De 4 beste tips voor het geven van een geweldige spreekbeurt

Het kan behoorlijk spannend zijn om een spreekbeurt te geven voor de hele klas en juf of meester. Het maakt niet uit of het de eerste keer is, of de zoveelste, de zenuwen blijven altijd aanwezig. Daarom is het belangrijk om een goede voorbereiding te hebben. Uiteraard draait alles om het onderwerp en hier moet je zo veel mogelijk brede kennis van hebben. Heb je het bijvoorbeeld over wintersportvakantie? Zoek dan ook alles op over de juiste kleding, zoals warme sokken voor dames. Hierdoor omvat je het volledige onderwerp. In deze blog krijg je de vier beste tips voor het geven van een geweldige spreekbeurt.

Kies een onderwerp dat bij jou past

De eerste stap voor het geven van een spreekbeurt is het uitkiezen van een onderwerp. Voor sommige leerlingen is dit het leukste gedeelte van de hele spreekbeurt, terwijl anderen het heel erg lastig vinden een geschikt onderwerp te vinden. Vraag altijd goed na wat de eisen aan het onderwerp zijn, mag het bijvoorbeeld over alles gaan of moet het een specifiek thema hebben? Ga vervolgens na over welke dingen je zelf erg geïnteresseerd bent. Het is namelijk een stuk makkelijker om een spreekbeurt te geven over een onderwerp waar je zelf enthousiast over bent, want dan komt dit ook over bij de luisteraar. Het kan leuk zijn om je helemaal te verdiepen in een onderwerp waar je nog niet zoveel van weet, zodat je er zelf ook wat van kan leren. Kies natuurlijk wel voor iets wat je ook zelf goed begrijpt, want er zullen altijd vragen worden gesteld.

Presenteer jezelf op een comfortabele manier

De tweede tip voor het geven van een succesvolle spreekbeurt is om het comfortabel voor jezelf te maken. Natuurlijk is het aantrekken van een nette outfit gewenst, maar overdrijf het niet. Wanneer je iets draagt dat heel vervelend zit en je ongemakkelijk maakt, is dit te zien tijdens de spreekbeurt. Draag je normaliter bijvoorbeeld altijd wollen sokken? Trek deze dan nu ook zeker aan, want het laat je op je gemak voelen. Spuit wat deodorant op tegen het zweten en probeer rustig te blijven ademen. Iedereen uit de klas moet een spreekbeurt geven en is zenuwachtig dus er is niks om je zorgen over te maken.

Maak een presentatie die je helpt

De derde tip voor het geven van een spreekbeurt is door het maken van een passende presentatie. Het is natuurlijk super leuk om een presentatie te geven met allerlei gave slideshows en afbeeldingen, maar de presentatie is er ook om jou een handje te helpen. Zo kunnen aanwijzingen in de presentatie, van woorden tot aan afbeeldingen, een hoop helpen met het herinneren van de tekst die je wil vertellen. Voeg nooit te veel tekst op de powerpoint toe, want dat leidt de aandacht van de luisteraar van jou af. Een aantal steekwoorden zijn wel erg handig om toe te voegen.

Oefen je spreekbeurt heel erg vaak

De laatste tip lijkt erg vanzelfsprekend, maar is echt de sleutel tot een succesvolle spreekbeurt. Zo moet je jouw spreekbeurt echt heel erg vaak oefenen. Hierdoor haal je de moeilijke punten eruit en weet je precies wat je wil gaan zeggen. Dit voorkomt zenuwen op de dag zelf. Oefen voor jezelf, maak een video van jezelf en oefen voor je ouders of vrienden.

 

Comments are closed.