Uitzendbureau

Ik ga mijn spreekbeurt houden over uitzendbureaus. Mijn vader heeft een eigen uitzendbureau: Agripersoneel. Ik vind het soms lastig uit te leggen wat hij voor beroep heeft en daarom heb ik deze spreekbeurt gemaakt.

Wat is een uitzendbureau?

Een uitzendbureau is een bedrijf dat mensen helpt bij het vinden van werk. Mijn vader is gespecialiseerd in het zoeken en vinden van mensen die werken op een boerderij. Die mensen helpen dan op het land of bijvoorbeeld bij het melken van de koeien.

Een uitzendbureau helpt een ander bedrijf bij het zoeken van mensen als dat bedrijf een vacature heeft. Een vacature is een werkplek bij een bedrijf waar wel werk is, maar het bedrijf heeft niemand om dat werk te doen.

Een medewerker van een uitzendbureau heeft vaak als naam van zijn of haar beroep:  intercedent, accountmanager of recruiter. Een intercedent en een accountmanager hebben vaak het contact met het bedrijf dat de mensen zoekt, een recruiter zoekt vaak de mensen die werk zoeken.

In Nederland

In Nederland zijn heel veel uitzendbureaus, ongeveer 5.000 stuks. Er zijn een paar hele grote die heel veel mensen aan het werk helpen zoals Randstad, Adecco en Tempo-Team. Daar werken soms wel 2.000 mensen. Daarnaast zijn er heel veel kleine uitzendbureaus zoals die van mijn vader die vaak alleen werken of met een paar collega’s.

De grote uitzendbureaus die helpen heel veel verschillende bedrijven met heel veel verschillende vacatures. De kleine zijn vaak erg goed in een paar dezelfde vacatures bij verschillende bedrijven. De grote uitzendbureaus hebben in het hele land kantoren. De kleinere uitzendbureaus werken vaak in een bepaalde regio en hebben niet altijd een eigen kantoor.

Zoeken van mensen

Het zoeken van mensen is best wel moeilijk. Mijn vader heeft geen kantoor in een stad en dus komt er niemand bij hem binnen lopen om werk te zoeken. Grote uitzendbureaus hebben dat vaak wel. Veel uitzendbureaus adverteren veel op internet met vacatures. Daar zijn speciale websites voor waar mensen een advertentie van zichzelf kunnen plaatsen. Ook vragen uitzendbureaus vaak aan mensen die voor hen werken of ze nog andere mensen kennen die werk zoeken. Zo leren ze die mensen kennen en kunnen ze helpen om werk voor ze te vinden.

Loon

Als de medewerker via een uitzendbureau werkt en hij wordt uitgeleend aan een bedrijf, dan moet het uitzendbureau iedere week het loon betalen aan de medewerker. De medewerker heeft dan een contract bij het uitzendbureau.

Het loon van die medewerker wordt door het bedrijf in overleg met de medewerker en het uitzendbureau bepaald. Vaak kijken ze dan naar wat andere medewerkers ook verdienen om af te spreken wat iemand gaat verdienen. Iedere week moet de medewerker de gewerkte uren doorgeven aan het bedrijf waar gewerkt is. Dat bedrijf geeft dan aan het uitzendbureau aan dat het akkoord is dat die gewerkte uren uitbetaald mogen worden. Zo krijgt de medewerker iedere week zijn loon uitbetaald.

Backoffice

Een uitzendbureau moet ook iedere week geld betalen aan de Belastingdienst als een medewerker gewerkt heeft. Dat kost heel veel geld. Veel kleinere uitzendbureaus maken gebruik van een ander bedrijf dat dat geld voor ze betaald. Dat andere bedrijf betaald de Belastingdienst en de medewerker het loon en ze sturen voor hem een rekening naar het bedrijf waar de medewerker werkt. Dat noemen ze een backoffice voor een uitzendbureau. Het bedrijf dat mijn vader hiervoor gebruikt heet Payrollplaats. Grote uitzendbureaus doen dat zelf en maken geen gebruik van een ander bedrijf.

Geld verdienen

Voor het helpen vinden van een medewerker voor een vacature krijgt het uitzendbureau betaald en daarmee verdienen ze geld. Soms gaat iemand direct bij het bedrijf werken en krijgt het uitzendbureau in één keer geld voor het zoeken en vinden van die medewerker. Meestal gaat de medewerker werken bij het uitzendbureau leent het uitzendbureau hem uit aan een bedrijf en krijgt voor ieder gewerkt uur geld. Zo kan het bedrijf geld verdienen.

Ik hoop dat ik nu meer uitleg heb kunnen geven over uitzendbureaus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *