Eerste Wereldoorlog

Inhoud

  • Hoofdstuk: 1. De geschiedenis van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 2. het Duitse oorlogsplan.
  • Hoofdstuk: 3. het begin van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 4. het verloop van de 1e wo.
  • Hoofdstuk: 5. het einde van de 1e wo.

Hoofdstuk: 1.De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog

De 20ste eeuw was nog maar 14 jaar oud toen de grote oorlog begon.

Een oorlog die werd uitgevochten met een onvoorspelbare inzet aan mensen en materiaal.Tegenwoordig kennen wij de grote oorlog als de Eerste Wereldoorlog. De wortels van de eerste wereldoorlog lagen in de 19de eeuw. Er waren in die tijd grote tegenstelling tussen Europese landen . Bij de bevolking leefde nationale gevoelens.Andere volken werden als vijand gezien,die een bedreiging vormden voor het Vaderland. Het nationalisme werd versterkt door de herinnering aan eerdere oorlogen. Door zich te bewapenen en militaire bondgenootschappen te sluiten bereiden landen zich voor op een oorlog. De eerste wereldoorlog verschilde in veel opzichten van andere gewapende conflicten. De industriële vooruitgang maakte dat technische kennis van doorslaggevende betekenis werd voor de strijdende partijen. Nieuwe en zwaardere wapens leidden tot gigantische verliezen. Bij veel mensen, drong pas langzaam door wat de ware aard van de oorlog was. De verschrikking van de strijd, waren zelf voor generaals en politici niet direct te vatten. De soldaten en het front ondervonden snel dat de strijd veel gruwelijker was dan zij vooraf dachten. Vier jaar lang werd er gestreden. De oorlog beïnvloedde alle delen van de samenleving: de overheid regelde meer zaken op economisch gebied, en veel werk in fabrieken moest door vrouwen worden overgenomen. Na de wapenstilstand bleek dat de oorlog diepe wonden had geslagen. Het was dom om te denken dat het leven van voor 1914 gewoon weer opgepakt kon worden. De vredesafspraken uit 1919 hadden grote gevolgen voor de landen die betrokken waren bij de grote oorlog.

Hoofdstuk: 2. Het Duitse oorlogsplan.

Generaal Von Schlieffen was de bedenker van het Duitse oorlogsplan. Oorlog voeren op twee fronten was in zijn ogen een gevaarlijke zaak. Daarom moest eerst Frankrijk verslagen worden, en daarna Rusland. Het Duitse leger zou via België naar Frankrijk oprukken. Het Franse leger kon dan in de rug aangevallen worden. Als een hand die zich sluit, zouden de Duitsers Frankrijk in de greep krijgen. Von Schlieffen meende dit in zes weken te klaren. Dan snel het leger per spoor naar het Oostfront vervoeren. Het Russisch leger was een logge beer. Acht weken was zo ongeveer de tijd die de Russen nodig hadden om te mobiliseren.

Hoofdstuk: 3. Het begin van de Eerste Wereldoorlog

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het vasteland van het huidige Europa beheerst door vijf grote Rijken: Frankrijk, Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije en het Turkse Rijk. Het machtigste land was echter Groot-Brittannië. Als landen ruzie hadden zochten ze hulp bij elkaar. Een van die ruzies ging over de Balkan. De volkeren van de Balkanlanden wilden niet meer overheerst worden. In 1914 hadden zich twee kampen gevormd. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland vormden een blok. Het andere blok bestond uit Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië. De ruzie liep uit de hand. De aanleiding van ” De Grote Oorlog ” Tegenwoordig praten wij over de Eerste Wereldoorlog, maar in die tijd had men het over De Grote Oorlog. Op Engelstalige websites hebben ze het dan ook over de “Great War”

Hoofdstuk:4. Het verloop van de Eerste Wereldoorlog

Zowel Frankrijk als Duitsland dachten dat de oorlog niet lang zou duren. De Fransen gingen er van uit dat de Duitsers in het Noordoosten zouden aanvallen, want België was neutraal (niet bij de oorlog betrokken, net als Nederland). Duitsland trok om de Franse legers heen en viel België aan. De legers groeven zich toen in loopgraven in. Daarna probeerden de Duitsers aan te vallen via Vlaanderen. Zij werden bij de plaats Ieper door de Belgen en Engelsen tegengehouden. Bij de Marne (een rivier) werden de Duitsers tegengehouden door de Fransen. De legers groeven zich ook daar in. Toen begon de beruchte loopgravenoorlog. Britten, Fransen en Belgen tegenover het sterke Duitsland. Het front liep van Ieper/Diksmuide in België tot de Vogezen in Frankrijk. Ongeveer drie jaar zou het front niet meer van plaats veranderen. De Verenigde Staten sloten zich in 1917 bij Frankrijk en Groot-Brittannië aan. Op 11 november 1918 kwam er een wapenstilstand en in 1919 werd in Versailles de vrede gesloten. De grootste veldslagen De Slag bij Verdun wordt de grootste veldslag uit de wereldgeschiedenis genoemd. Nooit is er zo langdurig, met inzet van zoveel mensen, strijd geleverd op zo’n beperkt grondgebied. Deze veldslag, die werd gevoerd van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste schat men meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer. De Slag bij Verdun was eigenlijk niks anders dan een prestigeslag tussen twee volkeren…….

