Mark Rutte

Mark Rutte is een Nederlandse politicus. Hij is sinds 14 oktober 2010 de minister-president van Nederland en de minister van Algemene Zaken. Het ministerie van Algemene Zaken is met 400 medewerkers het kleine ministerie van Nederland. Mark Rutte is de op een na langstzittende minister-president van Nederland. Hij is daarnaast ook nog de partijleider van de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Mark staat in Nederland en in het Buitenland bekend als iemand die vaak naar zijn afspraken fietst.

Wie is Mark Rutte?

Mark is geboren in Den Haag, op 14 februari 1967. Zijn ouders waren Izaac Rutte (1909 – 1988) en Mieke Dilling (1923 – 2020). Hij was de jongste uit het gezin, er waren nog zes andere kinderen. Zijn vader Izaac was eerst getrouwd met een andere vrouw, Petronella Dilling. Samen met haar kreeg hij 3 kinderen. Marks oudste halfzus is 35 jaar ouder dan hij. Izaacs eerste vrouw overleed in 1945 en daarna hertrouwde hij met Mieke. Zij was het jongere zusje van zijn eerste vrouw. Izaac en Mieke kregen vier kinderen, waarvan Mark de jongste is. In 1988 overleed Marks vader en een jaar later overleed zijn broer Wim op 40 jarige leeftijd. De broer van Mark was ziek, hij had namelijk aids. Dis een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het hiv virus. In 2020 overleed ook zijn moeder, zij was toen 96 jaar.

Mark is zelf niet getrouwd.

Mark heeft zijn gymnasium diploma behaald aan het Maerlant-Lyceum en daarna wilde hij eigenlijk naar het conservatorium omdat hij piano speelt. Een conservatorium is een muziekschool. Mark heeft uiteindelijk toch voor een studie geschiedenis gekozen aan de Universiteit Leiden. Hier haalde hij in 1992 zijn examen. Mark was tijdens zijn studententijd ook al bezig met politiek. Hij was namelijk de voorzitter van de politieke jongerenorganisatie JOVD en later was hij al lid van het VVD partijbestuur.

Na zijn studie ging hij werken bij Unilever. Hij was verantwoordelijk voor opleidingen en trainingen van medewerkers en hij begeleidde reorganisaties. Vanaf 1997 ging hij aan de slag als personeelsmanager binnen datzelfde bedrijf. In 2002 werd hij zelfs directeur binnen een maatschappij van Unilever.

Rutte als staatssecretaris

In 2002 werd Mark staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende I en II. Hij was verantwoordelijk voor de volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Wet werk en bijstand is gekomen. Dit is een bijdrage voor mensen die weinig of geen inkomen hebben. Bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2003 stond Rutte op de elfde plek. Na de verkiezingen kwam hij in de Tweede Kamer.

In 2004 werd Mark staatssecretaris van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij werd toen verantwoordelijk voor het hoger onderwijs en het mbo.

Mark Rutte maakte in 2006 bekend dat hij kandidaat-lijsttrekker was van de Tweede Kamer verkiezingen. Hij presenteerde een plan met negen punten:

  • Meer banen en meer welvaart
  • Vakmensen hun vak terug zonder moeilijke regels
  • Groen ondernemen (beter voor het milieu)
  • Lasten verlichting voor middeninkomens (plus kinderopvang, hypotheekrenteaftrek en pensioenopbouw)
  • Bestrijding van armoede
  • Integratie en immigratie
  • Nederland leidend maken binnen de EU
  • Ervaring van ouderen gebruiken (ouderen mogen nadat ze met pensioen zijn gegaan doorwerken)
  • Veiligheid (meer politie op straat en criminelen harder straffen)

De dag erna had hij met 51,5% de meeste stemmen gekregen en werd tot lijsttrekker verkozen. De dag erna werd hij Kamerlid en voorzitter van de VVD.

Kabinet Rutte I

Onder de leiding van Mark Rutte steeg de VVD bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2010 van 22 naar 31 zetels. Vanaf dat moment was de VVD de grootste partij van Nederland, want 1 zetel staat voor honderd duizend stemmen. Op 7 oktober 2010 benoemde de koningin Rutte als formateur. Een formateur is iemand die mensen zoekt die minister of staatssecretaris willen worden. Een week later werd Mark Rutte premier. Aan het eind van het jaar werd hij uitgeroepen tot politicus van het jaar. Een jaar later, eind 2011, werd hij opnieuw uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Kabinet Rutte II

De VVD haalde met Rutte als lijsttrekker bij de Tweede Kamer verkiezingen in 2012 zelfs 41 zetels. Dit is het hoogst aantal zetels ooit voor de VVD. In november werd Mark nog een keer benoemd tot formateur en een paar dagen later kwam het tweede kabinet Rutte, een kabinet van de VVD en PvdA.

Mark werd in 2017 opnieuw lijsttrekker van de VVD tijdens de Tweede Kamer verkiezingen. Zijn partij was weer de grootste met 33 zetels, ondanks dat ze 8 zetels hadden verloren.

Kabinet Rutte III

In oktober 2017 presenteerde Mark zijn derde kabinet: gevormd door de VVD, CDA, ChristenUnie en D66.

In januari 2021 is kabinet Rutte III afgetreden, in verband met de toeslagenaffaire. Hierbij zijn tienduizenden ouders de dupe geworden van het fraudebeleid van de Belastingdienst. Rutte voelde zich verantwoordelijk, ook al was hij er niet direct bij betrokken.

 

 

Comments are closed.