Spreekbeurt over kippen

Mensen houden al duizenden jaren kippen. De kip die wij kennen, stamt af van de in het wild levende Bankivahoen uit Azië. Kippen leven ook nu nog in het wild, voornamelijk in bossen. In Nederland wordt de kip vooral gehouden voor de eieren en het vlees. Er zijn zo’n 170 verschillende soorten en bij elkaar meer dan 100 miljoen kippen in ons land. Het grootste deel daarvan leeft op speciale kippenboerderijen, maar je vindt ze ook bij mensen thuis, voor de hobby en natuurlijk om dagelijks verse eieren te kunnen rapen.

Wat zijn de kenmerken van de kip?

Er zijn veel soorten kippen in allerlei kleuren en maten. De kleinste soort is de krielkip. Deze wordt slechts 20 centimeter hoog. Maar er zijn ook rassen, zoals de Orpingtons, die veel groter en dikker worden.

Als je een vrouwtjeskip (hen) samen met een mannetjeskip (haan) houdt, kunnen ze bevruchte eieren leggen. Dit doen ze meestal in het voorjaar.

Een hen doet er ongeveer drie weken over om een ei uit te broeden. Ze zit dan op het ei om dit warm te houden. Een paar keer per dag zal ze het ei omrollen. Zo blijft het kuiken in het ei niet aan de eierschaal plakken.

Op pluimveehouderijen maar ook bij hobbyisten worden vaak broedmachines gebruikt om de eieren uit te broeden.

Als de kuikens uit het ei komen, hebben ze nog heel zachte donsveertjes. Ze groeien echter heel snel en na een week of twee krijgen ze echte veren. Kippen kunnen ongeveer 15 jaar oud worden.

Waarom kraait een haan?

Je zult het vast weleens gehoord hebben, een haan die kraait in de vroege morgen. Je kunt hem op een paar kilometer afstand horen. Hij wil laten weten wie de baas is en dit doet hij door te kraaien, zodra hij wakker wordt bij zonsopkomst.

Wat zijn pluimveehouderijen?

Een pluimveehouderij is een speciale boerderij waar heel veel kippen worden gehouden. Vaak leven de kippen hier erg dicht op elkaar. Gelukkig zijn er ook bedrijven die het veel beter doen. Deze hebben een kippenren-stal of een rondeelstal, die helemaal ingericht is zoals de kippen dit van nature gewend zijn. Ze krijgen daarin alle ruimte om rond te scharrelen.

Hoe verzorg je kippen thuis?

Als je thuis kippen wilt houden, moet je wel genoeg ruimte hebben. Je kunt ze het beste in groepjes houden. Zorg er voor dat je één haan hebt in combinatie met meerdere hennen. Meerdere hanen bij elkaar gaan namelijk ruzie maken met elkaar.

Je kunt ze los laten lopen of in een grote ren houden. Belangrijk is dat er voldoende strooisel is. Ze gebruiken dit om te pikken, te krabben en om in te baden. Zo houden ze hun veren schoon en gezond.

Zorg ook voor een nachthok waar ze kunnen slapen. Slapen doen ze op een stok, net als de wilde kippen die ‘s nachts op de tak van een boom slapen.

Er moet ook verlichting zijn. Kippen leggen namelijk alleen eieren als het minimaal 10 uur per dag licht is. Gebruik hier geen tl-verlichting voor, want daar kunnen de kippen niet tegen. Tl-verlichting flikkert heel erg en daar raken de kippen van in de stress. Zorg ook voor een legnest waarin ze de eieren kunnen leggen.

Wat eten kippen?

Als kippen buiten zijn, zijn ze de hele dag door op zoek naar voedsel. Ze eten van alles, zoals zaden, wormen en insecten. Zolang er genoeg te eten is, zullen kippen op dezelfde plek blijven.

De kippen die als huisdier of pluimvee worden gehouden, krijgen vaak graan en pluimveemeel. Ook krijgen ze vaak restanten van groente en fruit, aangevuld met meelwormen, regenwormen, en maden. Ze drinken ook veel water.

 

Comments are closed.