Fiets

Het begon met het wiel.

De fietsen kwamen er toen er wielen waren uitgevonden. Het wiel is immers een belangrijk onderdeel van de fiets. In 1817 kwam de eerste fiets die echt kon gebruiken. De fiets was uitgevonden door een Duitser, Carl Ludwig Friedrich Christiaan Freihher von Drais von Sauerbrun.

Loopfiets.

De eerste fiets was een loopfiets. Dat was een fiets waarop je zat en je beurtelinks af moest zetten met je voeten. De eerste fiets heette draisine. Hij bestond uit twee wielen, verbonden door een houten balk en daarop moest je gaan zitten. Het was niet alleen de eerste fiets die je echt kon gebruiken, maar ook de eerste fiets waarmee je kon sturen. In Nederland in het Batavusmuseum staat nog een hele oude loopfiets.

Hoge bi.

Mensen wilden steeds vlugger vooruit komen en daarom werd een fiets gemaakt met een heel groot voorwiel. Door het grote wiel kon je sneller vooruit komen. Omdat het zadel boven het grote wiel was geplaatst, moest je er met behulp van anderen of steunend op een paaltje opklimmen. En omdat de fiets makkelijk omviel, werden er veel driewielers gebouwd. In de tijd van de hoge bi was fietsen een sport. Ze werden door rijke burgers beoefend en dan meestal alleen jonge mensen. Deze fiets was wel speciaal, want hij werd op de maat van de benen gemaakt. Het was ook heel moeilijk om op te stappen (zie plaatje)

Van loopfiets naar trapfiets.

In de jaren 60 werd de loopfiets een trapfiets. Hij werd gemaakt door Ernest Michaux, een jonge Parijse stratenmaker. Met die fiets werd je veel moeite bespaard, want je hoefde niet meer te lopen, maar je kon trappen. Hij maakte de eerste fietsen van hout en later van ijzer. Dat noemde hij vélocipède.

De fiets van nu.

De fiets van tegenwoordig kwam omstreeks de jaren 80 uit Engeland naar Nederland. Hij werd gemaakt door James Starley en zijn neef John Kemp Starley. Ze maakten een fiets met twee gelijke wielen en brachten het zadel naar achteren. Ze maakten er ook een ketting op. Deze fiets werd de veiligheidsfiets genoemd. Voor de rest bleef alles hetzelfde. Er is ook een fietsmuseum in Nederland: Fietsmuseum Velorama

Luchtbanden.

Die fiets werd nog beter door de luchtband. Die uitvinding werd eerst vergeten. Later werd hij weer in gebruik genomen dankzij de veearts John Boyd Dunlop. Door de luchtbanden ging fietsen ook gemakkelijker, want als je op houten banden door de straten moest rijden, was dat geen pretje.

Voordelen van de fiets.

De fiets was eerst voor de sportoefening bedoeld, daarna om je snel te kunnen verplaatsen. Sommige mensen gaan nu met hun heren of damesfiets naar hun werk, en kinderen gaan met hun kinderfietsen naar school. De fietsen zijn ook beter voor het milieu. Als mensen alleen op de fiets zouden gaan, zou dat betekenen; een schoner milieu, geen lawaai, en meer ruimte in de garage. Voor nog veel meer informatie moet je op onderstaande afbeelding klikken.

De E-bike

E-bikes zijn de nieuwe trend van de toekomst. Het zijn fietsen met accu’s. Je hoeft minder hard te trappen, maar komt toch harder vooruit. Eigenlijk is het niks beters dan lekker relaxen op de fiets en genieten van de omgeving waarin je fiets. Een E-bike gaat 25 km per uur en heeft een kleine accu, vaak op de plek van de bagagedrager, waaruit de energie wordt gehaald. Kijk voor meer informatie op www.ebikekopen.nl.

 

4 Responses to “Fiets”

  1. NihaadPlays

    Heel handig, jammer dat de jaren er niet precies opstaan, beetje te kort uitgelegd maar het is heel handig

  2. suikertaartje

    coole site, je kan er veel informatie vinden!!!!!