Dierenarts

Spreekkamer

dierenarts

Raar woord natuurlijk, spreekkamer. Want behalve met papegaaien heeft de dierenarts niet zoveel te bespreken. Zou je denken. Maar de dierenarts praat natuurlijk wel met het baasje van de patiënt. En dat gebeurt in de spreekkamer. De dierenarts vraagt het baasje wat er aan de hand is met zijn of haar zieke dier. Tegelijk kijkt de arts samen met het baasje naar het dier om te kijken wat het dier heeft

Medicijnen

Een winkel waar ze pillen, drankjes, zalfjes en andere medicijnen maken, noem je een apotheek. Voor mensen zijn er aparte apotheken. Eerst kijkt de dokter wat je nodig hebt. Daarna ga je naar de apotheek om het medicijn te halen. Een dierenarts heeft meestal een eigen apotheek. Dat is niet zomaar een kast met potjes. Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. En er moet een heel precieze weegschaal zijn om poeders te wegen. Soms maakt de dierenarts zelf geneesmiddelen.
Er zijn medicijnen die werken bij mensen en bij dieren. Maar meestal zijn er voor dieren andere middelen. De dierenarts heeft geleerd welke geneesmiddelen bij welke ziekte voor welk dier nodig zijn. En hij blijft leren, want er komen steeds weer nieuwe medicijnen bij.die medicijnen krijg je dan mee naar huis en dat moet je zelf aan je dier geven. De medicijnen zijn best duur.

Laboratorium

vaak weet de dierenarts al wel wat er mis is door met het baasje te praten en door te voelen en te kijken. Maar niet altijd. Dan doet hij extra onderzoek. Bijvoorbeeld door wat bloed van het dier onder de microscoop te bekijken. Of door proefjes te doen met een beetje plas. Dat doet de dierenarts in zijn laboratorium

Behandeltafel

de dierenartsOp de behandeltafel kan de dierenarts het dier goed bekijken. Ongeveer net als een mensen-dokter dat doet. Aan de vacht kan de dierenarts vaak al zien of het dier ziek is. Hij kijkt in de bek naar de tanden en naar de kleur van de binnenkant van de wangen. Hij voelt of er klieren dik zijn. En soms luistert hij naar het hart en naar de longen.

De operatie

Als jij geopereerd moet worden, ga je naar het ziekenhuis. Veel dierenartsen hebben zelf een operatiekamer. Daar komt wel wat bij kijken. Het dier moet narcose krijgen, zodat het geen pijn heeft en rustig blijft liggen. Heel belangrijk is dat alle scharen, mesjes en andere spullen (zelfs een boor om botten te repareren!) erg schoon zijn. Als de dierenarts gaat opereren, kan hij zijn assistent niet missen.ook moet de arts en zijn assistent een kapje om hun mond voor de bacteriën.en een soort hoedje op ook voor de bacteriën. en meestal doen ze ook handschoentjes aan , alweer voor de bacteriën.

Röntgenfoto`s

Een röntgenapparaat (‘rönt’ spreek je uit als ‘rund’) is een handig ding. Je kunt er foto’s mee maken dwars door een dier (of een mens) heen. Vooral de botten kun je er goed mee zien. Nuttig als een dier een poot heeft gebroken. Maar er is ook een nadeel: het maken van een röntgenfoto is niet zo gezond. Een paar keer is niet erg, maar als je het vaker doet, kun je kanker krijgen.een röntgen foto laten maken doet geen pijn bij het dier.
dierenarts praktijk
De dierenarts beschermt zichzelf ook. Hij draagt handschoenen en een schort als hij met een röntgenapparaat werkt. Vaak gaat hij als de foto gemaakt wordt even achter een muur staan. Meestal staat het röntgenapparaat in een aparte kamer. Inderdaad: de röntgenkamer.

hier zie je zo`n röntgenapparaat.

Dierenarts- assistent

De assistent bij de balie beantwoordt de telefoon en maakt de afspraken. Kleine huisdieren, zoals katten en honden, komen meestal met hun baasje langs. Heeft een dier een ongeluk gehad, dan komt er soms een dieren-ambulance aan te pas. Een dierenarts doet meestal alleen kleine huisdieren óf alleen boerderij-dieren. Dierenartsen in kleine dorpen doen het soms allebei: die hebben zoals dat heet een ‘gemengde praktijk’. Een boer komt natuurlijk niet langs met zijn koeien of varkens. Daar moet de dierenarts naartoe

Afspraak maken

Je kunt niet zomaar binnenlopen met je hond, kat of cavia. Vaak moet je eerst een afspraak maken. En zelfs zonder afspraak moet je je eerst melden. Meestal is de assistent bij de balie de eerste die je spreekt. Die zorgt dat de dierenarts weet dat jij en je dier er zijn. Natuurlijk staat er een computer waarin de assistent alles goed bijhoudt. Zo weet iedereen in de dierenkliniek altijd precies wat er aan de hand is. Als je moet wachten en je dier is een beetje zenuwachtig, dan zal de assistent helpen. Misschien heeft hij of zij wel wat lekkers voor het arme beest.

