Eigen onderneming beginnen

Omdat er steeds meer bedrijven in Nederland te vinden zijn, leek het me een interessant onderwerp om een spreekbeurt over te doen: je eigen onderneming beginnen. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijkt namelijk dat er inmiddels al meer dan 2 miljoen bedrijven in ons land te vinden zijn.

Dat is een enorm getal! Het is vooral sinds de laatste jaren dat er steeds meer Nederlanders zijn die voor zichzelf beginnen. Zo heeft de coronacrisis er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen besloten om iets te doen waar ze écht blij van worden. In deze spreekbeurt vertel ik jullie meer over hoe je je eigen bedrijf begint en waar je zoal aan moet denken.

Zorg voor een écht goed idee voor een bedrijf

Iedereen in Nederland kan een bedrijf beginnen. Het is wel belangrijk dat je over een goed idee beschikt. Juist omdat er al zoveel bedrijven zijn, is het namelijk nodig om op te vallen. Dat doe je alleen met een bedrijf dat uniek of bijzonder is en dat een dienst of product aanbiedt die nog niet veel te vinden is in Nederland. Daarom moet je eerst goed nadenken voordat je een bedrijf opricht. Het is immers de bedoeling om uiteindelijk klanten aan te trekken en geld te verdienen. Daar moet je dus een goed idee voor hebben. Hoe je een bedrijf bedenkt dat bij je past? Simpel: denk eens na waar je blij van wordt. Kun je daar wat mee verdienen? Andere tips hierbij en inspiratie hierover lees je op Ondernemeneninternet.nl.

Bedenk een sterke bedrijfsnaam voor je onderneming

Heb je eenmaal een goed idee voor een bedrijf dan ben je er nog niet helemaal. Het is aan te raden om een ondernemingsplan te maken. Dat is een document waarin je al je ideeën voor je toekomstige bedrijf opschrijft. Hierbij doe je onderzoek naar de huidige markt; de plek waar alle bedrijven in Nederland te vinden zijn. Op die manier kom je er op een gemakkelijke manier achter wat het aanbod al is en waar je wat aan bij kunt dragen. Wat je ook in zo’n plan moet zetten, is de naam van je nieuwe bedrijf. Net als over het bedrijf zelf is het aan te raden om goed na te denken over de bedrijfsnaam. Deze naam moet eveneens uniek en opvallend zijn en niet hetzelfde zijn als de naam van een bestaand bedrijf.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer

Om te mogen werken als ondernemer moet je je eerst nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat is de plek in Nederland waar je als ondernemer terecht kunt en waar je je dus als eerst moet melden. Via de website van de Kamer van Koophandel plan je een afspraak in om je in te schrijven. Je kunt je ondernemingsplan meenemen en je moet weten dat je eenmalig geld moet betalen voor de inschrijving. Iedereen in Nederland kan zich inschrijven. Tijdens de afspraak kun je allemaal vragen stellen over het bedrijfsleven en krijg je meer informatie over het leven als ondernemer. Het is belangrijk om alle informatie goed op te slaan zodat je een goed begin hebt van je bedrijf.

Waar bied je je producten en/of diensten als ondernemer aan?

Met een inschrijving op zak kan het ondernemen nu echt beginnen! Het maakt niet uit of je als dierenverzorger of als tekstschrijver aan de slag gaat: je moet een plek hebben waar je je diensten of producten aan kunt bieden. De meeste ondernemers doen dat via een eigen website. Mensen die een eigen winkel beginnen doen dat natuurlijk ook in een echte winkel en begin je als tandarts? Dan moet je ook een eigen praktijk hebben. Maar: een website is voor alle bedrijven in Nederland erg handig om te hebben. Tegenwoordig maken we namelijk veel gebruik van het internet, dus het is wel handig als jouw bedrijf daar dan te vinden is. Denk daar dus goed over na.

Laat een website maken voor je bedrijf

De kans is namelijk groot dat je via het internet klanten kunt scoren. Daarom is het nodig om een mooie website te laten maken door iemand die daar goed in is. Hiervoor kun je een websitebouwer of web designer inhuren die voor jou aan de slag gaat. Je denkt samen na over een passende website en wat er zoal op moet staan. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wie je bent en wat je doet, zodat bezoekers op de website dat meteen kunnen zien en lezen. Daarnaast moet er een omschrijving en/of aanbod van je diensten en producten op staan zodat mensen iets kunnen bestellen of een afspraak kunnen maken. Ook moet je een contactpagina laten maken zodat klanten je kunnen bereiken.

Er zijn nog veel meer handige tips en tricks die je kunt gebruiken wanneer je net begint met je eigen bedrijf, maar met de informatie in deze spreekbeurt heb je in ieder geval een goede basis.

 

Comments are closed.