Nederland

In de eerste wereldoorlog Nederland was neutraal in de eerste wereldoorlog. Net als Denemarken, Zwitserland en Spanje bemoeide het land zich niet met de oorlog. Dat was niet makkelijk want Duitsland wilde via Nederland gaan aanvallen. Op het laatste moment werd het aanvalsplan veranderd en kon Nederland buiten de oorlog blijven. Door de oorlog ontstond er wel schaarste omdat handelaren veel voedsel met grote winsten doorverkochten. Toen in 1917 de Duitsers een “onbeperkte duikbotenoorlog” aankondigden, liepen de Nederlandse schepen erg veel gevaar. Engeland beschuldigde Nederland er van dat ze de Duitsers hielpen. Als straf werd er beslag gelegd op een aantal koopvaardijschepen. Nederland kon daar weinig tegen doen. Na de val van Antwerpen in 1914 vluchtten veel Belgen naar Nederland. De Duitsers probeerden dat tegen te houden door, langs de grens van Nederland en België, een prikkeldraadversperring aan te leggen die onder stroom stond. Vooral op zee (vissersschepen en koopvaardijschepen) vonden veel Nederlanders de dood.

Hoofdstuk: 5. het einde van de Eerste Wereldoorlog

De wapenstilstand in November 1918 betekende het einde van de oorlog. In 1919 werden de vredesverdragen opgesteld. Samen met de Engelse premier Lloyd George, de Franse premier Clemenceau en andere regeringslijders bepaalde de Amerikaanse president Wilson de vredesvoorwaarden. De verliezers hadden bij de besprekingen niets in te brengen. In juni 1919 werd het verdrag van Versailles getekend. Het was een harde vrede voor Duitsland. Het land werd als hoofdschuldige aangewezen en moest de oorlogsschade vergoeden. De herstelbetalingen (schadevergoeding die Duitsland als verliezer van de 1e WO moest betalen.)waren vooral bestemd voor Frankrijk en België. Duitsland mocht geen aanvalsleger meer hebben en geen militairen in het rijnland legeren. Elzas-Lotharingen kwam weer in Franse handen.Gebieden in het oosten van Duitsland gingen naar de nieuwe staat Polen. Ook verloor Duitsland al zijn Koloniën. In Duitsland was de weerzin tegen het vredesverdrag groot. Versailles werd een dictaatvrede genoemd, omdat Duitsland geen inbreng had gehad bij de besprekingen. Felle nationalisten maakten de Duitse regering uit voor misdadigers en landverraders, omdat zij de harde vrede had aanvaard.

 

17 Responses to “Eerste Wereldoorlog”

  1. marit en loek

    het is wel een leuk onderwerp maar wel wat weinig informatie en dia’s

  2. leuk onderwerp maar het is wel kort doe er wat aan A.U.B.

  3. ik vind het een goede spreekbeurt maar wel iets te weinig info ben benuwd welk cijfer je hebt

  4. ik vind het wel interasant maar iederee ket al heel veel over de eerste en tweede wereldoorlog dat is jammer anders had ik er veel over verteld want dat vind ik interasant wat er allemaal gebeurt

    • nou ik wist nog hellemaal niks over de eerste wereld oorlog en heb een 8,5 gekregen dus tap maar

  5. pietje knotneris

    ik vond het een leuk onderwerp ik kon er nog wel wat info vinden

  6. EnzoKnol

    Hele goeie onderwerp, maar iets te weinig informatie. Misschien wat aan doen!
    #knolpower!

  7. KnolPowerrrrrrrr

    Goed onderwerp… maar probeer iets meer informatie te vinden. Dit is best weinig namelijk. Tip voor de volgende keer: probeer iets meer informatie te vinden. En wat meer plaatjes.

    groetjes EnzoKnol.
    Dikke Vette Peace!!!
    #KnolPower

  8. hendrik

    mensen lieve lieve mensen ik ben de maak de spreekbeurten ik de volgende keer doe ik het langer dankje voor de tip

  9. ik vind het een heel leuk onderwerp en ik wist er ook niet veel van ik heb op 10 Maart mijn spreekbeurt en ik hoop dat ik een goed cijfer krijg ik vind het wel genoeg info en ik hoop dat je zo door blijft gaan!

  10. Muhamed

    Mooie presentatie maar er kan wat meer info erbij