Heksen

1 Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over heksen omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ik wil er graag meer over weten, want ik weet er niet zo veel over en ik hoop dat jullie ervan genieten.

2 Heksen in sprookjes

Als iemand het woord heks zegt denk je meteen aan een lelijk oud vrouwtje met een kromme neus met een puist erop, ze heeft een zwarte kat of kraai in huis en is toverdrank met paddenpoten en gestampte brandnetels aan het brouwen. In sprookjes ziet een heks er meestal wel zo uit, maar zoals de mensen vroeger dachten niet. Zie volgend hoofdstuk. Heksen in de meeste sprookjes zijn zwarte heksen, dat zijn slechte heksen, zoals in Sneeuwwitje en de zeven dwergen en in Doornroosje. Er zijn ook witte heksen, dat zijn de goede heksen, maar die komen meestal niet voor in sprookjes, omdat heksen het spannend maken omdat ze kunnen toveren.

3 De kenmerken van een heks

Ze dachten dat er duidelijke bewijzen waren als iemand een heks was. Zo had een heks geen nagels aan haar vingers of juist het tegenovergestelde dat ze een soort klauwen had mee lange nagels enz. en droeg daarom altijd handschoenen, zelfs in de zomer. (in beide gevallen) Ook is een heks zo kaal als een ei en draagt ze een pruik dat net echt haar lijkt. In die tijd (1400/1600) waren pruiken heel ruw aan de onderkant (nu nog steeds maar niet zo erg) en kreeg men pruikuitslag. Dan krijg je allemaal builtjes en pukkels op je huid. Ook kan je heksen herkennen aan het zogenaamde duivelsteken, dat kon een moedervlek zijn maar ook een puist, wrat of litteken, ze hebben dus geen kromme neus zoals in sprookjes. Het kan zelfs een prachtige vrouw zijn. Meestal is een heks een vrouw maar het kan ook een man zijn, (maar dat komt meestal niet voor) beter bekent als tovenaar.

4 De duivel

Er werd gezegd dat een heks macht had gekregen van de Duivel. De duivel verscheen alleen als een zwart geklede man of als een man met een kop van een bok en drakenvleugels op zijn rug. Zie plaatje. De Duivel verscheen alleen in het openbaar voor de heksen als er een heksensabbat was. Een heksensabbat is een nachtelijke bijeenkomst met de Duivel. Er werd muziek gemaakt op kattenvellen en er werd bloed gedronken. Er werd ook gezegd dat men zich geheel insmeerde met toverzalf om te kunnen vliegen en dan een rondje om de openplek of kerkhof vloog op hun bezem of bok. (daar werd ook op gevlogen)

5 Bewijzen

Als je wou bewijzen dat je geen heks was kon je je laten wegen op de heksenwaag. Een bekende waag staat in Oudewater. (www.heksenwaag.nl).Als je te licht was of niets woog was je een heks, omdat ze dachten dat een heks niks woog omdat ze konden vliegen, en werd je op de brandstapel gegooid, maar dat is daardoor niet gebeurd. Ook had je nog de waterproef, dan werd je linkerduim aan je rechterteen gebonden en je rechterduim aan je linkerteen gebonden en werd je in het water gegooid.bleef je drijven was je een heks, omdat die bijna niks wogen, en zonk ze naar de bodem was ze onschuldig maar dan was ze helaas al verdronken. Verder was er nog de zogenaamde vuurproef, dan werden er doeken vol met olie in je neus en oren gestopt en in brand gestoken. Als je niet bekende dat je en heks was werden er heten kolen onder je voeten en oksels gestopt. De vuurproef is een tortuur of anders gezegd dat de rechters de verdachte dwongen om te zeggen dat ze een heks waren.

(foto: Cojan van Toor) Voor meer info: www.heksenwaag.nl

6 De Heksenhamer

De Heksenhamer is een boek dat geschreven is door de 2 monniken Heinrich Kramer en Jacop Sprenger in 1486. De oorspronkelijke naam van het boek is: Malleus maleficarum. Het is een boek tegen heksen en het eerste gedrukte boek over demonologie, dat is de wetenschap die zich bezig houd met het opsporen van het werk van de duivel. In de heksenhamer stond precies in wat heksen waren, en hoe je ze kon herkennen, ook schreven ze wat heksen deden, bijv:

 • ٠ ze stuurden hagel, regen en onweer
 • ٠ ze maakten mensen en dieren onvruchtbaar
 • ٠ ze gaven kinderen die ze ontvoerden aan de duivel of maakten ze dood
 • ٠ ze gooiden kinderen die bij hun ouders vandaan liepen ongezien in het water
 • ٠ ze maakten bereden paarden schichtig/aan het schrikken
 • ٠ ze kunnen zich door de lucht van de ene naar de andere plaats bewegen
 • ٠ ze kunnen rechters betoveren zodat die hun niet bestraffen
 • ٠ ze kunnen zichzelf laten zwijgen tijdens martelingen
 • ٠ ze kunnen hand en hart van degene die hen gevangen wil laten nemen laten beven
 • ٠ ze maken openbaar wat voor anderen verborgen is
 • ٠ ze voorspellen, met hulp van de duivel, de toekomst
 • ٠ ze kunnen dingen zien die verderop gebeuren
 • ٠ ze kunnen iemand verliefd doen worden
 • ٠ ze kunnen miskramen veroorzaken
 • ٠ ze geven hun eigen kinderen ook aan de duivel
 • ٠ ze kunnen naar wens bepaalde mensen en dieren door de bliksem doden
 • ٠ ze kunnen mensen en dieren kwaad doen zonder ze aan te raken. Ook stond er in hoe je ze kon vangen en bestraffen.

