Grijze roodstaart papegaai

Inleiding

Hallo, ik doe mijn spreekbeurt over Beau. Beau is een grijze roodstaart en een grijze roodstaart is een papegaai. Beau is een erg lief beest en in deze spreekbeurt ga ik meer vertellen over Beau en ik zal natuurlijk ook nog over de grijze roodstaart in het algemeen vertellen.

De grijze roodstaart in het algemeen

Soortomschrijving

De Kongo grijze roodstaart is herkenbaar aan zijn vuurrode staart. De vogel is van kop tot staart zo’n 30 tot 35 cm lang en weegt tussen de 450 en 500 gram. De snavel is zwart en hoort er dof uit te zien. Alleen nadat ze wat water gedronken hebben zal de snavel er zwarter en glanzender uit zien. Ook bij hele jongen is dit nog het geval. De vleugels zijn donkergrijs en de buik lichtgrijs. De ogen van een volwassen vogel zijn meestal geel hoewel er vogels zijn met lichtgrijze ogen. De jonge vogels hebben donkergrijze ogen. Voor het eerste levensjaar zijn deze lichtgrijs geworden. Verder zijn de jongen herkenbaar aan het zwarte uiteinden van de staartveren. De poten zijn donker tot middel grijs en de nagels zwart

In het wild

De grijze roodstaart leeft in het wild in Centraal Afrika in het oerwoud. De Timneh grijze roodstaart is vooral te vinden in Liberia en Ivoorkust. Hun voorkeur gaat uit naar de hoge bomen aan de rand van het oerwoud. Buiten de broedtijd leven ze in grote groepen bij elkaar. ’s Avonds keren de vogels, veelal onder luid gekrijs, terug naar hun slaapbomen.

Illegaal een vogel aanschaffen

Grijze roodstaarten zijn in Nederland in overvloed te koop. Alleen is het de zaak goed op te letten waar je de vogel koopt.
Wildvang gebeurt helaas nog steeds en dat terwijl er genoeg grijzen hier in Nederland zijn geboren. Het vangen, de reis naar Nederland, en het aanvaarden van een toekomstig leven in kooien is voor de vogel een uiterst traumatische gebeurtenis. En wij mensen vragen onszelf maar af waarom sommige vogels zich zo neurotisch gedragen en aanvalt als hij zich bedreigd voelt. En komt nog bij dat van elke 4000 vogels die geïmporteerd worden er maar 1000 zijn die het overleven. Ik had hiervan nog een plaatje gevonden maar dat laat ik liever niet zien, want die ziet er niet 100% smakelijk uit.

Voeding

Van nature zijn grijze roodstaarten zaadeters. Daarnaast eten zij ook veel vruchten. Beau houdt bijvoorbeeld veel van banaan en druiven. Het spreekt vanzelf dat een thuis gehouden papegaai deze twee dingen ook dagelijks tot zijn beschikking moet hebben. Er zijn vele zaadmengsels verkrijgbaar. Belangrijk is dat de zaden er schoon uitzien. Zaden zijn ook beperkt houdbaar. Als je zaden in huis haalt, let er dan op dat je ze niet langer als vier maand bewaart. We weten tenslotte ook niet hoelang de zaden in de winkel hebben gestaan. Koop daarna dus nieuw zaad. Let er ook op er niet te veel zonnepitten door het mengsel zitten. Deze zijn erg vet en bij te hoge opname slibt de vogel langzaam dicht. Let er verderop dat de vogel alle zaden opeet. Ze pikken doorgaans eerst de lekkere zaden uit. Later op de dag als ze weer honger beginnen te krijgen zullen ze de anderen ook opeten. Tenzij, wij ze veel voeren en ze meer lekkere zaden makkelijk kunnen laten liggen. Voer dus nooit te veel. Te veel voeding is te eenzijdige voeding. Twee handjes vol is genoeg. Sommige zaadmengsels bevatten ook gedroogde Spaanse peper. Daar hoef je niet van te schrikken. Papegaaien zijn er dol op. Een tip, pas dan wel op met kusjes geven van je vogel. Papegaaien zijn dol op noten. Geef de vogel regelmatig eens een noot. Een walnoot of een palmnoot of een cedernootje. Naast dat ze erg lekker zijn is het goed voor de snavel om de noot open te pellen.

Beau op zichzelf

Beau op zichzelf is een geweldig mooi beest. Meneer Sprenger heeft hem ook gezien op het huisbezoek en hij vond het ook een leuk beest, zei hij. Hij kan al heel mooi fluiten en hij kan ook een heel klein beetje Hallo te zeggen. Dat komt er dan heel gek uit. Dan zit je op de bank televisie te kijken komt Beau opeens aanzetten, allo. We zijn hem nu ook een paar nieuwe woordjes aan het leren maar het enige wat er nu nog uitkomt zijn gekke geluiden en mooi gefluit. Wanneer ik ’s ochtends beneden komt, dan ben ik bezig in de keuken en dan hoor ik opeens een paar rare geluiden uit de kamer komen terwijl er nog niemand is, en wie is het dan? Beau!

Waarom heb ik mijn spreekbeurt over Beau gedaan?

Ik deed mijn spreekbeurt over Beau omdat ik er erg blij mee ben dat hij bij onze familie woont en omdat ik het gewoon een superleuk onderwerp vind. Ik hoop dat jullie van de spreekbeurt hebben genoten.

 

Comments are closed.