Zo sta je tijdens je spreekbeurt zelfverzekerd voor de klas!

Een spreekbeurt houden is ontzettend spannend en laten we eerlijk zijn: ook best moeilijk. Het is niet voor niets dat bedrijven vaak professionele sprekers inhuren bij een sprekersbureau. Met deze tips kun jij je spreekbeurt geven alsof je een professionele spreker bent.

Je houding

Erik Scherder als spreker inhuren is een goed idee, omdat deze man een uitstekende spreker is. Hoe doet hij dat? Allereerst is het belangrijk om op je houding te letten. Ook al vind je het misschien heel spannend, als jij zelfverzekerd staat, zal niemand doorhebben dat je het eigenlijk een beetje eng vind en blijft de klas ook naar je luisteren. Sta stevig op twee voeten, ga niet van de ene op de andere voet wippen. Ontspan je schouders en hou vooral je hoofd en je rug recht. Als je het spannend vind om kinderen recht in de ogen aan te kijken tijdens het praten, kijk dan net over ze heen, of langs ze heen, waardoor het lijkt alsof je het wel direct tegen de klas hebt.

Rustig praten

Veel kinderen praten te snel tijdens hun spreekbeurt. Dat komt onder andere doordat ze zenuwachtig zijn en willen dat de spreekbeurt snel klaar is. Blijf daarom goed op je tempo letten. Praat net iets langzamer dan je normaal zou doen. Als je het gevoel hebt dat je een beetje te langzaam aan het praten bent, dan zit je vaak juist goed. Als je van jezelf een zachte stem hebt, probeer dan veel vanuit je buik te praten.

Trek je niets aan van het publiek

Probeer je niet te veel aan te trekken van de klas. Jij kan namelijk helemaal niet weten wat ze denken. Als iemand wegkijkt of chagrijnig kijkt, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat diegene het niet leuk of niet interessant vindt. Als iemand niet moet lachen om iets grappigs, kan het best zijn dat diegene het wel grappig vindt, maar gewoon niet de neiging voelt om te lachen. En al vinden ze het wel stom: als jij je spreekbeurt ontzettend goed en zelfverzekerd doet, kunnen zij je niets maken.

Trek iets moois aan

Trek op de dag van je spreekbeurt iets moois aan, iets waar jij je ontzettend zelfverzekerd in voelt. Mooie kleren kunnen ontzettend helpen om jezelf iets zelfverzekerder te voelen, waardoor je ook minder moeite hebt om voor de klas te gaan staan.

Vertel iets waar je enthousiast van wordt

Wat tot slot ontzettend belangrijk is: kies voor je spreekbeurt een onderwerp waar je echt enthousiast van wordt en waar je een heleboel van weet, zodat je niet al te bang hoeft te zijn dat je tekst vergeet of vragen niet kan beantwoorden. Je kunt het best iets kiezen waar je ook niet te veel nieuwe informatie voor moet opzoeken. Kies bijvoorbeeld voor je eigen sport, je eigen huisdier of iets anders waar je veel mee bezig bent. Zo kun je lekker vloeiend en enthousiast vertellen, zonder dat je al te veel feitjes moet onthouden.

 

Comments are closed.