7 De heksenjacht

Dit vreselijke boek maakte een vreselijke indruk. Overal in de West-Europese landen werd het boek wel miljoenen keren gedrukt, want nu had men een goede handleiding om de heksen eens flink aan te pakken. Overal werden rechtbanken opgericht, ook door de kerk. Niet alleen de Rooms-katholieken maar ook de protestanten deden eraan mee. De heksenjacht was begonnen, ook in Nederland. De rechters hadden het er maar druk mee want men kon zonder bewijs iemand beschuldigen van hekserij, de schuldige moest zelf maar zien te bewijzen of ze schuldig waren.

Ze geloofden de meest dwaze verhalen, niemand was veilig. De vervolgers ( de rechters) lieten zich ook gaan door hebzucht daarom waren vaak rijke oude vrouwen het slachtoffer, het geld werd bij hun achter gelaten. Maar later waren ook jonge en arme vrouwen het slachtoffer en later ook kinderen. Overal in Europa branden de brandstapels (zie plaatje), tussen 1400 en 1600 hebben honderdduizenden mensen het leven verloren.

8 Het geloof in heksen

Maar waarom geloofden de mensen nou in heksen? Nou dat komt omdat er in die tijd, de middeleeuwen, vele rampen gebeurden, mislukte oogsten, de pest, een grote armoede en plunderende soldaten en roversbenden maakten de stad onveilig, kortom het was gewoon een en al een ramp!!!

Er was maar een verklaring voor deze rampen, de duivel moest er achter zitten. hij was slim genoeg om zich niet te laten zien dus maakte hij gebruik van vrouwen, omdat die volgens een beroemde pater uit Italië een gretig dier, een praatzieke tong, een roddelaarster, aanstichter van haat en een bekoorlijke pest waren. Sommige dachten dat ze niet deugden en minder slim waren als de man, het was dus een makkelijke prooi voor de duivel.

Heksen waren Christenen die een verbond hadden gesloten met de duivel. Ze moesten voor de duivel verschijnen en hun geloof in god en de maagd Maria opgeven. Ze moesten een eed van trouw aan de duivel afleggen, dan moesten ze een zalf met beenderen van pasgedoopte kinderen maken. In ruil daarvoor kregen ze de macht om te toveren. Toch waren er een heleboel tegenstanders die tegen het doden van onschuldige mensen waren. Men vroeg zich af of heksen werkelijk wel zo gevaarlijk waren, als ze zoveel macht van de duivel hadden gekregen, waarom waren ze dan niet rijk en machtig? De gevangen genomen heksen waren bijna altijd arm. Mensen waren bang dat heksen konden toveren, maar als dat zo is… waren toverende ze zich niet uit de gevangenis?

9 Literatuurlijst

 • 1. internet
 • 2. informatie heksen nr. 550
 • 3. sesam encyclopedie
 

26 Responses to “Heksen”

 1. Het is veel informatie en ik ga mijn werkstuk erover houden je hoort wel wat voor cijfer ik heb gekregen het is een goede spreekbeurt hoor van jou goed gedaan

  • ik heb mijn werkstuk er ook over gehouden en ik heb een 9 gekregen dus goed gedaan hoor het is een goede werkstuk en er zit veel info in ik heb er veel van geleerd dus een applausje voor jezelf

 2. wow, ik wist wel wat over heksnen maar niet zoveel. goede spreekbeurt. ik heb er een doc over gehouden en ik heb en 8,5 gekregen

 3. horse girl

  heei, vet goede info zeg! heb een 8,7 gekregen voor spreek beurt! :)

 4. kaitlyn

  iki vind het heel handig zeker omdat ik zelf heel erg van heksen hou

 5. Ik doe een onderzoek over magie en zo, en dit helpt me wel

 6. Fera4ever

  Ik ga sowieso mijn werkstuk hierover doen!
  Bedankt voor deze informatie.
  Ik zal zeggen wat voor cijfer ik heb gehaald.

 7. DidivanArnhem

  DANKJE DANKJE! Ik ga mijn spreekbeurt over heksen doen !!! bedankt voor je info

 8. quinty

  Bedankt! Ik ga zeker mijn werkstuk hierover doen! Ik moet er twee maken in groep 8 en dat is niet zo leuk maar ik denk dat ik nog wel een onderwerp kan vinden! :)

 9. dit is echt een hele goede site,ik ga mijn spreekbeurt hier over doen echt heel erg bedankt ik zal mijn cijfer laterlaten weten♥

 10. leuk! maar ik vind het wel raar, dat mensen dit overnemen en dan dit hele stuk gebruiken voor hun eigen stuk, ik lees het door en pak er kleine stukjes uit voor mijn verslag voor school, maar ik vind het te veel moeite voor de persoon die dit heeft gemaakt. maar wel fijn dat mensen hierdoor hoge cijfers halen!

 11. Dit is wel goede info en het lijkt me goed voor een spreekbeurt.maar ik kijk nog wel.er zijn hier zoveel onderwerpen!

 12. roscoboy

  ik hou mijn spreekbeurt over heksen, maar ik heb nog een vraag: waarom worden vrouwen beschuldigd als heks en niet mannen?

  • jawel er werden mannen beschuldigt maar soms ook zelfs kinderen