Waarom je in Nederland steeds meer zonnepanelen op daken ziet

Het lijkt zo gewoon dat er stroom uit het stopcontact komt en dat je je mobieltje en ipad altijd zomaar op kunt laden. Misschien sta je er niet bij stil dat die stroom ergens vandaan moet komen. Lange tijd werd onze stroom in huis opgewekt in een grote gasgestookte krachtcentrale. Dit is echter geen milieuvriendelijke manier, dus werden er andere manieren bedacht om op een duurzame manier energie op te wekken. Eén daarvan is het gebruik van zonlicht, dat via zonnepanelen wordt omgezet in elektriciteit.

Waar het nog niet zo lang geleden nog bijzonder was dat er zonnepanelen op daken van huizen lagen daar heeft elke straat in Nederland vaak meer daken met dan zonder panelen. Het licht uit de zon wordt opgevangen door speciale cellen in de zonnepanelen die de energie opslaan. Deze energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit en gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Dat gaat niet zomaar. Op elke zonnepaneel zit een omvormer die het opgewekte energie omzet in het juiste voltage. Daarna komt de elektriciteit in de meterkast en dan kun je het gebruiken in huis.

Goedkope energie

Daar waar het vroeger wel tien tot vijftien jaar duurde voordat je de investering in je zonnepanelen terug, daar heb je het nu tussen de vijf en zeven jaren terugverdiend. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de huidige zonnepanelen meer stroom opleveren maar natuurlijk ook omdat de energieprijzen door het dure gas enorm zijn gestegen. Zo zijn zonnepanelen tegenwoordig aantrekkelijk voor je portemonnee en je wekt je eigen groene energie op, waarmee je het klimaat een handje helpt.

In het verleden kwam de stroom die je in huis krijgt uit het stopcontact komt meestal van een krachtcentrale. Dit is een grote centrale waar elektriciteit wordt opgewekt door middel van kolen of gas. Deze energiebronnen zijn echter niet duurzaam en vervuilen de lucht. Er zijn naast zonnepanelen ook andere duurzame bronnen die gebruikt kunnen worden om energie op te wekken zoals windmolens, waterkrachtcentrales en biobrandstoffen. Al deze bronnen zijn veel beter voor het milieu en helpen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dat zie je ook op de weg, waar je steeds meer elektrische auto’s tegenkomt. Die zorgen er ook voor dat er steeds minder vervuilende uitlaatgassen in de lucht komen.

Techniek

Hoewel je het wel zelf kunt doen, vergt het aanleggen van zonnepanelen een goede technische kennis. Het afgelopen jaar hadden installateurs van zonnepanelen het verschrikkelijk druk. Dat heeft meerdere oorzaken. Door de grote vraag van huiseigenaren is de levertijd van zonnepanelen behoorlijk lang en kan wel oplopen tot een half jaar. Daarnaast is het voor bedrijven ook moeilijk om aan goede installateurs te komen. Ben je weg van techniek dan kun je daarvoor een technische opleiding volgen. Doordat veel mensen zonnepanelen willen, wordt verwacht dat er in deze branche voorlopig genoeg werk is. Je verdient als installateur van zonnepanelen niet alleen goed, maar draagt zo ook een steentje bij aan een duurzame leefomgeving. Hoe mooi is dat!

 

Comments are closed.