect van bijles zeer positief is. Leerlingen die ondersteuning krijgen verbeteren niet alleen hun cijfers, maar halen doorgaans ook hogere cijfers dan hun medeleerlingen. Dit komt omdat de vakinhoudelijke ondersteuning de leerling een allesomvattend beeld biedt van de stof. Dus: heb je moeite met een vak als biologie bijvoorbeeld? Biologie is een vak vol lastige concepten en een opgelopen achterstand is voor een leerling vaak lastig zelf weg te werken. Het volgen van bijles in biologie gaat zeker helpen.

Huiswerkbegeleiding

Naast bijles kan tevens voor huiswerkbegeleiding gekozen worden. Hierbij leert je kind o.a. hoe je een planning kan maken, hoe je je moet concentreren en hoe je op efficiënte en gestructureerde wijze de lesstof tot je kunt nemen. Door huiswerkbegeleiding kan eenvoudig achterhaald worden bij welke vaardigheden of bij welke vakken je kind wat extra hulp kan gebruiken.

Persoonlijke aandacht en maatwerk

Het komt voor dat bij een bepaald vak het algemene plan van aanpak in de klas voor een kind niet werkt. Ondersteuning op maat is dan de oplossing, met persoonlijke aandacht en een plan dat zich focust op het vak waar de problemen zijn ontstaan. De leerling wordt begeleidt bij het vinden van het bij hem passende leerproces, zodat hij op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo weer aansluiting vindt bij de rest van de klas.

Zittenblijven

Als kinderen blijven zitten, zullen ze in het volgende jaar meestal hogere cijfers halen. Het oorspronkelijke probleem wordt hier echter niet mee weggenomen. De studie-achterstand ontstaat namelijk vaak door een onjuiste manier van leren, door een gebrek aan studievaardigheden of door te weinig basiskennis. Doubleren zal hier uiteindelijk niet de oplossing voor blijken te zijn.

Extra motivatie

Voor veel kinderen is het moeilijk om geconcentreerd met hun huiswerk te beginnen: ze raken snel afgeleid. Individuele begeleiding op maat biedt structuur en motiveert je kind. Één-op-één met iemand werken zal ervoor zorgen dat een leerling zich extra in wil zetten en zijn huiswerk goed zal willen voorbereiden.

En ja, bijles zal wat extra tijd van je kind vragen, maar omdat aangeleerd wordt hoe je efficiënt met tijd om kunt gaan, zal deze tijdsinvestering op de langere termijn juist een besparing opleveren, waardoor er meer vrije tijd overblijft.

 

Comments are closed.