Paspoort dierenarts

opleiding

 • diergeneeskunde (universiteit)
 • duurt zeker 6 jaar
 • in Nederland: Utrecht; in België: Antwerpen

eigenschappen

 • je moet van dieren houden
 • je moet niet bang zijn om vies te worden
 • je moet het niet erg vinden om ’s nachts uit je bed te komen

salaris

 • gemiddeld verdient een dierenarts 3000 euro per maand
 • maar meer dan een dierenarts-assistent (1500 euro per maand)

Minder leuk

Als je dierenarts bent heb je vaak leuke momenten zoals als je een dier hebt geholpen maar er is geen dierenarts die het leuk vindt, maar soms moet een dier worden ingeslapen. Als het zó oud of ziek is, dat het veel pijn heeft en niet beter kan worden. Of op een boerderij: als het dier een besmettelijke ziekte heeft waardoor andere dieren ook ziek kunnen worden. De dierenarts zorgt ervoor dat het dier dood gaat zonder dat het veel pijn heeft en zonder dat het erg bang wordt. Meestal doet hij dat door het dier een spuitje te geven.

Inslapen

als een dier te oud of te ziek is moet hij worden ingeslapen, dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar je kunt je dier ook geen pijn laten leiden. Inslapen word op een speciale manier gedaan. Eerst wordt het dier onder narcose gebracht. Dat doen ze met een speciaal spuitje narcose is het zelfde als een hele diepe slaap. Als dat dier eenmaal slaapt mag hij op de schoot van het baasje liggen en krijgt het dier het tweede spuitje en gaat hij dood .

Ziektes

Dieren kunnen haast dezelfde ziektes krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten.

Weetjes

1. Weetje dat dieren eigenlijk dezelfde ziektes kunnen krijgen als mensen zoals kanker en suikerziekten enz.

2. Weetje dat als je een in Nederland je diploma heb gehaald voor dierenarts je ook dierenarts in Amerika kan worden met dat diploma .

3. Weetje dat je om dierenarts te kunnen worden je Havo diploma moet hebben

Nagels knippen : dat kun je beter niet zelf doen bij bijvoorbeeld je konijn, want als je te ver knipt knip je misschien in de zenuwen van het dier. Dat doet heel pijn bij dat dier en dan wil je huisdier dat nooit meer. Als je het echt zelf wilt doen zou dat wel kunnen maar moet je er heel veel tijd voor nemen en een speciale tang kopen ( kosten : € 5,- ) maar je moet onthouden dat je het beter bij de dierenarts kan laten doen. Dat kost ongeveer € 3,50 .

Het verschil tussen dierenarts en dierenarts assistenten is dat als je dierenarts assistenten bent dat je veel meer met dieren doet zoals hun hokken verschonen als je er een dier moet blijven logeren. En een dierenarts opereert meer en dat soort dingen . En als dierenarts assistenten moet je vaak achter de balie zitten en afspraken maken en zo.

spreekbeurt

 

25 Responses to “Dierenarts”

 1. heel erg bedank het was een goede tekst

  groetjes emma

 2. ik wist eerst niet over wat ik mijn spreekbeurt moest geven toen wilde ik het over dit doen en nu heb ik info. voor de tekst!!!! handig!

 3. niet gedacht dat ik zon goeie tekst zo vinden voor mijn spreekbeurt…

  ECHT HEEEEL GOED <3

 4. ik wist nog niet wat ik wilde worden of waar ik mijn spreekbeurt over moest houden maar nu wel

  super handig!

 5. echt handig voor onze spreekbeurt nu hebben wij genoeg text en we wouden het al worden en nu helemaal!!!!!!!!
  thnx!!!!

 6. maartje

  hele goeie tekst dankzij deze tekst heb ik een onderwerp en heel veel informatie thxx!!

 7. lolly

  echt bedankt nu weet ik meer voor mijn spreekbeurt!!!

 8. ik wil mijn werkstuk over de dierenarts houden en dankzij alle info gaat het lukken!!! ;)

 9. Bedank ik wil het worden en doe er mijn spreekbeurt over

 10. amber vos

  echt super ne heb ik echt suuuuuuuuuper veel informatie

  • elora-louise

   snap ik ik heb ook veel informatie

 11. elora-louise

  leuke informatie ik hou er mijn spreekbeurt erover en ik wil het super graag worden bedankt ik krijg een leuke spreekbeurt

 12. Kimly and her Friends

  mijn presentatie bestaat 90% uit deze info !